Moto3 Junior World Championship: Weinig geluk voor Ryan van de Lagemaat en Loran Faber

17
moto3
2017 startveld Moto3 Junior World Championship

Naast het grote aantal Nederlandse deelnemers afgelopen weekend tijdens de Nederlandse ronde van het World Superbike evenement in Assen maakten Loran Faber en Ryan van de Lagemaat in het Spaanse Albacete hun debuut in het Moto3 Junior World Championship. Veel geluk was er echter niet weggelegd voor de twee jonge Nederlandse talenten.

Ryan van de Lagemaat en Loran Faber komen dit seizoen als vaste coureur uit in het Moto3 Junior World Championship, een kampioenschap dat verreden wordt binnen het prestigieuze Spaanse CEV Repsol kampioenschap.

Afgelopen weekend stond in het Spaanse Albacete het openingsweekend van het 2017 seizoen op het programma. Helaas werd het evenement al vanaf de eerste vrije trainingen gekenmerkt door slecht weer (koud, wind en regen). Moeilijke omstandigheden dus voor de twee jonge Nederlandse debutanten. Op zichzelf is het circuit in Albacete al een technisch moeilijk circuit, laat staan als de omstandigheden dan ook nog eens verre van ideaal zijn.

Maar liefst 48 coureurs stonden er zaterdag in Albacete aan de start tijdens de twee kwalificatie trainingen die vanwege het grote aantal deelnemers door de organisatie in twee groepen werd verdeeld ( A en B groep). Tijdens deze kwalificaties konden de snelste 40 coureurs zich rechtstreeks plaatsen voor de wedstrijd terwijl de nummers 41 en 42 als reserve werden aangewezen.

Tijdens deze kwalificaties wist Van de Lagemaat zich op een nat Albacete circuit als zevenendertigste te kwalificeren. Voor de pas 14 jaar geworden Faber bleken de omstandigheden op het natte Spaanse circuit een te moeilijke opgave. De Dutch Racing Team coureur, dit seizoen voor het eerst actief op de grote circuits na afgelopen seizoen ongeslagen kampioen te zijn geworden in de Molenaar NSF100Cup, bezette na afloop van de kwalificaties de drieënveertigste positie op de lijst. Helaas niet voldoende om zich te kwalificeren voor de zondag te verrijden wedstrijd.

Zondag tijdens de wedstrijddag waren de omstandigheden aanzienlijk beter en kon er voor het eerst gereden worden op een volledig droge baan. De vanaf de zevenendertigste plaats op de grid gestarte Van der Lagemaat had in de race echter ook het geluk niet aan zijn zijde. De jonge Nederlander kwam na een aantal ronden ten val met een DNF tot gevolg.

De winst in deze eerste wedstrijd van het seizoen ging naar de Spanjaard Jeremy Alcoba, voor de Kazachstan Makar Yurchenko en de Spanjaard Juame Masia.

European Talent Cup
Nieuw in het CEV Repsol kampioenschap is dit seizoen de European Talent Cup, een klasse waarin gereden wordt met standaard Honda Moto3 motoren en waarin jong talent de kans krijgt zich te ontwikkelen in een sterke internationale startveld. Onder de vijfentwintig vaste deelnemers dit seizoen één jong Nederlands talent in naam van Colin Velthuizen.

Ook voor de ETC coureurs stonden er zaterdag twee kwalificaties op het programma. Velthuizen wist zich hierin kranig te weren door zich als twintigste te kwalificeren voor de twee op zondag te verrijden races.

In de eerste race, gewonnen door de Deen Simon Jespersen, wist Velthuizen als twaalfde de finish te passeren terwijl de 4Holland Racing Team coureur tijdens de tweede race als zestiende werd afgevlagd. De winst in deze spannende race –de eerste zeven coureurs passeerden binnen 0,7 sec de finish – ging naar de Spanjaard Andreas Perez.

 

Volledige uitslagen: CEV Repsol Albacete