Komend weekend wordt op Motorland Aragon de eerste Europese ronde van het 2019 World Superbike Championship verreden. Onderstaand een aantal feiten en statistieken betreffende het evenement op het in het Noorden van Spanje gelegen circuit.

In 2011 werd Aragon het vijfde Spaanse circuit in de geschiedenis van het World Superbike Championship en het 44e circuit in het algemeen.


Tot nu toe zijn er in totaal 70 races op Spaans grondgebied verreden. Aragon, met 16 races tot nu toe, zal komend weekend Albacete (16 races in de periode van 1992 tot 1999) overtreffen om het tweede Spaanse circuit te worden met de meeste WorldSBK races. Valencia voert deze lijst aan met 22 races.


De laatste 12 overwinningen in Aragon werden allemaal gescoord door Britse coureurs: sinds de eerste race in 2014 wisten de volgend coureurs er te winnen: De Britten Chaz Davies (7 keer), Jonathan Rea (3), Tom Sykes (2) terwijl de eerste vier races gewonnen werden door Italianen Marco Melandri (2) en Max Biaggi (2).


Tijdens de laatste vier raceweekenden op Aragon (2015-2018) scoorden slechts twee niet-Britse coureurs een podiumplaats: Marco Melandri (Italië) 3 keer, en Spanjaard Xavi Fores (Spanje) 1 keer.


De laatste 8 races in Aragon (sinds 2015, Race 1) werden slechts door twee coureurs gewonnen: Chaz Davies (5 keer) en Jonathan Rea (3 keer).


Jonathan Rea mocht in Aragon na afloop van al zijn 8 gereden races op een Kawasaki mee naar het podium.


Chaz Davies begint aan het weekend in Aragon met 7 overwinningen op dit circuit. Een achtste overwinning zou Davies bij een zeer elite groep van renners brengen die 8 of meerdere keren op een bepaald circuit hebben gewonnen: Carl Fogarty en Jonathan Rea, met elk 12 overwinningen in Assen; Tom Sykes met 9 overwinningen in Donington.


Carlos Checa is de enige Spaanse coureur die in Aragon een pole, een overwinning of een snelste ronde heeft weten te behalen: in de allereerste WorldSBK race die hier in 2011 werd verreden, zette hij de snelste wedstrijdronde op zijn naam.


Alvaro Bautista heeft dit seizoen in alle zes verreden races een overwinning weten te behalen, wat overeenkomt met de raketstart van Troy Bayliss in 2002 en Neil Hodgson in 2003: laatstgenoemde won destijds de eerste negen races van dat het seizoen. In Aragon


Het record wat betreft het meeste aantal behaalde opeenvolgende overwinning staat sinds vorig jaar op naam van Jonathan Rea, hij wist in 2018 de laatste 11 races van het seizoen te winnen.


Gezien de huidige vorm van Alvaro Bautista is het niet onmogelijk dat Ducati komend weekend in Aragon haar 350e WorldSBK zege gaat behalen.

 

Handige links Motocard Aragon Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App