Afgelopen woensdag bracht een aantal huidige Spaanse MotoGP coureurs een bezoek aan het voormalig Grand Prix circuit in Barcelona: Montjuïc. Wat vonden de coureurs van dit bijzondere circuit waar hun landgenoot Salvador Cañellas vijftig jaar geleden als eerste Spanjaard ooit een GP wist te winnen? 

Vijftig jaar geleden was het Salvador Cañellas die de eerste Grand Prix overwinning voor een Spanjaard ooit behaalde. Het was ook nog een thuisoverwinning aangezien dit zich allemaal afspeelde op het Montjuïc circuit. Om deze mijlpaar te vieren keerden Spanjaarden Marc Márquez, Dani Pedrosa, Maverick Viñales, Jorge Lorenzo, Alex Rins, Aleix Espargaró en Pol Espargaró terug naar Montjuïc om te zien waar het allemaal begon voorafgaand aan de Gran Premi Monster Energy de Catalunya die dit weekend op het Circuit de Barcelona-Catalunya verreden zal worden.

De coureurs maakten een wandeling over het circuit, wat nu gewoon openbare weg is, en vergeleken dit met een modern circuit.Dani Pedrosa spraken over de verschillen in hellingshoek waarbij de coureurs van vroeger nauwelijks buiten de kuip kwamen terwijl de coureurs tegenwoordig met hun elleboog over het asfalt glijden. Jorge Lorenzo en Alex Rins kwamen aan de praat over de verschillen in veiligheid van tegenwoordig vergeleken met vijftig jaar geleden, waarbij uiteraard zeer veel veranderd is. Ook vonden zij dat dit Montjuïc circuit enkele gelijkenissen kent met het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Huidig wereldkampioen Marc Márquez knoopte een gesprek aan met Salvador Cañellas om het over de verschillen te hebben van een circuit van vijftig jaar geleden en een modern circuit. Ook sprak het tweetal over het gevoel van het als eerste over de finishlijn komen.

Tot slot vond er een fotomoment plaats bij de Jardines de Juan Maragall en het oude circuit waarbij de acht coureurs, inclusief Cañellas, met hun motorfiets poseerden. Hier gaven de aanwezige coureurs ook kort aan wat zij van deze ervaring vonden.

Marc Márquez: “Het was bijzonder om Salvador Cañellas te ontmoeten en heel interessant hoe hij over het circuit vertelde, hoe ze reden en hoe het toen was. Compleet anders! Het was heel boeiend omdat het nu een totaal andere wereld is met veel meer veiligheid. Toch heel spectaculair om rond dit circuit te gaan!”

Dani Pedrosa: “Het is geweldig om Salvador Cañellas hier te ontmoeten waar zijn eerste overwinning plaatsvond en prachtig om zijn verhalen te horen. Hij wist zeer gedetailleerd te vertellen hoe het circuit er vijftig jaar geleden bij lag. Ook mooi om te zien hoe een leren overall en een race-motorfiets er toen uitzagen!”

Maverick Viñales: “Het is ongelooflijk hoe alles veranderd is. Ik kan me niet voorstellen om een MotoGP machine op die baan te rijden! Ik vind wel dat alles op een goede manier veranderd is, maar dit oude circuit is mooi en ik vond het interessant om mee te maken.”

Alex Rins: “Het was een hele bijzondere ervaring om de persoon te ontmoeten die hier vijftig jaar geleden won. Zijn leren overall vind ik interessant, bijna geen bescherming! Heel speciaal om hier te zijn.”

Jorge Lorenzo: “Alles is veranderd! Als je terugkijkt over zo veel jaren dan zie je dat het verschil gigantisch is. De motoren, veiligheid, de circuits, de overalls, geen sponsoren in die tijd, geen veiligheid en nauwelijks geld. We mogen van geluk spreken om in deze tijd te leven. Dit is een gouden tijdperk en ik ben heb zin in dit weekend voor mijn thuis Grand Prix!”

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag