Er wordt momenteel hard gewerkt aan de start van het MotoGP seizoen en de herstart van het WorldSBK kampioenschap. Ondanks de uitzonderlijke en zeer moeilijke situatie waarin bijna alle bedrijven zich momenteel vinden, is een groot deel van de partners van de MotoGP en WorldSBK kampioenschappen niet te beroerd om op hun eigen manier hulp aan te bieden.

MotoGP
Het officiële goede doel van MotoGP, de Two Wheels for Life stichting, heeft onlangs al samen een campagne gestart samen met Dorna Sports om geld in te zamelen, onder andere door middel van het organiseren van de Red Bull Virtual Grand Prix of Spain. Het geld dat wordt ingezameld zal worden besteed aan tests, educatie en andere materialen voor gebieden die moeilijk te bereiken zijn in sub-Sahara Afrika om zodoende de verspreiding van het coronavirus en andere dodelijke ziekten zoveel mogelijk te voorkomen.

Zo heeft ook een aantal MotoGP coureurs gedoneerd aan lokale instanties om de mensen daar zo goed mogelijk te helpen. De broers Marc en Alex Márquez hebben materialen gedoneerd aan het Hospital Universitari Arnau de Vilanova in het stadje Lleida, gelegen in Catalonië.

Ook Valentino Rossi en Maverick Viñales waren gul en hebben gedoneerd aan hun lokale ziekenhuizen. De Italiaan heeft met zijn bedrijf VR46 voor beademingsapparatuur gezorgd voor het l’Azienda Ospedaliera Marche Nord. De Spanjaard heeft een groot aantal testkits gekocht voor het verzorgingstehuis Residencia Europalau om daar alle bewoners regelmatig te kunnen testen en daarnaast ook voor maskers en schermen gezorgd voor het University Hospital de Girona en het Hospital de Santa Catarina.

De Fan Club van Pecco Bagnaia heeft een inzamelingsactie georganiseerd en daarmee zo’n €14.000,- gedoneerd aan het Agenzia Ospedaliera Città della Saluta di Torino. Dominique Aegerter heeft zelf zijn handen uit de mouwen gestoken en geholpen om een lokaal verzorgingstehuis in Barcelona, waar hij in lockdown zat, te desinfecteren.

De Ducati Motor Holding heeft de actie #raceagainstCOVID gestart en hoopt daarmee geld in te zamelen waarmee materialen, personeel en onderzoek van kunnen worden bekostigd voor het Policlinico di S. Orsola in Bologna, een ziekenhuis waar momenteel alleen maar coronapatiënten worden behandeld. Het doel is €500.000,-, waarvan het eerste deel door bestuurders van Ducati wordt gedoneerd. Ook Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci doen mee aan dit initiatief.

CRP Technology, het moederbedrijf van Energica dat de motorfietsen van de MotoE klasse produceert, heeft hun expertise ingezet in strijd tegen het coronavirus. Zij hebben een aantal functionerende prototypes gemaakt van noodkleppen in een beademingsapparaat. Ook hebben zij een aantal componenten kunnen produceren van beademingsmaskers bij door middel van 3D printen.

LCR Honda heeft één van hun RC213V machines beschikbaar gesteld voor een tentoonstelling waarmee geld wordt opgehaald voor het ziekenhuis in Brescia. Het BrixiaPROart initiatief is opgezet door een aantal professionele fotografen die hun eigen werk in de verkoop hebben gezet en daardoor geld hopen op te halen voor materialen, machines en medicijnen in de strijd tegen het coronavirus. Het Pramac Racing Team heeft een aantal dieselgeneratoren beschikbaar gesteld om onder andere het noodziekenhuis in Wuhan van elektriciteit te voorzien.

Repsol heeft 400.000 maskers gedoneerd aan Spaanse ziekenhuizen en door henzelf geproduceerd polypropyleen waarmee zo’n 5700 spatschermen per dag kunnen worden gemaakt. Daarnaast hebben ze ook hun laboratoria anders ingericht zodat er ontsmettingsmiddel kan worden gemaakt en hebben ze een machine geleend aan het De La Paz ziekenhuis in Madrid die 500 coronatests per dag kan maken.

Petronas werkt aan een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) systeem waarmee patiënten minder afhankelijk zijn van beademingsapparatuur in Maleisië. Deze machines zijn aanvankelijk door het Petronas Mercedes AMG F1 team geproduceerd in samenwerking met het University College London. Daarnaast heeft Petronas ook ruim €4.000.000,- bijgedragen voor medische benodigdheden. Liqui Moly heeft €1.000.000,- gedoneerd aan ambulances, ziekenhuizen en brandweren in Duitsland en daarbij ook motorolie voor de ambulances en generatoren.

Het Autodromo Internazionale del Mugello was er al snel bij en leverde meteen al hun medische apparatuur aan het de Toscaanse gezondheidsautoriteiten.

Het moederbedrijf van Tata Communications, Tata Sons, heeft ruim 122 miljoen euro gedoneerd voor medische benodigdheden en ook Tata Trusts heeft ruim 60 miljoen euro daaraan bijgedragen.

Michelin is ook een essentiële bijdrager aan de strijd tegen de pandemie waarbij zij een aantal onderdelen voor medische apparatuur hebben kunnen produceren en ook hun faciliteiten hebben ingezet voor het produceren van gezichtsmaskers. Ook hebben zij 10.000 spatschermen gemaakt en gaan ze in samenwerking met meerdere bedrijven in de regio werken aan herbruikbare maskers waarbij ze eind juni hopen zo’n vijf miljoen te hebben geproduceerd. Ook heeft Michelin gratis banden en service verleend aan mensen die werkzaam in de zorg of in de logistiek.

De BMW Group heeft in de beginfase al 100.000 maskers gedoneerd met daarbij ook een miljoen handschoenen en 50.000 FFP2 maskers. In de komende weken moeten daar nog een miljoen maskers bij komen en is BMW ook gestart om hun eigen maskers te kunnen produceren. Het bedrijf stelt ook voertuigen ter beschikking aan zorginstellingen.

Enel heeft 23 miljoen euro gedoneerd in Italië door middel van hun Enel Cuore organisatie. In samenwerking met de Lenovo foundation hebben ze aan technologie gewerkt voor ziekenhuizen en ook software en hardware beschikbaar gesteld aan scholen zodat zij online kunnen werken.

Ook Allianz heeft zich wereldwijd ingezet en naast een aantal donaties ook programma’s opgezet voor getroffenen waaronder ook mentale hulp.

Stanley Black & Decker, het moederbedrijf van Stanley, heeft tien miljoen dollar gedoneerd om werknemers en communities te steunen en ook drie miljoen maskers gekocht. Singha heeft ruim anderhalf miljoen euro gedoneerd om in Thailand steun te kunnen verlenen.

DHL draagt bij door middel van het verzenden van medische benodigdheden naar ziekenhuismedewerkers en ontfermen zij zich ook over verdere essentiële verzendingen. Oakley heeft gewerkt aan de productie van spatschermen en hebben al ruim 20.000 stuks gedoneerd.

Verder zijn er nog Prosecco DOC, Scania, Dell’Orto en Hertz die allen op hun eigen wijze hun expertise en financiële vermogen hebben ingezet om te helpen bij de bestrijding van het coronavirus. Ook de FIM draagt bij waarbij ruim twintig medewerkers van het Clinica Mobile momenteel aan de frontlinie staan.

WorldSBK
Ook vanuit de World Superbike paddock wordt er hard gewerkt om de huidige crisis te bestrijden. Ducati en BMW werden al eerder genoemd maar ook MV Agusta draagt bij in Varese waar zij machines hebben gedoneerd waarmee verschillende testkits mee kunnen worden geproduceerd.

Het Barni Racing Team heeft hun garage geopend en leent motoren uit aan zorgmedewerkers. Ook verlenen zij technische hulp aan degenen die dat nodig hebben. Ook het Team Goeleven Ducati is in actie gekomen en heeft hun eigen gezichtsmaskers geproduceerd.

Het Misano World Circuit Marco Simoncelli heeft materiaal gekocht voor verschillende ziekenhuizen in de buurt, MotorLand Aragón heeft maskers gedoneerd aan het ziekenhuis in Alcañiz en het Circuito de Jerez-Ángel Nieto heeft hun transportmiddelen ter beschikking gesteld.

Pirelli heeft zo’n €850.000,- gedoneerd aan lokale ziekenhuizen en instanties terwijl Hyundai voertuigen ter beschikking stelt voor degenen die dat het hardst nodig hebben. Qatar Airways heeft 500.000 testkits gekocht voor de lokale medische instanties en daarnaast ook 100.000 vliegtickets gegeven aan ziekenhuismedewerkers. Daarnaast hebben zij zich ook ingezet voor de repatriëring van mensen wereldwijd.

Brembo heeft €1.000.000,- gedoneerd aan drie onderzoekscentra in Bergamo. Aldo Drudi (Drudi Performance) heeft een speciale helm ontworpen die geveild zal worden waarbij de opbrengst naar het Italiaanse Rode Kruis zal gaan.