Vrijdagochtend kwam op het FIM-hoofdkantoor in Genève het MotoGP Hof van Beroep bijeen om zich te buigen over de kwestie of het gebruik van de speciale achterbrug ‘spoiler’ op de Ducati machines van Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci en Jack Miller tijdens de seizoensopener in Qatar, in overeenstemming was met de regels.

Vier fabrikanten, te weten Aprilia, KTM, Honda en Suzuki dienden tijdens de MotoGP race op het Losail International Circuit een protest in aangezien de spoiler op de swingarm van de Ducati GP19 niet conform het technisch reglement was. Zij stelden namelijk dat het allemaal draait om het aerodynamische effect – iets dat conform de onderlinge afgesproken technische regels verboden is -terwijl Ducati beweert dat het bewuste onderdeel bedoeld is om de achterband te koelen en te beschermen.

De beroepsrechters van het MotoGP Hof van Beroep hebben vrijdag de documenten, die afgelopen dinsdag door partijen zijn ingediend, besproken en zullen er een uitspraak over moeten doen. Tegen de verwachting in bleef het vrijdagmiddag stil, kwam er geen nieuws vanuit Genève en blijft het nog afwachten wat de uitkomst is.

Ducati Corse General manager Gigi Dall’Igna liet echter al wel aan het Italiaanse Gazzetta dello Sport weten zich te irriteren over de gang van zaken. Mede omdat hij meer had moeten onthullen dan hij leuk vond.

Gigi Dall’Igna: “In onze verdediging moesten we al enkele van onze geheimen prijsgeven, geheimen op het gebied welke onze concurrenten hadden verwaarloosd. Als het aan mij had gelegen, had ik nooit gezegd waar dit onderdeel voor dient. Ik was ook best wel boos op Petrucci, die had namelijk iets losgelaten over het koelen van de band gedurende de wintertesten.”

Het is dus nog niet duidelijk wat het oordeel zal zijn. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk: De MotoGP Hof van Berloep rechters kunnen tot de conclusie komen dat de ‘spoiler’ legaal is en Dovizioso winnaar blijft van de race in Qatar. Of je de ‘spoiler’ is illegaal en Dovizioso de overwinning ontnemen. Het kan ook zijn dat Ducati de overwinning kan behouden, maar dat de ‘spoiler’ niet meer gebruikt kan en mag worden. Dit laatste is een scenario dat door veel experts als meest voor de hand liggend wordt beschouwd

Eén ding is zeker: er moet duidelijkheid komen voor aanvang van de volgende race komend weekend op Termas de Rio Hondo in Argentinië. Volgens het doorgaans goed ingelichte Italiaanse GPone.com zal dit ook het geval zijn en er maandag of uiterlijk dinsdag meer nieuws worden vrijgegeven over de uitspraak.

Lees ook: Dovizioso blijft winnaar MotoGP race Qatar – protest afgewezen
Lees ook: VisitQatar Grand Prix protesten verwezen naar MotoGP Court of Appeals
Lees ook: Official statement Dorna betreffende protesten tegen Ducati in Qatar
Lees ook: Protest tegen Ducati aanstaande vrijdag op de rol in Genève
Lees ook: Aprilia CEO Massimo Rivola: ‘Laat Ducati haar zege van Qatar behouden’

 


Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App