MotoGP Test Qatar: Harde wind en stoffige baan zorgen voor vertraging

3046
losail-international-circuit
Losail International Circuit | foto© QMMF

Vrijdagmiddag om 12:00 uur gingen in Qatar de lichten op groen voor de Official MotoGP Shakedown Test, de allereerste MotoGP sessie van 2021. Veel actie is er tijdens het eerste uur echter nog niet, harde wind eerder op de dag en een hierdoor zeer stoffige baan zorgen voor de nodige vertraging.

Qatar en het weer, het blijft een dingetje. Ondanks dat het Losail International Circuit gelegen is in de woestijn enkele kilometers buiten de hoofdstad Doha kan het er soms spoken. Als het regent dan regent het ook vaak heel erg hard en is de afwatering meestal het grootste probleem, maar ook de wind kan er roet in het eten gooien. Als het waait dan waait het er meestal ook meteen stevig en dit in combinatie met het woestijnzand is niet erg bevorderlijk als je er snel rond wilt gaan op een MotoGP machine.

Vrijdagmiddag om 12:00 uur was het dan eindelijk zover, de lichten op het Losail International Circuit gingen voor het eerst in 2021 op groen en 8 MotoGP testcoureurs, 2 reguliere MotoGP coureurs en 3 MotoGP debutanten stonden dan ook te popelen om voor de eerste keer naar buiten te gaan.

Helaas blijken de omstandigheden echter nog verre van ideaal, sterker nog in het eerste uur is er nog amper sprake van actie op de baan. Alleen Suzuki MotoGP testcoureur Takuya Tsuda waagde een poging maar ook hij kwam al snel weer naar binnen, simpelweg omdat het nog te gevaarlijk is om te rijden.

De harde wind van vrijdagochtend heeft dusdanig veel woestijnzand op de baan geblazen waardoor er gewoonweg geen grip is. Inmiddels lijken de omstandigheden wel snel te verbeteren maar meer dan even één rondje proberen zit er vooralsnog niet in.

Bij het schrijven van dit artikel zijn er nog ruim zes van de zeven uur te gaan op deze eerste testdag en hopelijk kunnen we later op de dag nog de nodige actie verwachten, echter zal er van snelle rondetijden en een volledig testprogramma voor teams en coureurs geen sprake zijn.

Voor één iemand is deze vertraging in ieder geval niet echt een probleem, en dat is voor Enea Bastianini. De Italiaan kwam een dag geleden pas aan in Qatar nadat er een fout was geconstateerd vlak voor vertrek en hij afgelopen maandag niet werd toegelaten tot de speciale door Ducati georganiseerde chartervlucht van Bologna naar Doha. Donderdag, na aankomst in Qatar onderging de regerend Moto2 wereldkampioen opnieuw twee testen, de uitslagen hiervan zijn negatief gebleken waardoor Bastianini uit quarantaine mag, op weg kan naar het circuit en later op de dag waarschijnlijk alsnog voor de allereerste keer op zijn Ducati MotoGP machine kan stappen.

Handige links Official MotoGP Test Qatar 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag