De MotoGP Testteams zijn maandag neergestreken in Finland, om precies te zijn op de nieuwe Kymiring, het nieuwgebouwde circuit dat in 2020 voor het eerst deel uit zal maken van de MotoGP kalender. Stefan Bradl, Sylvain Guintoli, Michele Pirro, Bradley Smith en Mika Kallio kregen maandag de eer om de eerste kilometers te maken op het volledige nieuwe en net afgebouwde circuit.

De dag was helaas nat wat resulteerde in een wijziging van het programma, het tijdschema werd namelijk zo aangepast dat niet de MotoGP testcoureurs maandagochtend de primeur kregen om als eerste kennis te maken met het circuit naar een aantal lokale helden.

Maar het was Mika Kallio die om klokslag 11:00 uur lokale tijd als eerste op de KTM RC16 – met het nieuwste chassis – naar buiten ging om de in groten getale aanwezige Finse fans te begroeten, fans die naar het circuit waren gekomen om voor het eerst sinds 1982 getuige te zijn van MotoGP actie binnen de landgrenzen.

Bradley Smith was de volgende die op de baan te vinden was en de Brit was met de enige  rondetijd van onder de twee minuten de snelste man van het veld tijdens de lunchpauze.

Michele Pirro en Stefan Bradl waren de volgende, waarbij de Honda coureur de eer te beurt viel om de boeken in te gaan als de eerste coureur die crashte. Sylvain Guintoli en Jonas Folger waren de laatste twee in actie kwamen en hun allereerste ronden maakten.

Veel kon er nog niet gezegd worden over het nieuwe Finse circuit, maar onderstaand de eerste indrukken van vijf van de zes aanwezige MotoGP Test coureurs.

Stefan Bradl: “Helaas hadden we geen geluk met het weer, dat was vandaag het grootste probleem was. Ik hoop dus dat het morgen droog is en we meer indrukken kunnen opdoen van dit circuit. Het is een zeer interessant circuit, het is goed om een aantal ronden te rijden in de regen, tot nu toe lijkt dat goed te gaan! Ik kijk uit naar morgen, want er zullen betere omstandigheden zijn en ik denk dat dat voor iedereen beter zal zijn – toeschouwers en wij als coureurs, we zullen meer plezier hebben en genieten van deze sfeer.”

Michele Pirro: “Het is een heel mooi circuit, het is vooralsnog moeilijk te begrijpen onder de natte omstandigheden! Ik hoop dan ook dat de omstandigheden morgen beter en droog zijn, dat is belangrijk. Het eerste deel is een heel snel en heel mooi gedeelte, het tweede deel is langzaam maar interessant, al met al vind ik het een leuk circuit. Ik hoop dat we morgen een paar ronden in het droge kunnen rijden, maar het is een geweldig circuit voor de Moto GP.”

Sylvain Guintoli: “Het eerste deel is goed, bocht 1 tot en met bocht 3, ik vind dat stuk heel leuk, je gaat dan naar beneden en vervolgens naar boven in de remmen voordat je het rechte op stuk op gaat. Ik vind het hier in Finland geweldig, ik ben er nog nooit eerder geweest en het is leuk om deze plek te bezoeken. Ik hou van het platteland, dus ik voel me hier wel gelukkig!”

Mika Kallio: “Ik denk dat het voor iedereen die voor zijn thuispubliek kan racen iets heel bijzonders is, en ik was vandaag hier de eerste man op een MotoGP-machine, dus dat is cool om de eerste te zijn die hier zijn ronden mag rijden. Ik ben het eens met wat de jongens hebben gezegd, sommige delen van het circuit zijn op dit moment vrij traag, vooral in deze omstandigheden in combinatie met het nieuwe asfalt, met water…. het was de hele tijd behoorlijk glad en daar konden we niet helemaal het juiste gevoel bij krijgen. Maar hopelijk is het morgen droog en krijgen we een betere indruk hoe het circuit er voor staat.”

Bradley Smith: “Dit is een ander circuit, heel iets anders dan alle anderen die we eerder hebben gezien, vrij strak en bochtig en op sommige plaatsen een beetje langzaam, maar we hebben ook plaatsen als Silverstone waar het overal vlak is, soms is het ook goed om een keer iets helemaal anders te hebben. We hebben daarnaast ook drie verschillende categorieën! Het is niet alleen voor de MotoGP,  ik denk dat die kleinere motoren echt goed passen op dit circuit. Laten we morgen eens kijken. Er zijn hier veel ‘off camber’ bochten en dat maakt het moeilijk voor de rijders, het is een technische uitdaging.

De vooruitzichten voor de tweede en afsluitende zijn aanzienlijk beter. De MotoGP coureur komen dinsdag wederom van 11:00 tot 18:00 uur lokale tijd in actie.

sylvain -guintoli

Sylvain Guintoli – KymiRing | foto© motogp.com

Jonas Folger – KymiRing | foto© motogp.com

Bradley Smith – KymiRing | foto© motogp.com

Michele Pirro – KymiRing | foto© motogp.com

Stefan Bradl – KymiRing | foto© motogp.com