MotoGP top-5 over lastige kwalificatiedag in Texaanse storm

6
marc-marquez
Marc Marquez & Valentino Rossi - Austin | foto© Repsol media

Marc Marquez mag zondag voor de zevende achtereenvolgende keer vanaf pole vertrekken tijdens de Red Bull Grand Prix of the Americas in Austin. Op een dag waarop regen roet in het eten gooide tijdens de belangrijke derde vrije trainingen kwam de Spanjaard toch bovendrijven.

De regerend MotoGP wereldkampioen hield Valentino Rossi, Cal Crutchlow en Jack Miller achter zich. Pol Espargaró schreef geschiedenis door de beste kwalificatiepositie in de korte geschiedenis van KTM te behalen. Lees hieronder wat de MotoGP top-5 te zeggen had over de tweede dag in Texas

Marc Marquez – Repsol Honda – Pole position: “Ik ben blij dat ik vanaf pole mag vertrekken, maar dat geeft nog geen zekerheid voor de race. Vandaag waren we het snelste over één ronde, maar door het wegvallen van FP3 weet niemand iets over de racepace. We moeten de tijd in de Warm-Up training goed gebruiken om de tijd die we zijn kwijtgeraakt goed te maken. Dan weten we meer, maar ik verwacht dat er veel rijders zullen zijn waarmee we de strijd aan moeten gaan.”

Valentino Rossi – Monster Energy Yamaha – 2e: “Het lijkt erop dat ik vanaf de Grand Prix in Argentinië een stap in de goede richting heb gezet. Dit weekend hebben we ook goed gewerkt met het team. Vandaag was wel een moeilijke dag omdat we geen FP3 hebben gereden. Desondanks voel ik me comfortabel op de motor, zelfs in de half-om-half omstandigheden in de FP4, waarin we normaal gesproken afzien. Dit keer gaf de motor me veel meer feedback, waardoor ik beter kon pushen. De lijn trok ik door naar een sterke kwalificatie. Ik ben dan ook blij dat ik op de eerste rij mag starten, want dat zal voor zondag erg belangrijk zijn. Nu is het afwachten hoe de omstandigheden tijdens de race zijn en hopelijk kunnen we de juiste bandenkeuze maken.”

Cal Crutchlow – Castrol LCR Honda – 3e: “Misschien komt het door onze oude leeftijd, dat Rossi tweede staat en ik derde. Blijkbaar worden we beter naarmate we ouder worden. Ik voel me goed, alhoewel ik niet volledig tevreden was met mijn ronde. Ik verloor de voorkant drie keer binnen één ronde. We hadden de setting na de vrijdag aangepast, maar omdat we geen FP3 konden rijden moesten we de kwalificatie als test voor deze nieuwe setting gebruiken. Ik verloor de voorkant van de motor in elke krappe bocht van het circuit. Daarom was ik best boos dat mijn ronde niet beter was, omdat ik wel heel hard aan het pushen was in de remzones. Niemand komt echter in de buurt van Marquez, en dan moet ik gewoon blij zijn met mijn positie. Ik kijk uit naar de wedstrijd van zondag.”

Jack Miller – Pramac Racing – 4e:“De wind in de QP2 was erg sterk en ik had moeite een perfect ronde op de klokken te zetten. Al met al hebben we een goede kwalificatie gereden en ik ben dan ook blij met het resultaat. Zondag zal het niet eenvoudig worden om de goede bandenkeuze te maken, aangezien we zaterdag niet veel ronden hebben kunnen rijden. We starten echter vanaf een goede positie en het vertrouwen is dan ook hoog.”

Pol Espargaró – Red Bull KTM Factory – 5e: “Ik ben heel blij met deze vijfde positie en ik heb veel te danken aan Maverick Viñales. Hij passeerde me en ik probeerde aan te pikken. Ik had nooit verwacht dat ik hem bij kon houden, maar ik zag dat hij best moeite had om tot een snelle tijd te komen. Ik zag dat ik hem kon binnenhalen en vooral in de vierde sector liep ik veel op hem in. Het voelde alsof ik vloog! Zondag ga ik echt genieten van mijn plaats op de grid.”

 

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App