#MalaysianGP – Andrea Dovizioso wist zondag in Sepang de MotoGP race op zijn naam te schrijven. Het Movistar Yamaha MotoGP Team duo Valentino Rossi en Jorge Lorenzo mocht na afloop met de Ducati coureur mee naar het podium terwijl het Avintia Racing duo Hector Barbera en Loris Baz voor een verrassing zorgde door als vierde en vijfde de finish te passeren.

Na afloop hadden de vijf hoofdrolspeler het volgende te vertellen over hun voorlaatste MotoGP race van het seizoen.

Andrea Dovizioso, Ducati Team, winnaar:

“Het was erg belangrijk voor mij om deze race te winnen dit jaar. Ik probeerde het al een tijdje en was er zelfs al verschillende keren dichtbij, wij zijn dus enorm tevreden met het resultaat. Ik had mijn zinnen op de winst gezet, in de eerste helft van de race had ik nog een beetje moeite met het tempo, maar ik heb niet opgegeven, geen fouten gemaakt en vervolgens op het juiste moment zowel Iannone als Rossi ingehaald. Hierna kon ik in mijn eigen ritme gaan rijden. Ik ben erg blij met de vooruitgang die we hebben geboekt dit jaar, zowel op het gebied van de motor, als team maar ook persoonlijk. Ik heb hard gewerkt voor deze overwinning, dit is dan ook een beloning voor alle geleverde inspanningen.”


Valentino Rossi, Movistar Yamaha MotoGP Team, tweede:

“Mijn focus voor vandaag was finishen voor Jorge Lorenzo, dit om tweede te blijven in het kampioenschap. Natuurlijk wilde ik vandaag ook graag winnen omdat de motor in het begin van de race erg goed aanvoelde. Ik moest regelmatig het gevecht aangaan met Iannone, hij was snel vandaag. Toen ik vooraan reed was ik optimistisch maar de baan droogde snel op en begon warmer te worden. Hierdoor kreeg ik problemen met de banden, vooral de voorkant. Ik had twee momentjes, ik heb teveel risico’s genomen en op dat moment was Dovizioso te snel en ging hij me voorbij. Het was erg belangrijk om de tweede plek in het kampioenschap zeker te stellen, de strijd met Lorenzo is altijd erg intens en het hangt af van de laatste race. Wanneer je een sterke rijder als Jorge verslaat dan geeft dat een goed gevoel. Ik wilde graag winnen, maar dat was vandaag geen optie.”


Jorge Lorenzo, Movistar Yamaha MotoGP Team, derde:

“Eerlijk gezegd had ik vandaag echt geluk, zonder de crashes voor me zou ik als vijfde of zesde zijn geëindigd. Crutchlow, Iannone en Marquez crashten en uiteindelijk kwam ik daardoor op het podium, en dat is oké. In het verleden zou ik competitief zijn op een natte baan, als ik me goed voelde. Vooral met pit stops heb ik races gewonnen, ik heb zowel podiums, overwinningen en pole posities in de regen weten te behalen. Met de Michelin banden dit jaar is het een ander verhaal, vooral in het begin van het jaar had ik de nodige problemen met de voorband. Het was moeilijk voor me maar na Brno hebben we de instellingen wat aangepast, maar ook het nieuwe asfalt heeft zeker meegewerkt. Op deze baan heb ik aanzienlijk meer grip dan normaal, dus ik had iets meer vertrouwen en was ik in staat om competitiever te zijn. In de race misschien iets minder dan in de kwalificatie, maar uiteindelijk omdat we een beetje geluk hebben gehad was het genoeg om op het podium te komen. Nu op naar Valencia met het doel om de derde plek in het kampioenschap vast te houden.”


Hector Barbera, Avintia Racing, vierde:

“Ik ben erg blij met deze vierde plek, het is mijn beste resultaat in de MotoGP tot nu toe. Na twee moeilijke races in Japan en Australië had ik dit resultaat echt even nodig om mijn vertrouwen en energie een boost te geven voor de thuis race in Valencia. Er is geen twijfel dat dit resultaat op het juiste moment kwam. Maar naast dat ik blij ben voor mezelf, ben ik ook erg blij voor mijn teamgenoot Loris Baz, omdat hij het nog meer nodig had. Dit resultaat is fantastisch voor het gehele team. We laten dit seizoen zien dat met hard werkev, veel inspanningen en echte passie je belangrijke dingen kan bereiken. Avintia is het beste voorbeeld, omdat we niet dezelfde middelen hebben als vele andere teams, maar wat betreft passie zijn we wereldkampioen. We staan in de top tien na zeventien races, voor vele fabrieksmotoren, en we gaan naar Valencia vastbesloten om alles te geven om dit fantastische seizoen op de best mogelijke manier af te sluiten.”


Loris Baz, Avintia Racing, vijfde:

“Voor de race hoopte ik op regen, omdat de laatste drie weken erg moeilijk voor me waren. Na dit weekend, ga ik met een grote glimlach terug naar huis.  Als je kijkt naar mijn tijden op de droge baan, heb ik duidelijk niet de snelheid die ik nodig heb. Ik had het dus nodig om wat vertrouwen te winnen, dat kun je alleen bereiken door elke dag erg hard te werken. Maar dit resultaat is waar we naar zoeken voor een boost van het moraal, waardoor we alleen maar harder zullen werken. Het was een erg goede race en ik had plezier in het gevecht met Hector Barbara. Ook voor het team was het een super resultaat. De race was moeilijk omdat de baan opdroogde, hierdoor raakte mijn achterband oververhit, dus een vijfde plek is fantastisch. Valencia is een thuis race voor mijn team, het voelt voor mijzelf ook als een thuisrace omdat ik een huis vlak naast het circuit heb, dus we zullen dit gevoel vast proberen te houden en we zullen daar vechten voor het beste resultaat.”

 

Handige links Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag