MotoGP wereldkampioenschap: Geleidelijke overstap naar duurzame brandstoffen

3750
misano-race-2021
MotoGP race Misano 2021 | foto© motogp.com

Vanaf het seizoen 2024 zal de MotoGP overstappen op duurzame brandstoffen en een nieuw wereldwijd tijdperk van koolstofvrije (niet-fossiele) brandstoffen inluiden. Dit nieuws heeft Dorna woensdag 24 november middels een officieel persbericht bekend gemaakt.

Het MotoGP wereldkampioenschap is een wereldwijd platform dat een vooraanstaande rol vervult wat betreft de evolutie in zowel de motorfiets- als de mobiliteitsindustrie. Met een unieke positie als één van ‘s werelds populairste en technologisch meest geavanceerde sporten, is de MotoGP een racend ‘laboratorium’ aangedreven door innovatie en ontwikkeling.

De wereldwijde verkoop van motorfietsen bedraagt 60 miljoen eenheden per jaar en vervoer op twee wielen is een noodzaak voor een enorm deel van de bevolking, met meer dan twee miljard motorfietsen op ‘s werelds wegen. In veel landen zijn tweewielers de motor van de samenleving. Als de meest duurzame gemotoriseerde voertuigen spelen tweewielers een cruciale rol in de zoektocht naar schonere, veiligere en milieuvriendelijkere mobiliteit, met het vermogen om een ongelooflijke bijdrage te leveren aan de behoefte om koolstofemissies terug te dringen, duurzaamheid te verhogen en klimaatverandering tegen te gaan.

In samenwerking met de MotoGP fabrikanten heeft de sport zich een aantal nieuwe doelen gesteld voor meer duurzaamheid:

  • Vanaf het seizoen 2024 zal de brandstof in alle MotoGP klassen voor minstens 40% van niet-fossiele oorsprong zijn.
  • In 2027 zal de brandstof in alle MotoGP klassen voor 100% van niet-fossiele oorsprong zijn.

De MotoGP is het platform waar deze brandstoffen verder zullen worden ontwikkeld en getest, waarbij elke constructeur in de koningsklasse met zijn leverancier samenwerkt om zijn eigen brandstof te ontwikkelen. De ontwikkeling van meerdere brandstoffen zal ervoor zorgen dat de technologie en kennis de consumentenmotorfietsen en tankstations op straat zullen bereiken. Zo ontstaat een ongeëvenaarde selectie van levensvatbare, duurzame drop-in brandstoffen, ontwikkeld door enkele van de belangrijkste spelers op het gebied van wereldenergie en getest door het hoogste niveau van prototype motoren ter wereld (MotoGP). Omdat het initiatief geen enkele eigenaar heeft, zal het garant staan voor een ongekende wereldwijde impact.

Deze brandstoffen van de toekomst zullen kunnen worden gebruikt in een standaard verbrandingsmotor en zullen ofwel in het laboratorium worden gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van componenten die afkomstig zijn van een koolstof afvang systeem, ofwel worden afgeleid van stedelijk afval of non-food biomassa, waardoor een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen wordt bereikt ten opzichte van benzine op basis van fossiele brandstoffen. Daarnaast zullen de brandstofleveranciers geleidelijk aan hernieuwbare energie gaan gebruiken bij de productie van hun brandstof.

De Moto2- en Moto3- categorie zullen nog steeds door één brandstofleverancier worden bevoorraad en zullen in 2024 ook een gedeeltelijke duurzame brandstof introduceren. Beide klassen zullen vervolgens in 2027, samen met de MotoGP klasse, overstappen op 100% duurzame brandstof.

Jorge Viegas, FIM voorzitter: “Ik ben echt trots op deze aankondiging, na vele maanden en zelfs jaren van onderhandelingen met benzinemaatschappijen en fabrikanten, hebben we een akkoord bereikt. Hierdoor zal de MotoGP het voortouw kunnen nemen in deze echte revolutie voor duurzaamheid. We willen echt de weg wijzen aan alle motorfietsfabrikanten dat het mogelijk is om het plezier te hebben dat we allemaal graag hebben, maar dan met duurzame brandstoffen. We hopen tegen 2027 volledig koolstofvrije brandstoffen te hebben in onze wedstrijden, en zo het voortouw te nemen en te tonen dat, ook al is het racen maar een klein deel van de uitstoot, wij de leiders moeten zijn van deze verandering; de weg wijzen. Dank aan alle belanghebbenden voor de onderhandelingen, eindelijk kunnen we nu het goede nieuws bekendmaken.”

Carmelo Ezpeleta, CEO Dorna Sports: “We zijn erg trots om deze ongelooflijke nieuwe onderneming aan te kondigen en we willen de FIM, MSMA, IRTA, onze fabrikanten en brandstofleveranciers bedanken voor hun ondubbelzinnige steun in deze baanbrekende stap naar een duurzamere wereld. Door samen te racen, zal de MotoGP een drijvende kracht zijn voor wereldwijde verandering en meer duurzaamheid. Motorfietsen zijn van vitaal belang voor de maatschappij, waardoor tweewielers een cruciaal onderdeel van de oplossing vormen. Duurzame brandstoffen zijn de sleutel tot het creëren van een haalbare en levensvatbare weg naar een milieuvriendelijkere wereld, met gevolgen voor miljarden mensen, en met een aantal verschillende brandstoffabrikanten die zich inzetten voor dit streven, is een wereldwijde impact gegarandeerd. Dank aan alle partijen die dit mogelijk hebben gemaakt.”

De FIM, IRTA, MSMA, Dorna en alle belanghebbenden zetten zich in voor een duurzamere sport en toekomst, van het ontwikkelen van meer duurzaamheid op het circuit tot het beoordelen en verminderen van de koolstofvoetafdruk van elk evenement en elk aspect van de sport met innovatieve oplossingen.

#RacingTogetherRacesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter