MotoGP zonder Valentino Rossi, Dorna blijft optimistisch over kampioenschap

5744
valentino-rossi
Valentino Rossi tijdens zijn afscheid in Valencia | foto© motogp.com

In 2022 zal het MotoGP wereldkampioenschap het voor het eerste sinds 1995 moeten doen zonder de deelname van Valentino Rossi. Ondanks dat ‘The Doctor’ de afgelopen 26 jaar één van de smaakmakers was, de sport veel gebracht heeft en uitgroeide tot een waar icoon van de sport is Dorna – rechtenhouder van het kampioenschap – van mening dat het kampioenschap zijn glans zal behouden en dat anderen de show zullen gaan maken.

Het moest er een keer van komen, maar halverwege het afgelopen seizoen hakte hij de knoop door en maakte Valentino Rossi bekend dat hij het na afloop van het seizoen voor gezien ging houden als actief MotoGP coureur. Na in 1996 zijn debuut gemaakt te hebben als Grand Prix coureur, in 2000 de overstap te hebben gemaakt naar de koningsklasse en 115 Grand Prix overwinningen en negen wereldtitel verder was het klaar voor de inmiddels 42-jarige Italiaan.

Het zal voor vele even wennen worden, een MotoGP seizoen zonder deelname van ‘The Doctor’. Sterker nog, een groot deel van de huidige MotoGP fans kan zich er geen voorstelling van maken omdat er na 26 jaar een nieuw tijdperk aanbreekt, een tijdperk zonder de deelname van de met het startnummer 46 rond rijdende Italiaan.

De echte VR46 fans kunnen zich er ook nog geen voorstelling van maken, sommigen zijn zelfs van mening dat het MotoGP wereldkampioenschap door de afwezigheid van hun held in een soort van zwart gat zal vallen en dat de tribunes – als die weer toegankelijk zijn na twee vervelende seizoenen waarin er geen of slechts gedeeltelijk publiek welkom was vanwege de coronapandemie – de komende jaren deels leeg zullen blijven.

Maar ondanks dat Rossi gigantisch veel voor de sport betekend heeft, er zeker een aantal ‘die-hard’ fans thuis zullen blijven is er niemand groter dan de sport, zullen er nieuwe helden opstaan en zal de MotoGP trein gewoon doordenderen, tenminste dat is de mening van rechtenhouder Dorna. De Spaanse organisatie is optimistisch gestemd en vol vertrouwen dat mannen als Fabio Quartararo, Francesco Bagnaia en Marc Marquez het heft in handen gaan nemen en de show zullen gaan maken.

Manel Arroyo, Managing Director of Dorna Sports & MotoGP: “Dat dezelfde interesse blijft bestaan, hangt af van mannen als Quartararo, Bagnaia, Marquez maar ook van Dorna als bedrijf. Toen ik begin jaren 90 bij Dorna in dienst trad, was er een dominantie van met namen Noord-Amerikaanse coureurs. Ik zat in de beginjaren vaak met mijn handen in het haar als ik me weer eens een voorstelling probeerde te maken van wat er zou gebeuren als deze heren ermee gingen stoppen. En toen verschenen er mannen als Doohan, Crivillé, Rossi, Stoner, Lorenzo en Marquez. Het ontbreken van de kampioen uit Tavullia zal zeker invloed hebben, met name tijdens de Italiaanse Grand Prix weekenden, maar er zijn inmiddels al een aantal veelbelovende andere Italiaanse coureurs. Maar goed, het kampioenschap bestaat inmiddels al 73 jaar en in de vele jaren dat Dorna Sports de organisatie in handen heeft is het kampioenschap alsmaar gegroeid, mede dankzij het spektakel welke de races hebben gebracht. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat we ook de komende jaren spannende race zullen zien en spektakel kunnen verwachten, en dat is het belangrijkste.”

De MotoGP kalender zal in 2022 voor het eerst uit maar liefst 21 Grand Prix weekenden bestaan, tenminste als de huidige situatie in de wereld (corona) het toelaat. De taak van Dorna zal ook de komende maanden zijn om te communiceren met de lokale autoriteiten en organisatoren om de actuele en lokale situatie te monitoren. Op dit moment lopen de positieve gevallen flink op in nagenoeg elk land waar vanaf de maand maart een Grand Prix weekend wordt verreden.

Manel Arroyo: “We moeten ervoor zorgen dat de landen waar we naar toe gaan niet al te grote gezondheidsproblemen heeft. En omgekeerd, dat de lokale gezondheidssituatie onze bubbel niet aantast. We gaan dus in 2022 door met de PCR-testen om de paddock in te kunnen.”

De afgelopen twee seizoenen heeft Dorna laten zien dat men door het hanteren van een zeer streng coronabeleid, het organiseren van een strikte coronabubbel met zeer strenge regels en het toelaten van veel minder personeelsleden binnen de paddock en door veel minder mediavertegenwoordigers toe te laten aangetoond het kampioenschap in de benen te kunnen houden. Hiervoor kunnen we de Spaanse organisator niet anders dan een pluim voor geven.

Maar hoe goed het ook is geregeld, hopelijk krijgen we niet nog zo’n jaar want een Grand Prix weekend zonder of met beperkt publiek op de tribunes is als een taart zonder slagroom, als een frietje zonder mayo. Dat de paddock en het mediacentre ook in de toekomst heilig terrein zullen blijven en nooit meer hetzelfde en bruisend zullen zijn zoals dat voor de uitbraak van het coronavirus het geval was is één ding wat zeker is, daar twijfelt niemand meer aan. Maar please, hopelijk niet nog een seizoen zonder of met beperkt publiek, zelfs niet nu we het vanaf dit seizoen moeten doen zonder publiekslieveling Valentino Rossi.

 Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter