2017 MotoGP seizoen start dinsdag 15 november in Valencia

241
rossi-marquez
Valentino Rossi & Marc Marquez | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

Slechts twee dagen nadat de laatste Grand Prix van het seizoen is verreden start voor de MotoGP coureurs op het Ricardo Tormo circuit in Valencia het seizoen 2017 met een tweedaagse test. In onderstaand artikel een overzicht van wie er de komende twee dagen allemaal in actie zullen komen.

Na een zondagavond waar de MotoGP coureurs even de teugels konden laten vieren tijdens de jaarlijkse IRTA party en slechts één dag rust beginnen de MotoGP coureurs dinsdag in Valencia aan hun voorbereidingen op het seizoen 2017. Voor een deel van de huidige coureurs zal dat bij hun eigen vertrouwde team zijn, een deel van de coureurs zal voor het eerst in actie komen voor hun nieuwe werkgever en de eerste kilometers gaan maken op een voor hun compleet nieuwe machine, een ander motormerk terwijl het voor een aantal nieuwkomers zelfs de eerste kilometers zullen worden op een MotoGP machine.







Wie komen er allemaal in actie?

Repsol Honda
Voor het Repsol Honda Team zullen Marc Marquez en Dani Pedrosa in actie komen. Twee bestaande coureurs maar toch zal er in de garage het een en ander veranderen. Zo zal Pedrosa voor het eerst samen gaan werken met zijn nieuwe crewchief Giacomo Guidotti. Guidotti was het afgelopen seizoen de crewchief van Scott Redding bij Pramac Racing en daarvoor de crewchief van Hector Barbera bij Avintia Racing. Voor zijn komst naar de MotoGP klasse was Guidotti actief in het World Superbike kampioenschap waar hij onder meer heeft samengewerkt met Troy Corser, Max Biaggi en Leon Haslam.

Zowel Marquez als Pedrosa zullen voor het eerst in actie komen met een nieuwe Honda RC213V machine, een machine waarover nog heel weinig bekend is en waar de afgelopen weken al druk over gespeculeerd werd.

Ducati Team
Binnen het Ducati Team zijn natuurlijk alle ogen gericht op nieuwkomer Jorge Lorenzo die afgelopen weekend na negen seizoenen afscheid nam van Yamaha. Voor Lorenzo zal het niet alleen de eerste kennismaking zijn met de Ducati maar tevens met een nagenoeg geheel nieuwe crew. De Spanjaard neemt slechts een enkele vertrouweling mee van Yamaha. Hij zal dus dinsdag en woensdag voor het eerst samenwerken met zijn nieuwe crewchief Cristian Gabarrini. Gabarrini was het afgelopen seizoen nog Jack Miller’s crewchief bij het Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Team.

Zowel Andrea Dovizioso als ook Lorenzo zullen voor het eerst kennis gaan maken met de Desmosedici GP17, een nieuwe machine waarmee de Ducati testcoureurs onlangs al de eerste kilometers hebben gemaakt op het Motorland Aragon Circuit. Ducati heeft in Valencia nog maar  één Desmosedici GP17 ter beschikking, hierdoor zullen Dovizioso en Lorenzo om en om in actie komen op de nieuwste MotoGP machine van de Italiaanse motorenfabrikant.

Voor Lorenzo zal het voorlopig blijven bij de twee testdagen in Valencia. De Spanjaard krijgt geen toestemming van Yamaha om later deze maand deel te nemen aan een tweedaagse privé test van Ducati in Jerez, dit vanwege het feit dat Lorenzo’s contract met Yamaha pas op 31 december van dit jaar officieel afgelopen is.

Movistar Yamaha MotoGP Team
Na het vertrek van Lorenzo zal Valentino Rossi vanaf dinsdag voor het eerst in actie komen met zijn nieuwe, van Suzuki overgekomen teamgenoot Maverick Viñales. Viñales zal binnen het Movistar Yamaha MotoGP Team samen gaan werken met Wilco Zeelenberg. De Nederlander, die het zondagavond in Valencia duidelijk zwaar viel om na een intensieve samenwerking afscheid te nemen van Jorge Lorenzo, zal als rider performance analyst op gaan treden voor de talentvolle Spanjaard.

Team Suzuki Ecstar
Het officiële fabrieksteam van Suzuki nam afgelopen weekend afscheid van beide coureurs. Zoals al vermeld komt Viñales komend seizoen uit voor het Movistar Yamaha MotoGP Team terwijl Aleix Espargaró de overstap zal maken naar het door Gresini Racing gerunde Aprilia MotoGP Team.

De van Suzuki overgekomen Andrea Iannone en de uit de Moto2 klasse afkomstige Alex Rins zullen dinsdag en woensdag in Valencia hun eerste kilometers gaan maken voor Suzuki.

Iannone komt niet alleen over van Ducati, de Italiaan heeft in zijn overeenkomst bedongen dat hij zijn huidige crewchief bij Ducati Marco Rigamonti mee mocht nemen. Voor Alex Rins daarentegen zal alles nieuw zijn de komende dagen, hoe de Spanjaard de overstap van de Moto2 naar de MotoGP machine zal vergaan zal de komende dagen duidelijk worden. De Moto2 coureur kende namelijk een moeilijk tweede deel van het afgelopen seizoen, echter afgelopen weekend wist Rins zich redelijk te herpakken door als vierde te eindigen in zijn voorlopig laatste Moto2 race.

Aprilia Racing Team Gresini
Net als Suzuki nam ook Aprilia afscheid van beide coureurs. Zo zal Stefan Bradl komend seizoen de overstap maken naar de World Superbike klasse waar hij de nieuwe teamgenoot wordt van Nicky Hayden binnen het door Ten Kate Racing gerunde Honda WorldSBK Team. Alvaro Bautista zal wel actief blijven in de koningsklasse, de Spanjaard keert terug naar Aspar Racing, het team waarvoor hij in het verleden ook actief was.

Nieuwkomers bij Aprilia zijn de vanuit de Moto2 klasse overkomende Sam Lowes en de dit seizoen nog voor Team Suzuki Ecstar actief zijnde Aleix Espargaró. Beiden zullen in Valencia echter nog uitkomen op de 2016 versie van de Aprilia. Pas in februari 2017, tijdens de eerst officiële MotoGP test op het Sepang International Circuit, kunnen ze gebruik maken van de 2017 versie van Aprilia.

KTM Factory Racing
Dit weekend reed Mika Kalio middels een wildkaart het debut weekend van KTM. Dinsdag en woensdag zullen Bradley Smith en Pol Espargaró hun debuut maken op de KTM RC16. Of KTM testcoureur Kallio ook aanwezig zal zijn is nog niet bekend, de Fin werd afgelopen weekend namelijk opnieuw vader van een dochter.

Monster Yamaha Tech3
Net als bij Aprilia en Suzuki nam ook het Yamaha satelliet team van Hervé Poncharal afscheid van beide coureurs. Het Franse MotoGP team zal volledig opnieuw moeten beginnen aangezien men komend seizoen niet alleen twee nieuwe coureurs heeft gecontracteerd, maar deze twee coureurs zullen ook voor het eerst actief zijn in de koningsklasse. Zowel Johann Zarco als ook Jonas Folger komen over vanuit de Moto2 en zullen dinsdag voor de allereerste keer kennis maken met een MotoGP machine.

Estrella Galicia MarcVDS 
Zowel Jack Miller als Tito Rabat blijven komend seizoen het Belgische MotoGP Team trouw. Wel zal Miller dinsdag kennis maken met een nieuwe crewchief, de van het Repsol Honda Team overkomende Ramon Aurin (Pedrosa).

LCR Honda
Binnen het LCR Honda zal er voor komend seizoen nagenoeg niks veranderen. Tweevoudig Grand Prix winnaar Cal Crutchlow blijft het team trouw en zal komend seizoen de beschikking hebben over het nieuwste materiaal van Honda.

Na een weekend vol pech zal de Brit de komende twee dagen uit zijn op eerherstel. Zijn grootste plaaggeest van afgelopen weekend – de Duitser Stefan Bradl – is er in ieder geval niet meer bij.  De Honda coureur zal zich dus niet opnieuw op hoeven te winden vanwege de in zijn ogen constant in de weg rijdende Duitser.

Pramac Racing
Het Ducati satelliet team zal ook komend seizoen gebruik blijven maken van de diensten van Scott Redding en Danilo Petrucci. Laatstgenoemde zal echter dinsdag en woensdag niet in actie komen tijdens de test, Petrucci keerde zondagavond met spoed terug naar huis vanwege familieomstandigheden. De plaats van de Italiaan zal dinsdag en woensdag ingenomen worden door Ducati testcoureur Michele Pirro.

Pramac Racing krijgt komend seizoen de beschikking over één nieuwe 2017 versie van de Ducati Desmosedici, wie van het tweetal deze machine tot zijn beschikking zal krijgen is op dit moment nog niet duidelijk.

Avintia Racing
Ook het Spaanse Ducati satelliet team zal komend seizoen gebruik blijven maken van de diensten van Loris Baz en Hector Barbera. Barbera zal in 2017 de beschikking krijgen over een Ducati Desmosedici GP16 terwijl Baz het komend seizoen zal moeten met een GP15 versie. Zondag na afloop van de laatste Grand Prix werd er al een Ducati GP16 van Pramac Racing bezorgd in de pitbox van het team, de verwachting is dan ook dat beide coureurs dinsdag en woensdag al in actie zullen komen op de machine waarop zij ook komend seizoen actief zullen zijn.

Aspar Team
Ook het Aspar Team nam zondagavond in Valencia afscheid van twee coureurs, zo zal Yonny Hernandez komend seizoen terugkeren naar de Moto2 klasse terwijl Eugene Laverty in 2017 weer actief zal zijn in het World Superbike kampioenschap.

Nieuwkomers binnen het team zijn de van Aprilia overgekomen Bautista en de na een jaar afwezigheid in de MotoGP klasse terugkerende Karel Abraham. De Tsjech, die in de race voor de grootste sponsorinbreng binnen het team won van Hernandez, zal binnen het team de beschikking krijgen over een Ducati GP15 terwijl Bautista een GP16 zal besturen.

Beiden zullen dinsdag en woensdag in actie komen op de machine waarmee men ook het komende seizoen actief zal zijn.

Het weer
Naast het feit dat de in grote getale aanwezige pers uitkijkt naar het eerste optreden van de coureurs voor hun nieuwe werkgevers is het vooralsnog afwachten wat het weer dinsdag en woensdag in Valencia gaat doen. Na een prachtig zonnig en droog Grand Prix weekend was het maandag al beduidend frisser en vielen de eerste regendruppels, regendruppels die er ook in grote getale verwacht worden voor de komende dagen. Of het weer daadwerkelijk roet in het eten zal gooien zal dinsdagochtend om 10:00 uur duidelijk worden als de lichten op groen gaan voor de eerste officiële test ter voorbereiding op het seizoen 2017.

TV
De twee testdagen zullen in Nederland volledig live worden uitgezonden door Eurosport op het vrij toegankelijk Eurosport 1 kanaal en door deskundig commentaar worden voorzien door Iwan van der Valk en Kervin Bos. De uitzendtijden kunt u vinden door op de link Waar te volgen op TV te klikken.

 

Handige links MotoGP test Valencia

Volledig tijdschema en uitslagen
Waar te volgen op TV