De glimlach is terug bij Maverick Viñales. Na een dramatisch verlopen laatste Grand Prix weekend zette de Yamaha coureur dinsdag tijdens de eerste testdag op het Ricardo Tormo Circuit de snelste tijd op de klok. De Spanjaard was het snelst voor Johann Zarco, Marc Marquez, teamgenoot Valentino Rossi en de kersverse Ducati debutant Jack Miller.

Op een zonnig maar nog zeer fris Ricardo Tormo Circuit in Valencia gingen dinsdagmorgen om klokslag 10:00 uur de lichten op groen voor de allereerste MotoGP test ter voorbereiding op het seizoen 2018.

Zonder MotoGP debutant Tom Lüthi – de Zwitser is nog onvoldoende hersteld van zijn in Sepang opgelopen voetblessure – maar ook zonder het Team Suzuki Ecstar duo Alex Rins en Andrea Iannone – beiden bleven met een virusinfectie (buikgriep) nagenoeg de gehele dag in bed – stonden de 21 aanwezige coureurs te popelen om de baan op de gaan. Echter vanwege de nog te lage baantemperaturen duurde het echter nog even alvorens de eerste coureur naar buiten ging.

Pull&Bear Aspar Team coureur Alvaro Bautista was vervolgens de eerste die in actie kwam. De Spanjaard kwam echter al in de eerste bocht van zijn eerste volledige ronde ten val in de eerste bocht van het Ricardo Tormo Circuit. Bij de crash, die achteraf veroorzaakt bleek te zijn door een defecte versnellingsbak van de Ducati, blesseerde de Spanjaard zijn rug dusdanig dat medisch onderzoek noodzakelijk bleek. Dit onderzoek duurde nagenoeg de gehele dag waardoor Bautista niet meer in actie kwam. Afhankelijk van de blessure zal er dinsdagochtend besloten worden of Bautista tijdens de tweede dag wel in actie zal komen.

Nadat ook de rest van het veld besloot naar buiten te gaan zagen we Valentino Rossi in zijn tiende ronde in de fout gaan. De Yamaha coureur kwam in de snelle bocht tien van het Spaanse circuit ten val. Zelf bleef Rossi ongedeerd, zijn Yamaha daarentegen liep behoorlijke schade op.

Vervolgens was het Marc Marquez die in de beginfase even naast de baan kwam. De zesvoudig wereldkampioen wist zijn machine overeind te houden en met enige vertraging zijn ronde te vervolgen.

Terwijl Marquez al snel bovenaan de lijst te vinden was schoven ook achtereenvolgens Tito Rabat, Xavier Simeon en HRC-testcoureur Takumi Takahashi (vervanger van Tom Lüthi) onderuit.

Ondertussen waren zowel Maverick Viñales als ook Johann Zarco onder de snelste tijd van de Repsol Honda coureur gedoken.

Nadat de eerste crash op naam kwam van Bautista was het Pull&Bear Aspar teamgenoot Karel Abraham die met nog ruim vijf minuten te gaan voor de laatste crash van de dag zorgde. De Tsjech kwam in bocht zeven ten val, gelukkig bleef hij zelf ongedeerd maar zijn Ducati liep echter behoorlijke schade op.

Ondanks een laatste poging van Marc Marquez in de laatste minuten bleef de naam van Viñales bovenaan de lijst staan gevolgd door Zarco, Marquez en Rossi en de verrassend snel aan zijn nieuwe Pramac Racing Ducati wennende Jack Miller. Opvallend daarbij was dat zowel Viñales als ook Rossi hun snelste tijden op de klok wisten te zetten met een 2016 chassis voorzien van een 2017 of 2018 Yamaha krachtbron. (hierover later meer)

Aleix Espargaró, net als de Suzuki coureurs en vele anderen in het paddock verre van fit, sloot de eerste dag af als zesde voor Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo en Pol Espargaró.

Dani Pedrosa, zondag winnaar van de laatste MotoGP wedstrijd van het seizoen, moest deze eerste dag genoegen nemen met de elfde rondetijd.

Takaaki Nakagami was met de zeventiende rondetijd de best geklasseerde MotoGP debutant voor Franco Morbidelli (18e) en Xavier Simeon (20e).

 

 

Handige links Valencia MotoGP™ Official Test

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoalbum