De Japanner Ai Ogura is zaterdagmiddag op de Red Bull Ring winnaar geworden van de eerste Red Bull MotoGP Rookies Cup wedstrijd van het weekend. De Japanner passeerde als eerste de finish voor zijn landgenoten Kazuki Masaki en Ryusei Yamanaka. Walid Soppe werd op de twaalfde plaats  best geklasseerde Nederlander.

Om zaterdagmiddag om 16:30 uur gingen op de Red Bull Ring de lichten op groen voor de eerste Red Bull MotoGP wedstrijd van het weekend. De wedstrijd kende een rommelige eerste ronde waarin een aantal coureurs ten val kwamen. Nadat in de eerste bocht een tweetal coureurs onderuit gingen moesten een aantal andere coureurs uitwijken en een uitstapje maken langs de baan. Bij het weer de baan opkomen en in de haast niet teveel plaatsen te verliezen kwamen nog een paar rijders met elkaar in aanraking met een crash tot gevolg. Het liep allemaal goed af, alleen de Brit Rory Skinner moest de wedstrijd na de eerste ronde staken. De andere gevallen coureurs konden hun race, zij het op achterstand vervolgen.

Net nadat de rust weer enigszins wedergekeerd was kwam er een tegenslag voor zowel Victor Steeman als ook voor de jonge Belg Sasha de Vits. Beiden kregen een jumpstart aan hun broek met als gevolg een ride trhough penalty.

In de wedstrijd ontstond vervolgens een kopgroep van zes rijders die afstand wisten te nemen van de rest van het veld. In de slotfase viel deze groep in drie delen uiteen en wist Ai Ogura alleen een gaatje te slaan.  De Japanner wist vervolgens uit de greep van een drietal achtervolgers te blijven. Van deze achtervolgers was het Kazuki Masaki die als tweede over de finish kwam terwijl Ryusei het Japanse succes compleet maakte door de derde en laatste podiumplaats voor zich op te eisen.

Walid Soppe kende een goede start, wist uit de chaos te blijven in de eerste ronde en in de beginfase als negende door te komen. In het middengedeelte van de race gingen de rondetijden van de coureur uit Coevorden omhoog met als gevolg dat hij de voorste rijders moest laten gaan en een aantal achter hem rijdende coureurs langszij zag komen. Soppe wist zich echter te herpakken en het gevecht aan de gaan met de coureurs die even daarvoor langzij kwamen. Uiteindelijk werd de twaalfde plaats zijn deel.

Loran Faber wist in de eerste ronde op bijna spectaculaire wijze de voor hem gevallen coureurs ontwijken om vervolgens meteen een seconde sneller rond te gaan dan zijn snelste tijd uit de kwalificatie. De coureur uit Staphorst kwam op een gegeven moment even als elfde door, wist op een haar na de aansluiting te bewerkstellingen bij Soppe. Dit lukte uiteindelijk net niet waarna hij in de laatste ronden op safe naar de finish reed en met een dertiende plaats zijn beste resultaat van dit seizoen evenaarde. Een geweldige opsteker en een boost voor het vertrouwen voor de pas veertienjarige Faber die het voorgaande weekend in Brno en vrijdag tijdens de trainingen en kwalificatie in Oostenrijk te maken kreeg met tegenslagen.

Steeman en De Vits kwamen na hun jumpstart uiteindelijk nog als zeventiende en achttiende over de finish.

 

Handige links NeroGiardini Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag