Fabio di Giannantonio heeft zondagochtend een zwaarbevochten overwinning behaald in de Moto3 race in Thailand. De Italiaan was in een chaotische race met een grote kopgroep in de slotronde het sterkst en won voor landgenoten Lorenzo Dalla Porta en Dennis Foggia. Marco Bezzecchi werd in de laatste bocht uitgeschakeld door Enea Bastianini, Jorge Martin deed daardoor goede zaken voor het kampioenschap door als vierde te finishen. 

Zondagochtend om 11:00 uur lokale tijd, 06:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit op het Chang International Circuit in Buriram, Thailand voor de Moto3 race over 22 ronden. Zoals al het hele weekend het geval is geweest was het erg warm, scheen de zon fel en was de luchtvochtigheid hoog.

Polesitter Marco Bezzecchi kende een zeer goede start en ging als leider de eerste bocht in voor Jaume Masia en Kazuki Masaki. De Italiaan probeerde zoals hij zelf zaterdagmiddag na de kwalificatie had aangegeven om zichzelf los te rijden van de achtervolging maar door de lange rechte stukken was het door de slipstream geen gemakkelijke opgave. Ook Fabio di Giannantonio, Tony Arbolino, Darryn Binder, Albert Arenas, Ayumu Sasaki, Niccolò Antonelli, Lorenzo Dalla Porta en Nicolo Bulega streden mee in de kopgroep.

Leider in het kampioenschap wist in de openingsfase van de race nog weinig indruk te maken. De Spanjaard die als gevolg van een massage een zenuw beschadigd had, had weinig gevoel in zijn linkerhand en miste veel kracht waardoor zijn sponsor Alpinestars zelfs een aparte handschoen had gemaakt om hier beter mee om te gaan. Hij reed nog buiten de punten terwijl titelrivaal Bezzecchi aan de leiding lag.

In de vierde ronde ging het volledig mis voor Albert Arenas en Darryn Binder. Het tweetal had al een aantal agressieve inhaalacties ingezet gedurende de race maar ditmaal kwamen ze ter hoogte van bocht 8 in contact met elkaar en kwamen ze beide ten val. Enkele seconden later ging ook Alonso López in dezelfde bocht onderuit, alle drie coureurs bleven ongedeerd.

Aan de kop van het veld was het Bezzecchi die zijn koppositie was kwijtgeraakt en in een fel duel verwikkeld was met Sasaki, Masia, Arbolino, Dalla Porta en Di Giannantonio. Voor het Sic58 Squadra Corse team ging het vervolgens mis aangezien Tatsuki Suzuki en Niccolò Antonelli elkaar raakten in de laatste bocht voor start / finish waardoor hun race ten einde kwam. Ook thuisrijder Nakarin Atiratphuvapat ging in deze bocht 12 de fout in en schoof onderuit.

Door het vele gebruik van de slipstream bestond de kopgroep nu uit maar liefst 18 coureurs die slechts twee seconden van elkaar verwijderd waren. De leider veranderde vrijwel iedere bocht en ook daarachter was het een felle strijd voor elke positie.

Met negen ronden te gaan had Sasaki de eerste plaats overgenomen maar ging daarna de fout in ter hoogte van bocht 5. De Japanner verloor de voorkant van zijn Honda en ging onderuit waardoor zijn race ten einde kwam. Drie bochten later ging het ook mis voor landgenoot Masaki. Hij kwam in contact met Martin waardoor hij met zijn KTM onderuit ging in bocht 8. Ook voor hem zat een goed resultaat er nu niet meer in.

Het waren met name de Italianen waaronder Foggia, Bezzecchi, Dalla Porta en Di Giannantonio die vooraan de kopgroep de strijd voerden voor de eerste plaats met daarachter nog twaalf hongerige coureurs, duellerend voor iedere centimeter op het Thaise circuit.

Het zou aankomen op de laatste ronde waarbij de gehele kopgroep streed voor een zo goed mogelijke positie. Bezzecchi had de leiding in handen maar moest deze inleveren door de slipstream op het tweede rechte stuk. Landgenoot Di Giannantonio was foutloos in de slotronde en wist zichzelf net genoeg ruimte te geven zodat hij niet meer aangevallen kon worden. De Italiaan kwam als winnaar over de streep maar in de laatste bocht ging het daarachter volledig mis. Bastianini viel aan maar ging daarbij onderuit en nam landgenoot Bezzecchi mee in zijn crash waardoor ze beiden geen punten mee naar huis namen.

Dalla Porta finishte als tweede met Foggia op de derde plaats die daarmee zijn eerste podiumfinish behaald heeft. Martin deed door de crash van Bezzecchi goede zaken voor het kampioenschap door als vierde te finishen en leidt nu met 26 punten. Verder waren het Rodrigo, Perez, Bulega, Ramirez, wild-card Chantra en Kornfeil in de top tien.

Handige links PTT Thailand Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App