Francesco Bagnaia heeft maandag de snelste rondetijd laten noteren tijdens de Official Moto2 & Moto3 Test in Jerez. De Sky Racing Team VR46 coureur was tijdens een deels verregende dag het snelst van de 31 aanwezige Moto2 coureurs voor Alex Marquez en Mattia Pasini. Nederlander Bo Bendsneyder noteerde maandag de 24e rondetijd.

Enkele dagen na de eerste Official Moto3 & Moto2 Test op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia begonnen de coureurs uit de twee lichtere categorieën van het MotoGP wereldkampioenschap maandag in Jerez aan hun tweede gezamenlijke en officiële test van 2018.

Na in Valencia nog afwezig te zijn geweest voegden ook o.a. de coureurs van het Sky Racing Team VR46 (Francesco Bagnaia en Luca Marini), Estrealla Galicia 0,0 Marc VDS (Alex Marquez en Joan Mir) en het Swiss Innovative Investors Team (Sam Lowes en Iker Lecuona) zich bij de overige teams waardoor er maandag maar liefst 31 Moto2 coureurs in actie kwamen.

Om 10:00 uur openden de Moto2 coureurs de eerste dag en er kon meteen vanaf het begin volop gereden worden. Helaas zorgde een regenbui ervoor dat de tweede sessie grotendeels in het water viel en er slechts 6 coureurs naar buiten gingen. Tijdens de derde en afsluitende sessie verbeterden waren de omstandigheden weer aanzienlijk beter waardoor alle coureurs hun snelste tijden wisten aan te scherpen en hun snelste rondetijd van de dag in deze sessie lieten noteren.

Het was uiteindelijk Francesco Bagnaia die met een snelste ronde van 1’42.330 het snelst was voor Alex Marquez waardoor na afloop van de eerste dag de bovenste twee plaatsen op de lijst werden ingenomen door coureurs die vorige week in Valencia niet van de partij waren.

Mattia Pasini noteerde maandag de derde rondetijd gevolgd door Miguel Oliveira, Lorenzo Baldassarri en Luca Marini.

De zevende rondtetijd kwam op naam van Simone Corsi voor Xavi Vierge, Isaac Viñales terwijl Hector Barbera tijdens deze eerste dag de top tien afsloot, een top tien waarin maar liefst negen Kalex machines vetegenwoordigd waren.

Het NTS RW Racing GP duo Joe Roberts en Steven Odenaal sloten de dag af met respectievelijk de 21e en 23e rondetijd terwijl Bo Bendsneyder genoegen moest nemen met de 24e rondetijd van de dag.

Na zijn sterke optreden tijdens de test in Valencia lijkt het alsof Bendsneyder maandag in Jerez iets minder goed op dreef was. Ondanks dat de Nederlander zichzelf ook graag iets verder naar voren had gezien had hij na afloop wel een goede verklaring voor de op het eerste oog iets minder goede prestatie. De Tech3 Racing Team coureur had maandag namelijk heel veel testwerk te doen en moest om zijn testwerk af te kunnen werken regelmatig wisselen tussen zijn eerste en tweede machine. Tijdens de derde en afsluitende sessie – waar alle coureurs sneller rondgingen – kreeg Bendsneyder zijn tweede machine te maken met een aantal kleine technische tegenslagen. Mede door dit oponthoud werd er geen gebruik meer gemaakt van een zachtere band, dit in tegenstelling tot de meerderheid van het veld. Ondanks dit scherpte Bendsneyder in zijn voorlaatste ronde echter nog wel zijn eigen snelste tijd aan tot 1’43.689, een tijd die 1’539 seconde langzamer was dan de snelste man van de dag en uiteindelijk dus goed bleek voor de 24e plaats op de lijst.

Maar zoals Johann Cruijff zich in het verleden veelvuldig liet ontvallen; elk nadeel heeft ook een voordeel……..Bendsneyder heeft voor de komende twee dagen nog al zijn zachtere banden tot zijn beschikking.

 

Handige links Official Moto3 en Moto2 Test Jerez 1:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag