Jonas Folger zal komend weekend de Japanse Grand  Prix in Motegi aan zich voorbij moeten laten gaan. De Monster Yamaha Tech3 Team coureur is ziek en zal per direct vanuit Japan terugkeren naar Duitsland voor verder medisch onderzoek.

Jonas Folger reisde eerder deze week al niet geheel fit af naar Japan. Nadat de Monster Yamaha Tech3 Team coureur eerder deze week al verstek moest laten gaan tijdens een aantal promotionele activiteiten voor Yamaha verergerde het dusdanig dat Folger sinds woensdag zelfs niet meer in staat was om zijn hotelkamer te verlaten.

Na woensdag een gesprek te hebben gehad met Monster Yamaha Tech3 teambaas Herve Poncharal bracht Folger donderdagochtend een bezoek aan de Clinica Mobile. Na een uitgebreid medisch onderzoek kreeg de Yamaha coureur het advies om per direct terug te keren naar Duitsland voor verdere medische testen.

Door deze beslissing zal Folger komend weekend in Motegi niet aan de start verschijnen en lijkt ook deelname aan de twee volgende Grand Prix weekenden op Phillip Island en Sepang zo goed als zeker uitgesloten.

Jonas Folger: “Ik kwam naar Japan en was gemotiveerd voor deze drie overzeese wedstrijden, maar ik voel me al niet helemaal fit en een beetje zwakjes sinds de Grand Prix weekenden in Misano en Aragon. Bij aankomst hier had ik gewoon geen energie meer, zelfs het verlaten van de hotelkamer was onmogelijk. Ik moest hierdoor een aantal promotionele evenementen van Yamaha afzeggen, iets waar ik spijt van heb. Ik heb op woensdagavond contact gehad met Hervé en spraken af om vanochtend een bezoek te brengen aan de artsen van de Clinica Mobile. Ik heb Dr. Charte en het Clinica Mobile team ontmoet en ze hebben me geadviseerd om onmiddellijk terug te keren naar Duitsland voor een reeks bloedonderzoeken. Ik heb in het verleden het Epstein Barr virus gehad en het is een mogelijkheid dat dit opnieuw is opgelaaid en het virus weer is opgedoken, maar dit kunnen we kunnen we pas met zekerheid zeggen nadat ik deze tests in München heb gehad. Ik vind het erg jammer voor mijn hele team en Yamaha dat dit uitgerekend gebeurt tijdens hun thuiswedstrijd en ik wil hen bedanken voor al hun steun. Ook mijn excuses aan het adres van mijn persoonlijke sponsors, ik waardeer het enorm dat ze allemaal achter me staan in deze moeilijke tijd. Nu is het zaak om positief te blijven en te streven naar een zo sterkere terugkeer.”

Komend weekend in Motegi zal het Monster Yamaha Tech 3 Team geen vervanger inzetten voor Folger. Mocht de Duitser ook de twee overige twee overzeese Grand Prix weekenden in Australië en Maleisië missen dan zal het Yamaha satelliet team dit volgens het reglement verplicht zijn.

In Aragon werd Michael van der Mark door Yamaha opgeroepen om als invaller op te treden, of dit opnieuw zal gebeuren is nog niet bekend. Mocht de Nederlander in aanmerking komen voor een invalbeurt, dan zal dat pas op zijn vroegst zijn in Sepang. Tijdens de Grand Prix op Phillip Island heeft Van der Mark namelijk verplichtingen met het Pata Yamaha Official WorldSBK Team in het World Superbike kampioenschap – de laatste Europese ronde van het seizoen in Jerez de la Frontera.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag