Met het eerste Grand Prix weekend binnen handbereik, blikken we vooruit op het aankomende seizoen in de Moto2 klasse. Hoe staan de rijders er voor, wie kunnen we voor in de strijd verwachten, en waar staan Bo Bendsneyder en het Nederlandse NTS RW Racing GP?

De Moto2 is duidelijk een moeilijke en competitieve klasse van het Grand Prix racen. Ook 2018 zal – met veel rijders die als titelkandidaten naar voren komen – een geweldig jaar gaan worden. Regerend kampioen Franco Morbidelli maakte de overstap naar de MotoGP, net zoals Tom Lüthi die vorig seizoen tot het einde mee kon strijden voor de titel en voor dit seizoen maken veel rijders hun opwachting die de twee op willen gaan volgen.

Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo) is één van die rijders. Met een geweldige run waarin hij drie overwinningen op rij op zijn conto schreef, sloot de Portugees het seizoen op de best mogelijke manier af en zal ook zo zijn seizoen willen beginnen. Na de wintertests was hij niet in de top te vinden maar na een solide prestatie zal hij zich in Qatar willen bewijzen. Zijn teamgenoot Brad Binder vormt ook een concurrent, hij behaalde vorig jaar zijn eerste podiums toen Oliveira op de hoogste trede stond. Na een seizoen waarin hij kampte met serieus blessureleed, is Binder nu fit en klaar om de strijd aan te gaan. De testdagen verliepen in ieder geval goed voor de Zuid-Afrikaan.

Naast Oliveira was er in 2017 nog een man die meerdere races wist te winnen en voor dit seizoen hoge doelen stelt: Alex Marquez (EG 0,0 Marc VDS). De Moto3 kampioen van 2014 was ontzettend snel bij de races in Jerez en Barcelona en daarbij behaalde hij een slim uitgespeelde overwinning op Motegi. Een blessure die hij halverwege het seizoen opliep, had negatieve invloed op zijn seizoen, maar als de rijder uit Cervera de pace weer weet te vinden, kan hij als serieuze titelkandidaat bestempeld worden.

Dat laatste geldt ook voor Rookie of the Year van 2017, Francesco Bagnaia (Sky Racing Team VR46). Bagnaia behaalde zijn eerste podium in Jerez en de Italiaan bewees daarmee een grote aanwinst te zijn voor de Moto2. Hij en Marquez waren de sleutelspelers van de wintertesten – en Bagnaia wist naast de baan ook nog een en ander los te maken. Zijn tweede seizoen in de Moto2 zal meteen zijn laatste zijn, aangezien hij voor 2019 de stap maakt naar de MotoGP, wat hij hoopt te doen met de 2018 titel op zak.

Wie er nu ook al een grote rol speelt is Sam Lowes (Swiss Innovative Investors). De Engelsman keert na één jaar MotoGP terug in de Moto2 klasse en heeft daar eerder al overwinningen weten te boeken. Een verandering van team en een machine die vorig jaar de 3 laatste overwinningen behaalde, belooft veel goeds voor Lowes, die de laatste wintertest als snelste afsloot in Jerez. Zijn doel is duidelijk: kampioen worden in de Moto2.

Natuurlijk gaat het bij het racen niet alleen om statistieken en voorspellingen. Er zijn altijd underdogs, verrassingen en rookies die zich willen laten zien.

Een underdog dit seizoen zou Mattia Pasini (Italtrans Racing Team) kunnen zijn, hij behaalde vorig jaar een overwinning in Mugello en ging de strijd vooraan vaak aan. Lorenzo Baldassarri (Pons HP 40) heeft ook al eerder gewonnen en zijn voormalig teamgenoot Luca Marini (Sky Racing Team VR46) had een goede pace tijdens de wintertesten. Danny Kent is teruggekeerd en zal samen met zijn stalgenoot Fabio Quartararo willen laten zien wat hij in zijn mars heeft. De Maleisiër Zulfahmi Khairuddin heeft zijn plek in de Moto2 ook weer heroverd, en rijdt voor het Petronas Sprinta Racing team. Dynavolt GP gaat dit jaar de strijd aan met Marcel Schrötter en zijn nieuwe teamgenoot Xavi Vierge.

Nóg een oude bekende keert weer terug in het Moto2 nest: Hector Barbera gaat zijn geluk beproeven bij het Pons HP 40 team. Barbera heeft er een groot aantal jaar in het MotoGP kampioenschap op zitten – en ondanks dat hij voor de titel gevochten heeft in de 250cc klasse, zijn de tijden veranderd en heeft de Spanjaard nog niet eerder op een Moto2 machine gereden. Hoe zal hij zich aanpassen?

De andere nieuwkomers hebben andere verhalen, en de grootste prestaties worden verwacht van Joan Mir (EG 0,0 Marc VDS). De record brekend regerend wereldkampioen van de Moto3 maakt de overstap naar het team dat hun titel van 2017 wilt verdedigen. Mir zal graag op zijn motor willen stappen en verder herstellen van een motorcross blessure die hij opliep en waardoor hij de laatste test mistte. Bij die laatste test was Romano Fenati (Marinelli Rivacold Snipers) de snelste rookie – zal de rivaliteit van deze twee heren weer doorgaan waar het eindigde en zullen deze twee gaan strijden voor de titel Rookie van het Jaar?  Iemand die zich zeker ook in deze strijd wil mengen is Bo Bendsneyder (Tech 3 Racing). De Nederlander kende een uitstekend winterseizoen, wist in elke test flinke progressie te boeken en is volgens eigen zeggen klaar voor zijn wedstrijddebuut in de Moto2 klasse.

Ook is er nog het Nederlandse NTS RW Racing GP team, met een nieuwe chassis fabrikant en twee nieuwe gezichten. Ook al heeft Steven Odendaal – Europees Moto2 kampioen in 2016 – al eerder in deze klasse gereden, is de Zuid-Afrikaan nu terug en klaar voor de strijd. Zijn teamgenoot Joe Roberts wist hem tijdens de test een tiende voor te blijven, de Amerikaan wist zich, na zijn debuut op een nat Brno vorig jaar, al sterk te verbeteren. Wat kunnen deze heren doen in het nieuwe avontuur met NTS?

 

Handige links Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag