De kans dat Dani Pedrosa ook komend seizoen de teamgenoot zal blijven bij het Repsol Honda Team is weer een stapje dichterbij gekomen. HRC heeft namelijk besloten niet verder te onderhandelen met huidig Moto2 coureur Joan Mir om komend seizoen de nieuwe teamgenoot te worden van Marc Marquez.

Joan Mir maakte eerder deze week bekend dat de kans dat hij komend seizoen actief zal zijn in de koningsklasse ongeveer 90% zou zijn. De huidige Moto2 coureur schermde met aanbiedingen van zowel Honda, Suzuki als ook Ducati.

Van de drie motormerken is er inmiddels één merk afgevallen, HRC heeft namelijk besloten om niet verder te onderhandelen met Mir en zijn onlangs getekende voorcontract – een voorcontract en een optie die liep tot donderdag 24 mei – te laten verlopen.

Hiermee lijkt een langer verblijf van Dani Pedrosa bij het Repsol Honda Team opnieuw een stap dichterbij. Een andere gegadigde voor deze positie, de Brit Cal Crutchlow gaf namelijk eerder deze week ook aan dat hij voor komend seizoen niet van team zal veranderen en gewoon uit zal blijven komen voor LCR Honda Castrol.

De afzegging van Honda wil niet zeggen dat de kansen hiermee voor Mir helemaal verkeken zijn, sterker nog, het heeft er alle schijn van dat de Spanjaard komend seizoen de teamgenoot zal gaan worden van zijn landgenoot Alex Rins bij Team Suzuki Ecstar.

Mocht Mir inderdaad deze tweede plaats innemen bij Suzuki dan lijkt Jorge Lorenzo naast de pot te pissen. De huidige Ducati Team coureur heeft nog steeds geen nieuw aanbod op zak van zijn huidige werkgever en de kansen dat deze tweede plaats naast Andrea Dovizioso komend seizoen overgenomen worden door Danilo Petrucci lijken met dag groter te worden.

Mocht er geen plaats zijn voor Lorenzo bij Ducati en bij Suzuki dan wordt de spoeling dun voor Lorenzo. De kans dat Lorenzo komend seizoen helemaal niet meer actief zal zijn in de koningsklasse is daarmee echter nog niet verkeken – zelf liet Lorenzo zich al ontvallen een jaartje pauze te nemen. Yamaha baas Lin Jarvis heeft zich namelijk laten ontvallen, mocht Lorenzo geen plaats krijgen, hem graag terug te willen halen naar Yamaha en een derde fabrieksfiets voor hem beschikbaar zal stellen binnen een satellietteam.

Conclusie, Mir zo goed als zeker naar Suzuki, Iannone zo goed als zeker naar Aprilia, Petrucci zo goed als zeker teamgenoot Andrea Dovizioso bij Ducati, Jack Miller nog een jaar bij Pramac met de toezegging van een GP19 Ducati en……….een grote kans dat Pedrosa ook in 2019 op een Repsol Honda actief zal blijven in de koningsklasse.