Jorge Lorenzo heeft op zondagmiddag de MotoGP race op de Red Bull Ring in Oostenrijk gewonnen. Na een intens gevecht met veel inhaalacties tussen rivaal Marc Márquez en hemzelf was de Ducati coureur uiteindelijk het sterkst en versloeg hij zijn landgenoot. Andrea Dovizioso kwam als derde over de finish. 

De weersomstandigheden waren goed op de Red Bull Ring in Oostenrijk voor de aanvang van de 28 ronden durende MotoGP race. Zonnige en warme omstandigheden met een buitentemperatuur van 27°C en een baantemperatuur van ongeveer 42°C begroetten de coureurs voor de aanvang wat ongetwijfeld een spannende race zou worden tussen de Oostenrijkse bergen.

De bandenkeuze was zoals altijd cruciaal en interessant was dat de drie coureurs op de eerste startrij, Marc Márquez, Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo, alle drie een verschillende bandencombinatie onder hun machine hadden laten monteren. Polesitter Márquez koos voor een medium voorband en een harde achterband, Dovizioso had een medium-medium combinatie en Lorenzo had de keuze gemaakt voor een Michelin soft voor- en achterband. Na de vrije trainingen en kwalificaties leek het erop dat de drie coureurs op de eerste startrij ook degenen zouden zijn die de strijd zouden voeren voor de overwinning.

Het was Dovizioso die de beste start kende en als leider de eerste bocht in ging voor Márquez en Lorenzo. De Repsol Honda coureur probeerde meteen aan te vallen in de derde bocht maar tikte daarbij bijna Dovizioso van zijn machine waardoor Lorenzo de leiding overnam. Achter het drietal waren het Alex Rins, Cal Crutchlow, Danilo Petrucci en Tito Rabat die ook goed van hun plaats waren gekomen en meestreden aan de kop van het veld. Daarachter waren het Andrea Iannone, Johann Zarco, Valentino Rossi en Bradley Smith.

Márquez liet merken dat hij de wedstrijd graag wilde aanvoeren en viel opnieuw aan in de tweede ronde. Ditmaal slaagde hij erin en leidde de wedstrijd voor de beide fabrieks Ducati’s. De Spanjaard reed vervolgens de snelste ronde en sloeg een minimaal gat naar landgenoot Lorenzo.

In de vijfde ronde noteerde Márquez opnieuw de snelste wedstrijdronde en had inmiddels een marge van een halve seconde opgebouwd richting de Ducati’s. Crutchlow was op dat moment the best of the rest op de vierde plaats in duel met Petrucci en Rins. Een seconde daarachter was het Rabat met Aleix Espargaró en Rossi achter zich.

Márquez stoomde door en wist de marge na acht ronden op te bouwen naar een seconde. Het was zichtbaar dat Dovizioso graag voorbij wilde gaan aan zijn teamgenoot maar de Italiaan kon geen geschikt moment vinden om de inhaalactie in te zetten.

Op de helft van de wedstrijd ging het tempo omhoog en verkleinden de Ducati’s de marge richting hun rivaal op de Repsol Honda weer naar een halve seconde. Dit bleek ook aangezien Lorenzo in de zeventiende ronde de snelste rondetijd noteerde. Echter maakte de Spaanse vijfvoudig wereldkampioen een fout in de daaropvolgende ronde ter hoogte van bocht 3 en ging wijd. Veel verloor hij niet want het verschil werd alsmaar kleiner.

Sterker nog want bij het beginnen van de negentiende ronde zette Lorenzo de aanval in op Márquez en ging aan zijn toekomstige Honda teamgenoot voorbij ter hoogte van de eerste bocht. Márquez counterde en probeerde in bocht 3 weer terug te slaan maar hierdoor werd Lorenzo aan de kant gedrukt en had de 25-jarige Spanjaard weer de leiding in handen. Lorenzo pikte dit niet en sloeg vervolgens ter hoogte van bocht 9 weer terug en had opnieuw de koppositie in handen.

In de laatste tien ronden probeerde Márquez aan het achterwiel te blijven van Lorenzo maar het tempo van de laatstgenoemde lag zeer hoog. Dovizioso viel terug en keek tegen een achterstand van ruim anderhalve seconde aan waardoor zijn kans op de overwinning langzaam maar zeker verdween.

Toch wist Márquez opnieuw de leiding in handen te nemen want het was Lorenzo die met drie ronden te gaan ter hoogte van bocht 3 een fout maakte en enkele meters wijd ging. De Honda coureur kon hierdoor aan zijn landgenoot voorbij gaan maar de strijd was nog lang niet gestreden. Lorenzo maakte duidelijk dat hij de race wilde aanvoeren en viel aan in bocht 9 waarbij hij weer aan kop lag.

Aan het kampioenschap werd niet meer gedacht want Márquez zette in de daaropvolgende ronde de aanval weer in ter hoogte van bocht 3. Opnieuw maakte het tweetal bijna contact en leek een crash niet te voorkomen maar ze bleven overeind en continueerden hun strijd.

jorge-lorenzo

Jorge Lorenzo & Marc Marquez | foto© Randy van Maasdijk

Het zou aankomen op de laatste ronde waarin Márquez opnieuw een block pass inzette op Lorenzo maar de 31-jarige Spanjaard liet het gebeuren waardoor hij een betere exit had op het daaropvolgende rechte stuk en daarmee weer aan de leiding lag. Dit bleek een cruciale manoeuvre te zijn want ondanks ultieme pogingen in het laatste deel van het circuit kwam Márquez er niet meer bij en was het Lorenzo die als winnaar over de finishlijn kwam. Márquez was wederom verslagen door een Ducati op de Red Bull Ring en finishte als tweede met Dovizioso die het podium compleet maakte op de derde positie.

Crutchlow eindigde een sterke wedstrijd als vierde met Petrucci achter zich. Rossi eindigde een sterk gereden wedstrijd als zesde nadat hij vanaf de veertiende plaats moest starten. Achter de 39-jarige Italiaan waren het Pedrosa, Rins, Zarco en Bautista in de top tien.

Het volgende MotoGP evenement over twee weken plaats op Silverstone in Engeland in het weekend van 24, 25 en 26 augustus.

Handige links eyetime Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl