Marc Marquez heeft vrijdagochtend in Le Mans de snelste tijd op de klok gezet tijdens de eerste vrije training van de HJC Helmets Grand Prix de France. De Repsol Honda coureur was het snelst voor Ducati coureur Andrea Dovizioso en Yamaha coureur Maverick Viñales.

Terwijl de MotoGP coureurs om 09:55 uur begonnen aan hun eerste vrije training van de HJC Helmets Grand Prix de France was het gesprek van de dag het ontslag van Michael Bartholemy als teammanager van het Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Team.

Had Bartholemy donderdagmiddag om 15:30 uur nog het plan opgevat om de aanwezige media tijdens een persconferentie in Le Mans bij te praten over zijn onschuld en het gebrek aan bewijs van de beschuldigingen aan zijn adres door teameigenaar Marc van der Straaten, de Belgische miljardair Van der Straaten greep echter in en liet het niet zover komen. Ongeveer een uur voor aanvang van deze persconferentie kwam er een officiële mededeling vanuit het team dat de persconferentie geen doorgang zou vinden vanwege enkele ‘legal issues’.

In plaats van een persconferentie kwamen er later op de middag de eerste berichten dat Bartolemy door Van der Straaten per direct was weggestuurd en ontslagen was als teammanager van het Belgische Moto2 en MotoGP team. Op de vraag welke redenen ten grondslag lagen aan het ontslag reageerde Van der Straaten kortaf met de mededeling dat hij niemand een reden verschuldigd was voor het vertrek van de teammanager.

Hoewel er nog geen officieel bericht en een bevestiging van het ontslag door het team naar buiten is gebracht, is het de start van een soap en waarschijnlijk het begin van een lang juridisch gevecht dat de komende dagen ongetwijfeld nog veel stof zal doen opwaaien in en rondom het MotoGP paddock.

Hoe dan ook, de eerste vrije training van de MotoGP klasse ging vrijdagochtend om 09:55 uur in Le Mans gewoon van start met 24 coureurs en met de wetenschap dat de Franse Grand Prix in ieder geval tot aan het seizoen 2026 verreden zal worden verreden in Le Mans.

Opvallend tijdens deze eerste vrije training waren de nieuwe ‘aerodynamische’ kuipdelen bij het Repsol Honda team, een aantal verschillende uitvoeringen die door zowel Marc Marquez als ook door Dani Pedrosa getest werden tijdens deze eerste vrije training.

Nadat tijdens de sessie diverse verschillende namen bovenaan de lijst te vinden waren en Jack Miller halverwege de sessie een crash meemaakte in turn 3 was het na afloop van de 45 minuten durende sessie Marquez die met een snelste ronde van 1’32.476 de lijst aanvoerde gevolgd door Andrea Dovizioso, Maverick Viñales, Cal Crutchlow en de dit weekend voor zijn thuispubliek acterende Johann Zarco.

De zesde rondetijd in deze sessie kwam op naam van Valentino Rossi voor Andrea Iannone, Jorge Lorenzo en het KTM duo Bradley Smit en Pol Espargaró die hiermee de Oostenrijkse motoren fabrikant een goede start van het weekend bezorgden door beiden binnen de top tien te eindigen.

 

Handige links HJC Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag