Na zijn vakantie in Mojácar, Spanje, reisde Marc Marquez eerder deze week terug naar zijn woonplaats Cervera, waar hij de afgelopen dagen met zijn familie doorbracht alvorens weer in het vliegtuig naar Brno te stappen voor een tweedaagse test met het Repsol Honda Team.

Tijdens zijn terugreis naar Cervera, bracht Marquez een bezoek aan het hoofdkwartier van zijn Official Fan Club om daar een live Q&A te doen met zijn fans via Facebook en Instagram.

De Honda rijder werd overspoeld met vragen. Zo werd er onder meer gevraagd naar zijn relatie met Valentino Rossi, wat zijn favoriete muziek is, wie zijn ideale teamgenoot zou zijn en welke verbeteringen zijn Honda nodig heeft voor de tweede helft van het seizoen. Onderstaand een aantal van de belangrijkste vragen die de Repsol Honda coureur deelde met zijn fans.

Hoe is je relatie nu met Valentino Rossi?
“Mijn relatie met Valentino is normaal, professioneel, wat denk ik het belangrijkste is. Het is een geweldige gozer, wat hij doet op zijn leeftijd is ongelooflijk, ik respecteer hem voor honderd procent.”

Denk je dat je het kampioenschap dit jaar kunt winnen?
“Daarvoor zijn we hier, om daar honderd procent voor te gaan. Het zal moeilijk worden want dit seizoen is het ontzettend spannend en ligt het allemaal heel erg dicht bij elkaar. Op dit moment staan we bovenaan, dat is positief. We zullen zien hoe het er aan het einde van het seizoen voorstaat.”

Wie zijn dit jaar je grootste rivalen voor het kampioenschap?
“Het is onmogelijk om maar één naam te noemen, maar ik denk dat Maverick Viñales en Valentino Rossi degene zijn die het mij het meest lastig gaan maken.”

Wat moet er verbeterd worden aan de Honda?
“Je wilt altijd meer. Als je iets verbeterd hebt zeg je daarna ‘nu heb ik daar meer nodig’, er is altijd meer te verbeteren. Voor nu zijn er twee doelen: de acceleratie, waar we nu al hard aan werken, maar ook de stabiliteit in snelle bochten. Nu beweegt de machine behoorlijk en dat is niet fijn, want het gebeurd op erg hoge snelheid en daarom moet dat verbeterd gaan worden.”

Zou je op een andere machine ook kampioen kunnen worden, bijvoorbeeld op een Suzuki?
“Dat is moeilijk om te zeggen. Ik ben altijd daar waar mijn hart zegt dat ik moet zijn maar het is zeker dat waar ik ook rij en waar het ook is, ik me vol inzet en goede resultaten wil behalen, daar vertrouw ik ook op.”

Wat motiveert jou om alles te behalen wat mogelijk is?
“Wat mij motiveert zijn mijn rivalen, wanneer zij zich verbeteren wil je jezelf ook weer verbeteren en groeien. Je leert van ze, doordat zij in sommige dingen weer beter zijn dan jij zelf. Je probeert net zoals hun te groeien en verbeteren wat ervoor zorgt dat je erover na gaat denken wat het is dat je beter kunt gaan doen.”

Heb je motoren gehouden waarop je kampioen bent geworden?
“Ik heb ze allemaal. De 125cc waar ik kampioen mee werd, de Moto2 machine en de motoren waar ik de MotoGP kampioenschappen mee behaald heb. Ze zijn niet van mij, Honda heeft ze uitgeleend maar ze staan in hier in het museum tentoongesteld in Cervera, daar kun je ze bewonderen.”

Hoe ging je om met de dood van Luis Salom?
“Wanneer een vriend/collega overlijdt is het heel moeilijk, maar uiteindelijk is het de harde waarheid die we eigenlijk niet willen zien. Deze sport heeft echte risico’s, iedere keer dat we de baan op gaan en we snelheden van boven de 300 kilometer per uur rijden. Het is zo dat je er niet over na wilt denken, je wilt niet dat het gebeurt. Maar wanneer er dan zoiets gebeurt, is het moeilijk om weer op de motor te stappen en er niet over na te denken.”

Wie is jouw ideale teamgenoot?
“Als ik er een moet kiezen, is dat natuurlijk mijn broertje Alex. Allebei in hetzelfde team rijden zou zijn als een droom die uitkomt. En waarom zou het niet ooit eens gebeuren? Ze zeggen dat dromen uitkomen als je ze najaagt, en ik weet dat hij dat zeker doet. Ik zal hem helpen om zijn droom te laten uitkomen.”

Wat is de ideale leeftijd om te stoppen met racen?
“Deze vraag heb ik al vaker gehad. Het is moeilijk om te zeggen, zolang je het lichamelijk volhoudt of je blessurevrij bent, zou ik het zo lang mogelijk willen blijven doen omdat het je passie is. Met de juiste motivatie hou je het ook langer vol.”

Welke muziek vind je het leukst?
“Ik hou van bijna alle muziek, maar nu in de zomer ligt de reggaeton me wel goed, die muziek zorgt voor dansende mensen.”

En je favoriete nummer?
“Dat zijn er meerdere, maar wat gelijk in me opkomt is een nummer van Eminem, Lose Yourself. Dat nummer vind ik super en het heeft ook een speciale betekenis voor me; het is het laatste liedje wat ik samen met mijn broertje geluisterd heb voor hij kampioen werd in de Moto3 klasse.”

De Repsol Honda coureur komt maandag en dinsdag in actie op het circuit van Brno waar een tweedaagse test gepland staat waar ook teamgenoot Dani Pedrosa bij aanwezig is. Beide rijders zullen maandag en dinsdag op het Tsjechische circuit enkele nieuwe onderdelen van de Honda RC213V testen alvorens men begin augustus op hetzelfde circuit aan de tweede helft van het seizoen gaat beginnen.