Martin wint in Maleisië en behaalt Moto3 wereldtitel, Bezzecchi vijfde

129
jorge-martin
Jorge Martin 2018 Moto3 wereldkampioen | foto© Randy van Maasdijk

Jorge Martin heeft zondag op overtuigende wijze de Moto3 race gewonnen op het Sepang International Circuit in Maleisië en daarmee het kampioenschap in de wacht gesleept. Na een intense beginfase was de Spanjaard aan het einde van de race een maatje te groot en won hij met overmacht voor Lorenzo Dalla Porta en Enea Bastianini. Marco Bezzecchi finishte uiteindelijk als vijfde waardoor zijn kansen op de titel verdwenen waren.

Zondagochtend om 10:00 uur lokale tijd, 03:00 uur Nederlandse tijd ging de Moto3 race op het Sepang International Circuit in Maleisië van start, twee uur eerder dan voorafgaand aan het weekend gepland was om de voorspelde regen later op de dag voor te kunnen zijn. De omstandigheden waren gunstig met veel zon en een vrijwel compleet droge baan, echter waren er wel enkele natte plekken te zien als gevolg van flinke regenbuien gedurende de avond en nacht.

Het zou de beslissende race voor het kampioenschap kunnen worden voor Jorge Martin die zijn eerste kans had op het behalen van de Moto3 titel. De Spanjaard genoot voorafgaand aan de race van een voorsprong van 12 punten op rivaal Marco Bezzecchi en 20 punten op Del Conca Gresini teamgenoot Fabio di Giannantonio. Om het kampioenschap veilig te stellen moest Martin dus een voorsprong van 25 punten of meer realiseren, wanneer het minder was zou de beslissing over twee weken vallen in Valencia.

Polesitter Jorge Martin kende een goede start maar het was rivaal Marco Bezzecchi die als leider de eerste bocht in ging. Achter het tweetal waren het Albert Arenas, John McPhee, Tony Arbolino, Darryn Binder, Lorenzo Dalla Porta, Celestino Viette, Kazuki Masaki en Tatsuki Suzuki.

Bezzecchi wist in de openingsronde zijn koppositie vast te houden terwijl Martin terugviel naar de vijfde plaats. De groep zat nog dicht bij elkaar en de coureurs die niets te verliezen hadden vielen aan.

De Prüstel GP coureur probeerde een marge op te bouwen maar werd op de voet gevolgd door de rijders achter hem. Martin kende een twijfelachtige beginfase en viel terug naar de achtste plaats. Voor de indrukwekkende vervanger van Nicolo Bulega binnen het Sky Racing Team VR46, Celestino Vietti, kwam de race al in de derde ronde ten einde aangezien hij onderuit ging bij het aanremmen voor bocht 9 terwijl hij opnieuw in de top drie reed.

Bij het ingaan van de vierde ronde nam Binder op agressieve wijze de leiding over waarbij hij Bezzecchi nagenoeg van de baan drukte. De Italiaan ging daardoor wijd waardoor hij enkele plaatsen verloor. Echter bleef hij rustig en pakte hij vervolgens gestaag de verloren plaatsen weer terug.