Mattia Pasini heeft op zaterdagmiddag tijdens de kwalificatie van de Moto2 de pole op zijn naam geschreven. Zijn vroeg gezette 1’29.394 zorgde er voor dat hij Estrella Galicia 0,0 MarcVDS coureurs Franco Morbidelli en Alex Marquez voor bleef op de Red Bull Ring in Oostenrijk. RW Racing GP coureur Axel Pons mag op zondag vanaf een negentiende positie starten.

De kwalificatie voor de Moto2 startte met bijna meteen twee crashes achter elkaar. Remy Gardner en teamgenoot Xavi Vierge van het Tech3 Racing team gingen in hetzelfde stuk op vreemde wijze onderuit. De machine van Vierge liep aardig wat schade op, met nog een kwartier te gaan kon hij pas weer de baan op.

Mattia Pasini was degene die na de eerste snelle ronde bovenaan de ranglijst en verbeterde daarna meteen zijn eigen ronde. Met een sterke 1’29.394 liet hij gelijk zien een goed gevoel te hebben op het Oostenrijkse circuit. Ook Franco Morbidelli stond er aan het begin van de sessie beter bij dan op zaterdagmorgen, toen hij niet in de buurt kwam van de eerste tijd.

Halverwege de kwalificatie stond de vroeg gezette tijd van Pasini nog steeds. Een hachelijk moment was er voor Jorge Navarro, de rookie was zijn machine in de bocht eigenlijk al kwijt, maar op ongelofelijke wijze kreeg hij zijn motor weer overeind waarna hij met hernieuwde grip dwars de baan overstak. Een aantal minuten later was er wel een crash voor Simone Corsi. De Italiaan eindigde een snelle ronde in de grindbak en kon zijn weg daarna niet vervolgen.

Met nog minder dan tien minuten te gaan waren alle rijders op de baan te vinden en ging iedereen er nog eens goed voor zitten om de imposante tijd van Pasini te verbeteren. De eerste serieuze aanval kwam van Franco Morbidelli, maar de Italiaan kwam net te kort voor de eerste plaats. Zijn teamgenoot Alex Marquez deed ook een poging maar verbeterde alleen zijn eigen tijd.

Toen de vlag viel waren er nog een aantal rijders bezig met een snelle ronde. Franco Morbidelli leek op weg te zijn naar de pole maar kwam uiteindelijk met een verschil van 0.001 seconden over de finish, wat inhoudt dat Pasini vanaf P1 mag starten tijdens de race op zondag. Achter de twee Italianen maakt Alex Marquez de front row compleet.

Daarachter zijn het Francesco Bagnaia, Tom Lüthi, een sterk rijdende Fabio Quartararo, Isaac Viñales, Miguel Oliveira, Takaaki Nakagami en de gecrashte Xavi Vierge die de top tien compleet maken.

Axel Pons die in dienst rijdt van het Nederlandse RW Racing GP mag op zondag vanaf de negentiende plaats van start gaan.

 

Handige links NeroGiardini Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag