Moto3 winnaar Can Öncü schrijft geschiedenis in Valencia

421
can-oncu
Can Oncu - Valencia Moto3 race | foto© Nico Schneider

Can Öncü maakte dit weekend in Valencia zijn debuut al coureur in de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. De 15-jarige Turkse coureur en regerend Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioen kwam, zag en won zondag meteen zijn eerste race en werd ook nog eens de jongste Grand Prix winnaar in de geschiedenis.

Met winst in vijf van de twaalf verreden races werd Can Öncü eerder dit jaar 2018 Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioen. Met de titel op zak dwong Öncü voor komend seizoen een plaats af in het Red Bull KTM Ajo Moto3 Team. Maar alvorens in 2019 zijn debuut te maken in de lichtste klasse van het MotoGP wereldkampioenschap kreeg de 15-jarige Turkse coureur de mogelijk om tijdens het afsluitende Grand Prix weekend van het seizoen in Valencia de mogelijkheid om alvast zijn talent te bewijzen middels een wildcard optreden.

Alvorens het zover was moest er nog wel dispensatie verkregen worden van de organisatie vanwege zijn leeftijd (minimale leeftijd voor Moto3 klasse is 16 jaar) maar dat bleek geen probleem.

Dat de overschakeling naar de voor hem nieuwe machine – Öncü komt in het FIM Junior Moto3 wereldkampioenschap uit op een 2017 KTM en ook in de Red Bull MotoGP Rookies Cup wordt er met een ander type KTM gereden – geen probleem was liet het Turkse talent vrijdag meteen al zien door in beide eerste vrije trainingen in de top tien te eindigen. Na een iets mindere derde vrije training werd er zaterdag een zeer verdienstelijke vierde rondetijd op de klok gezet tijdens de kwalificatie.

Zondagochtend bij de start van de race – een race die op een kletsnat Ricardo Tormo Circuit werd verreden – ging Öncü vanaf de pitmuur aangemoedigd door tweelingbroer Deniz voortvarend van start. Nadat de aan de leiding rijdende en vanaf de pole vertrokken Tony Arbolino onderuit ging en zijn naam bijgeschreven zag worden op de lange lijst met uitvallers nam Öncü de leiding over om ronde na ronde zijn voorsprong uit te bouwen.

In de slotfase was het de onlangs al tot Moto3 wereldkampioen gekroonde Jorge Martin die nog enigszins in de buurt wist te komen van de Moto3 debutant, maar na 23 ronden was het Öncü die als winnaar de finish passeerde met ruim vier seconden op de als tweede eindigende Martin en iets meer dan zes seconden op de Brit John McPhee die in deze laatste race van het seizoen de laatste podiumplaats in de wacht sleepte.

Het winnen van een race tijdens je debuut in de Moto3 klasse is al een unieke prestatie op zich maar met zijn 15 jaar, 3 maanden en 23 dagen werd Öncü ook nog eens de jongste Grand Prix winnaar in de geschiedenis.

Can Öncü: “Voor mij was het belangrijkste vandaag om in de punten te finishen en een goede positie te bemachtigen, maar ik had niet verwacht om op het podium te eindigen, laat staan om te winnen. Vanochtend waren de omstandigheden op het circuit door de regen erg slecht, maar toen de race begon was de regen gestopt. Toen ik zag dat Bezzecchi en Arbolino gevallen waren, besloot ik om iets meer risico te nemen en als eerste proberen te finishen. Ik zag dat ik een groot gat had, dus tijdens de laatste paar ronden probeerde ik de situatie zo goed mogelijk te managen. Ik reed op dat moment niet meer op de limiet; in de laatste ronde was ik eigenlijk heel langzaam, maar er was een punt waar ik een plas water over het hoofd zag en ik bijna ten val kwam; ik zag mijn hele leven ineens voor me knipperen! Mijn doel voor deze wedstrijd was om te leren, ervaring op te doen en te proberen te vechten met coureurs uit het wereldkampioenschap. Uiteindelijk is het me gelukt om mijn droom waar te maken. Ik had niet gedacht dat ik de wedstrijd hier zou kunnen winnen, maar ik ben er erg blij mee. Ik wil Red Bull KTM Ajo en Dorna bedanken voor alle steun die ze me de afgelopen jaren hebben gegeven.”