Jorge Lorenzo heeft de snelste rondetijd laten noteren tijdens de tweede vrije training van de Pramac Motorrad Grand Prix Deutschland. De Ducati Team coureur was vrijdagmiddag op de Sachsenring het snelst voor Danilo Petrucci en Andrea Iannone. Lorenzo’s snelste tijd was tevens de snelste rondetijd van de eerste dag.

Ondanks dat Franco Morbidelli donderdag groen licht kreeg om dit weekend te mogen rijden na zijn in Catalunya opgelopen polsblessure bleek vrijdagochtend tijdens de eerste vrije training de praktijk iets anders. Teveel pijn deed de Italiaan besluiten af te zien van deelname voor de rest van het weekend. Stefan Bradl zal de rest als zijn vervanger optreden.

Nadat de lichten om 14:05 uur op groen waren gegaan schoot Marc Marquez als een komeet uit de startblokken. De Repsol Honda coureur dook al in zijn derde volledige ronde onder de door Andrea Iannone gereden snelste tijd uit de eerste vrije training.

Terwijl Marquez de lijst aanvoerde ging het na vijf gereden ronden flink mis voor de dit weekend met een wildcard aan de start verschijnende Mika Kallio. De Fin schoot in bocht 8 op hoge snelheid rechtdoor om vervolgens samen met zijn KTM machine vol in de langs de baan staande airfences te duiken. Kaliio werd per brancard weggedragen en vervolgens overgebracht naar het medical centre voor verder medisch onderzoek.

 

De snelste rondetijd van Marquez bleef vervolgens tot aan de finale staan terwijl Maverick Viñales de tweede plaats in handen had en Alvaro Bautista met nog een kwartier te gaan verraste met de derde rondetijd. Opvallend was verder dat namen als Andrea Iannone, Dani Pedrosa en Valentino Rossi op dat moment te vinden waren op respectievelijk de zeventiende, achttiende en negentiende plaats op de lijst.

Zoals gebruikelijk zat ook in deze sessie het venijn in de staart op het moment dat de zachte banden gemonteerd werden en de coureurs op jacht gingen naar die ene snelle ronde en rechtstreekse plaatsing voor de zaterdag te verrijden QP2.

Met iets minder dan vijf minuten te gaan was het Jack Miller die als eerste een rode helm op het screen liet zien maar het was Jorge Lorenzo die als eerste onder de dan toe snelste rondetijd van Marquez wist te duiken. Danilo Petrucci volgde even later met een snelle ronde maar de Alma Pramac Racing coureur bleef uiteindelijk steken op de tweede plaats achter Lorenzo.

Ondanks een aantal verwoede pogingen wist niemand meer onder de snelste tijd van Lorenzo te duiken die daarmee deze sessie en deze eerste dag als snelste coureur. Petrucci bleef tweede terwijl Iannone in de laatste minuut naar de derde plaats op de lijst wist te komen.

Andrea Dovizioso werd vierde gevolgd door Marquez die in de slotfase opnieuw een spectaculaire save liet zien en als enige van de topcoureurs niet koos voor de zachtere Michelin banden maar tot aan de laatste minuut bleef rijden op zowel een medium voor- en achterband.

 

Viñales sloot deze sessie af met de zesde rondetijd achter zijn naam voor Takaaki Nakagami, Jack Miller, Cal Crutchlow en Alvaro Bautista. Alle tien genoemde coureurs noteerde hun snelste tijd van de dag in deze tweede vrije training, zij bezetten dan ook de eerste tien plaatsen op de samengestelde lijst na twee vrije trainingen en plaatsten zich hiermee voorlopig rechtstreeks voor QP2.

Alex Rins werd elfde gevolgd door de broers Espargaró terwijl Valentino Rossi vrijdagmiddag genoegen moest nemen met de zeventiende, Johann Zarco met de achttiende rondetijd, Dani Pedrosa niet verder wist te komen dan de twintigste rondetijd en Bradl tijdens zijn eerste optreden dit weekend een keurige eenentwintigste rondetijd op de klok wist te zetten.

Diverse bekende namen, waaronder Rins, Rossi, Zarco en Pedrosa zullen vrijdagavond ongetwijfeld een schietgebedje doen voor een droge derde vrije training aangezien zij zich voorlopig niet rechtstreeks wisten te plaatsen voor de zaterdagmiddag te verrijden QP2.

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

 

Handige links Pramac Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag