Jorge Lorenzo heeft de snelste rondetijd laten noteren tijdens de tweede vrije training van de Pramac Motorrad Grand Prix Deutschland. De Ducati Team coureur was vrijdagmiddag op de Sachsenring het snelst voor Danilo Petrucci en Andrea Iannone. Lorenzo’s snelste tijd was tevens de snelste rondetijd van de eerste dag.

Ondanks dat Franco Morbidelli donderdag groen licht kreeg om dit weekend te mogen rijden na zijn in Catalunya opgelopen polsblessure bleek vrijdagochtend tijdens de eerste vrije training de praktijk iets anders. Teveel pijn deed de Italiaan besluiten af te zien van deelname voor de rest van het weekend. Stefan Bradl zal de rest als zijn vervanger optreden.

Nadat de lichten om 14:05 uur op groen waren gegaan schoot Marc Marquez als een komeet uit de startblokken. De Repsol Honda coureur dook al in zijn derde volledige ronde onder de door Andrea Iannone gereden snelste tijd uit de eerste vrije training.

Terwijl Marquez de lijst aanvoerde ging het na vijf gereden ronden flink mis voor de dit weekend met een wildcard aan de start verschijnende Mika Kallio. De Fin schoot in bocht 8 op hoge snelheid rechtdoor om vervolgens samen met zijn KTM machine vol in de langs de baan staande airfences te duiken. Kaliio werd per brancard weggedragen en vervolgens overgebracht naar het medical centre voor verder medisch onderzoek.