Na de fantastische race in Argentinië, met veel verrassingen, is het MotoGP circus inmiddels aanbeland in Austin, waar dit weekend op het Circuit of the Americas de Red Bull Grand Prix of the Americas wordt verreden. 

Donderdag voorafgaand aan de eerste trainingsdag in Austin schoven Maverick Viñales, Valentino Rossi, Cal Crutchlow, Alvaro Bautista, Johann Zarco en regerend MotoGP wereldkampioen Marc Marquez – ongeslagen in Texas – aan tijdens de gebruikelijke pré-event persconferentie.

Met inmiddels al twee MotoGP overwinningen op zak dit seizoen, was Viñales de man die als eerste aan het woord kwam. Hij hoopt de eerste rijder te zijn die Marc Marquez op Amerikaanse bodem gaat verslaan:

“Deze baan ligt mij zeker goed, ik ben hier altijd sterk geweest en het past bij mijn rijstijl. Er zijn veel acceleratie zones, wat voor ons goed uit kan pakken. We moeten aan de slag voor de laatste tien ronden van de race omdat die hier erg belangrijk zijn, we weten dat de achterband het moeilijk kan hebben aan het einde. Vorig jaar was dat echt een verschrikking. Als we op 100% zitten kunnen we hier vechten voor de overwinning. Het is erg knap om hier vier overwinningen op rij te hebben maar we weten dat ons niveau nu goed is.”

Marquez daarentegen, heeft dit seizoen nog niet op het podium gestaan – maar hij voelt zich goed op de motor en voelt zich sterk, wetende dat de Texaanse baan hem goed ligt en waar hij de strijd aan kan gaan voor zijn eerste podium of misschien wel eerste zege van het seizoen:

“We komen hier met een goede mentaliteit en ik voel me erg sterk op de motor. Nog steeds hebben we veel te verbeteren maar toch voel ik me goed. Hier op dit circuit ligt voor mij de beste kans om het eerste goede resultaat van het seizoen te behalen, in de voorgaande jaren was deze baan erg goed voor me. In Argentinië crashte ik maar ik lag wel aan de leiding en ik voelde me sterk. Ik zou hier ook blij vandaan gaan met een eerste podium! Op zondag zullen we zien of ik kan gaan voor de winst. Na de eerste twee races hebben we nog niet de juiste basis set-up en dat moeten we hier gaan verbeteren.”

Een man die al twee maal op het podium stond in 2017 is negenvoudig wereldkampioen Rossi, die een moeilijk voorseizoen omdraaide naar een goede run tot nu toe. De focus van de Italiaan ligt hier, net als in Argentinië, op het vinden van de goede pace tijdens de trainingen:

“Het is een bijzondere baan en ook een van de moeilijkste – het is erg lang en heeft veel verschillende bochten, en het vergt veel van de banden en rijders. We gaan kijken of wat we in Argentinië geleerd hebben hier kunnen toepassen op vrijdag en zaterdag. Marquez is altijd erg sterk op deze baan, al vanaf de eerste keer dat we hier testten in 2013, maar voor mij is deze baan niet echt fantastisch geweest als je kijkt naar resultaten, alleen vorig jaar en in 2015 was ik competitief. Ik maakte een fout en viel, maar de snelheid was goed.”

Crutchlow ging als een speer in Argentinië waar hij met Rossi streed voor de tweede plek. Ook hij geeft aan dat COTA uitdagend is – maar dat het voor iedere motor zijn sterke en zwakke punten heeft:

“Ik denk dat we het hier op vrijdag lastig krijgen maar op zaterdag en zondag zullen we er staan. Het lijkt op het moment zo dat we een tijdje nodig hebben om de motor goed afgesteld te krijgen. Ik vind dit circuit leuk, het is lekker om op te rijden en voor alle motoren heeft het wat goeds, in elk stuk kan een andere motor beter functioneren. Het is een goede baan omdat het ‘swingt’ – behalve als Marc vooraan rijdt! Ik kijk uit naar de uitdaging van de baan door de vele bochten. Halverwege een ronde heb je al 12 bochten gehad! Je hebt er wel veel concentratie voor nodig.”

Bautista hoopt ook op het Circuit of the Americas competitief te zijn. Na een imposant voorseizoen reed de Spanjaard in de top vier in Argentinië – hij is blij met de GP16 en voelt zich thuis op de motor, hij is op zoek naar weer een top vijf finish:

“Ik blijf lachen want sinds de eerste test op de Ducati voel ik me zo goed op de machine, in Argentinië had ik ook weer het goede gevoel en voelde ik me sterk. In de race zat ik er goed bij, zeker in de tweede helft van de race. Ik voel dat de combinatie van mij, de motor en het team erg goed is, ik probeer om nu op dit level te blijven. De GP16 is eigenlijk al af, we hebben alle referenties van vorig jaar en zij vochten voor het podium en overwinningen.”

Het was in Austin de eerste keer dat regerend Moto2 wereldkampioen en huidig MotoGP rookie Zarco aanschoof voor de persconferentie, na een geweldige start van zijn seizoen – de Fransman is nog steeds zelfverzekerd:

“Ik ben blij. Deze start is goed voor mijn vertrouwen – de eerste zes ronden aan de leiding liggen in Qatar voelde geweldig en ik was teleurgesteld door mijn crash maar uiteindelijk vechten we niet voor een kampioenschap dus moet je er van genieten. Argentinië was anders, het was mijn eerste MotoGP race weekend met een normaal schema. Het is niet zo makkelijk om je voor te voor te bereiden voor de kwalificatie en de race. Ik wil voor nu gewoon zo doorgaan – op de motor stappen, vol druk zetten en zien waar ik dan zit. Ik hoop wel altijd bij de top te kunnen zitten want ik denk dat ik zo de motor kan afstellen en mijn hoofd op race modus zetten – en dan ben ik er klaar voor.”

 

Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag