Als gevolg van de hevige crash van Michele Pirro in Mugello, waarbij de Italiaan geen airbag in zijn overall droeg, zijn de regels aangaande de airbags voor wild-card coureurs aangepast. Voor vaste deelnemers in de Grands Prix is het sinds 2018 al verplicht om een airbag te dragen.

Op vrijdagmiddag tijdens de tweede vrije training voor de MotoGP klasse op het Autodromo del Mugello stond de wereld enkele minuten stil aangezien Ducati wild-card Michele Pirro buiten bewustzijn in het grind lag ter hoogte van de eerste bocht na het lange en zeer snelle rechte stuk. Gelukkig kwam de Italiaan later bij kennis en hield er verder naast een schouder uit de kom, twee blauwe ogen en verder een bont en blauw lichaam niets aan over. Even later bleek dat de testcoureur van Ducati geen airbag in zijn overall droeg omdat dit niet verplicht is voor wild-cards.

Sinds het seizoen 2018 is het verplicht voor vaste deelnemers om een airbag in hun leren overall te dragen in het kader van de veiligheid. Het airbag systeem moet voldoen aan de standaarden van de FIM. Omdat de meeste wild-cards vaak deelnemen in de Moto2 en Moto3 klasse en hier niet altijd geld is voor een duur pak met airbag werd er een uitzondering gemaakt. Hier komt dus vanaf nu een eind aan en moeten wild-cards in de MotoGP vanaf dit weekend (Sylvain Guintoli voor Suzuki en Mika Kallio voor KTM) tijdens de Gran Premi Monster Energy de Catalunya al verplicht een airbag dragen.

Voor de Moto2 en Moto3 klasse zal deze regel ingaan vanaf de Grand Prix van Oostenrijk die midden augustus plaatsvindt. Voor Nederlander Ryan van de Lagemaat, wild-card in de Moto3 klasse tijdens de Dutch TT over twee weken, is het dus nog niet verplicht om een airbag te dragen.

Het is de verantwoordelijkheid voor alle wild-card coureurs dat het airbag systeem dus aan de eisen van de FIM voldoet en dit moet worden goedgekeurd door Technical Control.

Ook zijn de regels voor de FP4, Q1 en Q2 sessie van de MotoGP aangepast als gevolg van de zware crash van Cal Crutchlow enkele weken geleden tijdens de kwalificatie van de Grand Prix van Frankrijk op Le Mans. De Engelsman was met zijn lederen pak al een keer gecrasht waardoor zijn airbag bij de tweede crash, de gigantische high-side bij het uitkomen van La Chapelle, niet meer afging. Normaal gesproken hebben de pakken een airbag systeem dat twee keer af kan gaan maar de Alpinestars overall van Crutchlow was maar voorzien van één vulling waardoor deze bij de zware crash niet afging.

De regels zijn dat een coureur aan iedere sessie moet beginnen met een functioneel airbag systeem. Echter worden de FP4, Q1 en Q2 sessies als één gezien doordat er weinig tijd is tussen deze sessies. Toch wordt er ten zeerste aangeraden dat coureurs in het geval van een valpartij ervoor zorgen dat ze een pak aan hebben met een werkend airbag systeem.

 

Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag