Na een meer dan spannende MotoGP races tijdens de Motul TT Assen komen de MotoGP coureurs komend weekend in actie op de Sachsenring tijdens de Pramac Motorrad Grand Prix Deutschland. Gaan we weer vuurwerk zien en wie kan de koning van de Sachsenring verslaan?

Sinds zijn debuut in de MotoGP in 2013 is er niemand geweest die regerend MotoGP wereldkampioen Marc Marquez van de winst op de Sachsenring af kon houden. Ook in de andere klassen was hij heer en meester op het in het voormalige Oost-Duitsland gelegen circuit. Al acht overwinningen achter elkaar wist hij er te boeken: één in de 125cc in 2010, twee in de Moto2 in 2011 en 2012 en ieder jaar daarna in de koningsklasse. Het doel van zijn rivalen voor komend weekend is dus duidelijk: het verslaan van de koning van de Sachsenring.

Het zal niet makkelijk zijn. De laatste battle van de eerste seizoenshelft vindt plaats op een historisch circuit en is uniek door zijn tegengestelde rijrichting. Het weer kan daarnaast ook nog een rol gaan spelen, de Duitse Grand Prix is op dat gebied vaak onvoorspelbaar.

De grootste competitie voor Marquez zal misschien wel komen van zijn teamgenoot Dani Pedrosa, die ook veel goede resultaten behaalde op de Sachsenring. Vier keer won hij op het Duitse circuit en met een geplande persconferentie op donderdag waarin hij zijn toekomstplannen zal onthullen, wordt het een groot en belangrijk weekend voor de kleine maar dappere Spanjaard.

Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) heeft ook een goed cv op de Sachsenring, inclusief vier overwinningen in de koningsklasse. In de strijd om de titel is hij momenteel de grootste uitdager van Marquez, en de Italiaan zal komend weekend dan ook weer alles geven. Dat geldt ook voor Yamaha teamgenoot Maverick Viñales, die nog geen al te goede resultaten behaalde, naast de twee podiums in de lichtgewichtsklasse. Op het Duitse circuit. Vorig jaar versloeg de Spanjaard teamgenoot Rossi op de streep, een prestatie die zeker voor herhaling vatbaar is.

Vorig seizoen versloeg Andrea Dovizioso (Ducati Team) beide Yamaha mannen waardoor hij met de derde plaats het podium compleet maakte. De Italiaan presteert solide in Duitsland en Ducati heeft in 2008 al eens weten te winnen met Casey Stoner, dus wie weet komt Dovi terug in vorm na een al veelbelovende vierde plaats in Assen. Heeft hij het tij gekeerd en kan hij teamgenoot Jorge Lorenzo verslaan? De Sachsenring is een van de weinige circuits waar Lorenzo nog nooit gewonnen heeft, maar met twee overwinningen in de laatste drie races gaf hij wel een duidelijk statement af aan zijn Italiaanse teamgenoot.

Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) is goed bezig en haalde in Assen zijn beste resultaat in de MotoGP tot nu toe. Teamgenoot Andrea Iannone zal terug willen vechten en Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) is altijd sterk op de Sachsenring, net zoals Honda als fabrikant. Johann Zarco (Monster Yamaha Tech3) heeft ondertussen een moeilijke klus om zijn teamgenoot van vorig jaar, Jonas Folger, te doen vergeten. Folger dreef Marquez in 2017 tot de limiet, maar de Fransman zegt dat hij de data heeft. Zal dit hem gaan helpen?

Het is de laatste race voor de zomerstop en de laatste kans voor velen om het momentum te behouden voordat er een aantal vrije weken aanbreken. Met Marquez op een aanzienlijke voorsprong kan de regerend wereldkampioen een aantal risico’s nemen, zijn uitdagers daarentegen kunnen zich dit niet permitteren en hem nog langer op deze dominante manier zijn gang te laten gaan.

Alles of niets: wie kan komend weekend de koning van de Sachsenring verslaan?

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl

 

Handige links Pramac Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag