Na vele jaren actief te zijn geweest als ‘rider performance analyst’ voor Jorge Lorenzo heeft Wilco Zeelenberg dit seizoen Yamaha nieuwkomer Maverick Viñales onder zijn hoede. Na afloop van de tweede testdag op Phillip Island spraken we met de Nederlander over zijn ervaringen tot nu toe met de man die alleen maar verrast met snelle rondetijden.

Maverick Viñales is dit seizoen de nieuwe teamgenoot van Valentino Rossi binnen het Movistar Yamaha MotoGP Team. De van Suzuki overgekomen Spanjaard neemt binnen het team de plaats in van Jorge Lorenzo die na negen seizoenen actief te zijn geweest voor het team dit seizoen als Ducati Team coureur actief zal zijn in het MotoGP wereldkampioenschap.

Met het vertrek van Lorenzo naar Ducati stond Wilco Zeelenberg, Yamaha man in hart en nieren en sinds jaren de trouwe rijderscoach van Lorenzo, even voor een moeilijke keuze; mee gaan met zijn pupil of trouw blijven aan Yamaha. De Nederlander koos voor de laatste optie, bleef in dienst van Yamaha en kreeg het jonge aanstormende talent en Lorenzo’s vervanger Viñales onder zijn hoede.

Direct vanaf het eerste moment dat de Nederlander en de Spanjaard samenwerken lijkt het allemaal van een leien dakje te gaan; Viñales was in november in Valencia meteen het snelst van allemaal tijdens de test na afloop van de laatste Grand Prix van 2016, herhaalde deze prestatie onlangs tijdens de eerste officiële MotoGP test van 2017 op het Sepang International Circuit om vervolgens na afloop van de tweede testdag op het Phillip Island Grand Prix Circuit opnieuw het veld aan te voeren.

Na afloop van de tweede testdag in Australië zocht Racesport.nl Zeelenberg op om hem te vragen naar het geheim en zijn samenwerking tot nu toe met Viñales.

Zeelenberg vertelde Racesport.nl dat Viñales heel erg blij is met het materiaal en de zaken die het team momenteel test en dat het Movistar Yamaha MotoGP Team heel blij is met hoe Maverick alles oppakt en hoe hij het tot nu toe doet.

“Voorlopig pakt het allemaal heel erg goed uit voor Maverick met betrekking tot zijn overstap van Suzuki naar Yamaha,” aldus de inmiddels 50 jarige Nederlandse Grand Prix winnaar. “Maverick heeft de snelheid en geeft ons daarnaast ook nog eens heel veel feedback over de motor, iets dat heel erg positief is. Daarnaast is hij ook nog eens in staat om heel precies en tegelijkertijd heel erg snel rond te gaan.”

Zeelenberg legde daarnaast uit dat Viñales zijn lichaam anders gebruikt en zijn rijstijl heel anders is in vergelijking met die van Lorenzo. Hierdoor is het team in staat om nieuwe ideeën te creëren die ertoe bij dragen dat de Yamaha beter en stabieler wordt bij het hard aanremmen van de bochten.

“Maverick gebruikt zijn lichaam tijdens het rijden heel erg goed en heeft daarnaast ook nog eens een hele goede controle over de motor. Dit in combinatie met zijn uitstekende snelheid, ja dat voelt als een droom. Je kunt namelijk wel één hele snelle ronde op de klok zetten, maar als je de motor niet heel goed onder controle hebt en deze niet heel goed beheerst dan lukt je dat vervolgens niet automatisch nog een tweede ronde.”

Viñales wist donderdag een wel hele snelle ronde op de klok te zetten op ‘the Island’, vrijdag tijdens de derde en afsluitende testdag zal Zeelenberg’s protegé  zich concentreren op een racesimulatie – 27 ronden in totaal – om te kijken of hij in staat is om constante en snelle rondetijden te noteren over een afstand waar gedurende het Grand Prix seizoen op de finish de punten verdeeld worden.

“Onze belangrijkste doel morgen is het rijden van lange runs. We hebben daarnaast nog een aantal kleine dingen en een paar banden die we willen testen. We hebben de eerste twee dagen hier al heel veel ronden gereden, we hebben de snelheid, maar zoals ik net al vertelde is ons doel voor morgen het rijden van een aantal lange runs,”

besloot de altijd goedlachse Zeelenberg zijn verhaal alvorens zijn tas in te pakken en aanstalten te maken om terug te keren naar het nabijgelegen Australische hotel. Een hotel waar ongetwijfeld een klein feestje gevierd zal worden, niet alleen vanwege het opnieuw sterke optreden van Viñales maar ook vanwege de achtendertigste verjaardag van Movistar Yamaha MotoGP teamgenoot Valentino Rossi.

Met dank aan Russell Colvin.

 

 

Handige links MotoGP test Phillip Island

Volledige uitslagen
Fotoverslag