Motorcompetities op Circuit Zolder vieren 30e verjaardag met 500 kilometerrace

1301
zolder-500km

De openingsmanche van het seizoen van de Motorsportschool.com Endurance-competitie ligt al even achter ons en de tweede manche van dit seizoen wordt een hele bijzondere. Nu donderdag 1 juni wordt er voor de gelegenheid vier uur lang geracet over een afstand van maar liefst 500 kilometer.

Dertig jaar geleden startte Hans Van de Ven met de Motorsportschool om de liefhebbers van snelheid op twee wielen de kans te geven in goede omstandigheden hun passie te beoefenen.

Niet minder dan 55 teams tekenen present voor een bijzondere afspraak, een afspraak die dertig jaar motorsport op Circuit Zolder in de kijker zet en laat zien dat de motorsport in goeden doen is.

Hans van der Ven: “En dertig jaar later zijn we er nog steeds bij en eigenlijk met hetzelfde concept als destijds. Dertig jaar geleden werd er vooral op stratencircuits geracet en er waren mensen die een andere omgeving voor hun passie zochten. Daarom zijn wij toen met een organisatie hier op Circuit Zolder gestart, toen onder de noemer van CLUB MET… voor Motor Endurance Trophy. Goed vijf jaar later is dan de Motorsportschool Zolder ontstaan en de 25e verjaardag daarvan vieren we volgend jaar. Ook vandaag organiseren we nog steeds dagen waarop de liefhebbers vrij kunnen rijden, de zogeheten trackdays, al dan niet onder de vakkundige begeleiding van een coach en waar dat voor de één volstaat, zal een ander deel van de klanten doorgroeien naar één van onze beide competities of zelfs de beide, met name de sprint of short endurance. We organiseren net als in de begindagen van de CLUB MET nog steeds de uithoudingsraces, waaraan één team met twee of drie rijders deelneemt, zoals nu tijdens de 500 Kilometer van Zolder, komende donderdag. In 1993 zijn we met die competitie gestart en er zijn ondertussen heel wat bekende namen de revue gepasseerd, namen die het zelfs tot in het WK Uithouding schopten, maar nooit te beroerd waren om hier nog eens te komen racen. Ook ikzelf stond in 1993 aan de start van de eerste race die we organiseerden. Tien jaar later, begin jaren 2000, zijn we dan ook gestart met een sprintcompetitie, en ook die competitie is en blijft een sterkhouder van onze organisatie. Met beider series gaan we jaarlijks viermaal aan de slag.”

500-km-zolder500 Kilometer van Zolder
Daar waar in de begindagen de races vier uur duurden, zijn de uithoudingsraces vandaag short endurances van twee uur.

Hans van der Ven: “Maar voor de dertigste verjaardag keren we terug naar de bron, met een race van 125 ronden van vier kilometer of maximaal vier uur, met start om 13:00 uur. Met maar liefst 55 deelnemende teams zien we dat de wedstrijden hier op Circuit Zolder nog steeds erg populair zijn. Bij de deelnemers zien we echte routiniers die al jaren met ons meedraaien, zoals Koen De Wever, die al in The Zolder 500 in 1993 van de partij was en in 2021 en 2022 nog zijn klasse won in het Endurance-kampioenschap. Anderzijds is er iemand als Luc Jonckers die destijds mee racete en ons nu helpt bij de organisatie. Maar er is ook nog steeds een instroom van nieuw bloed, met ook deze donderdag weer een team dat zijn absoluut debuut in de racerij maakt. Die passie van al die mensen maakt dat wij met de glimlach na dertig jaar nog steeds trackdays en wedstrijden organiseren en dat ook zullen blijven doen.”

De 500 Kilometer van Zolder start donderdagochtend 1 juni met vrije trainingen vanaf 9:00 uur en ook de kwalificatie wordt voor de middagpauze afgewerkt. De race zelf start om 13:00 uur en wordt of na 125 ronden of na vier uur racen afgevlagd.Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.