Het Circuito San Juan Villicum is komend weekend plaats van handeling voor de twaalfde en voorlaatste ronde van het 2018 FIM Superbike World Championship. Een compleet nieuw circuit en een nieuw land op de WorldSBK kalender. Onderstaand een aantal leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan het evenement.

Circuito San Juan Villicum is het 48e circuit waar het MOTUL FIM Superbike World Championship te gast is. De laatste toevoeging was het Chang International Circuit in Buriram, geïntroduceerd in 2015.


Argentinië organiseert voor het eerst in de geschiedenis een WorldSBK ronde. Het is het 24e land waar het kampioenschap te gast is.


Het World Superbike evenement is de eerste WK serie die wordt verreden rond San Juan.


Drie Argentijnse coureurs zijn minstens in één World Superbike evenement van start gegaan in de geschiedenis van het kampioenschap: Nestor Amoroso (Monza 1993), Leonardo Esteban (Misano 1994) en Leandro Mercado (sinds 2012).


Vier coureurs op de huidige startgrid hebben de races gewonnen op een nieuw circuit die in dit decennium zijn geïntroduceerd. Marco Melandri (Aruba.it Racing – Ducati) was de winnaar van de eerste race ooit gehouden op Aragon, 2011 en in Sepang, 2014. Tom Sykes (Kawaskai Racing Team WorldSBK) won in 2012 in Moskou, Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia)wist in Istanbul in 2013 te winnen en wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) was het snelst in de openingsrace in Buriram in 2015.


Een overwinning in race 1 in San Juan zal voor Rea een historische overwinning zijn, omdat hij hiermee het record aantal overwinningen in de all-time recordreeks zou evenaren. Het record is negen opeenvolgende overwinningen en werd gevestigd door Colin Edwards van Laguna Seca (race 2) tot Imola (race 2) in 2002 en door Neil Hodgson van Valencia (race 1) tot Oschersleben (race 1) in 2003 (destijds de eerste 9 races van het seizoen).


Een dubbele overwinning van Rea zal net zo belangrijk zijn voor de Kawasaki coureur, want daarmee zal hij 55 overwinningen behalen voor Kawasaki, waarmee hij op gelijke hoogte komt met het record van Carl Fogarty en Ducati.


Jonathan Rea heeft al aangegeven dat hij zijn eigen puntenrecord in één en hetzelfde seizoen van vorig jaar (556 punten) wil verbeteren. Op dit moment staat de teller op 470, wil hij dit bereiken dan zal hij dus drie van de vier laatste races moeten winnen en in de andere wedstrijd minimaal als vierde moeten finishen.


Als Rea dit seizoen nog twee overwinningen weet te behalen, dan weet hij zijn persoonlijke beste score van 16 overwinningen (2017) in één seizoen te evenaren. Weet hij dit te behalen dan is hij slechts één overwinning verwijderd van Doug Polen’s record van overwinningen: 17 zeges behaald in het seizoen1991.


Rea zal dit jaar niet meer in staat zijn om het seizoenrecord van 25 podiumplaatsen te evenaren. Dit record staat op naam van Colin Edwards, behaald in het seizoen 2002.


De 2018 wereldkampioen kwalificeerde zich onlangs in Magny-Cours voor de derde keer op rij als tweede. Mocht Rea komend weekend nogmaals de tweede plaats scoren tijdens de kwalificatie, dan komt hij daarmee op 32 tweede plaatsen, precies de helft van het aantal keren dat hij een pole-position wist te behalen in zijn carrière.


Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) bezet momenteel de derde plaats in het klassement, met vier podiumplaatsen in de laatste vijf races hoopt hij echter op meer. Als hij deze goede reeks weet vast te houden en als derde weet te eindigen, dan zal hij daarmee de best geklasseerde Yamaha coureur worden sinds het seizoen 2011. Marco Melandri eindigde destijds op de tweede plaats achter Carlos Checa (Ducati).


Tom Sykes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) staat voor de tegenovergestelde taak in vergelijking met Van der Mark: op dit moment bezet hij de vierde plaats in het klassement en moet hij nog flink aan de bak om een top drie plaats te veroveren. Sinds 2012 – toen hij met een half punt tweede werd achter Max Biaggi – is hij altijd in de top drie geëindigd.


Als Rea, Davies en Sykes het seizoen zouden eindigen als de top drie in het kampioenschap, dan zou dit het vierde opeenvolgende seizoen zijn dat deze drie coureurs de top drie vormen in het kampioenschap.


Zowel Marco Melandri en Eugene Laverty zullen komend weekend in San Juan tijdens de tweede wedstrijd hun 150e WorldSBK race rijden. Tot nu toe hebben 28 coureurs deze mijlpaal in de geschiedenis van de WorldSBK weten te behalen. Voor Melandri zal dit weekend de tweede race tevens zijn 50e wedstrijd zijn voor Ducati en voor Laverty zijn 100e voor Aprilia.


Voor Ducati is er een ook een bijzondere mijlpaal in zicht: hun volgende podiumplaats is namelijk hun 888e. De Ducati 888 – gebruikt van 1989 tot 1995 – is het meest succesvolle model in de geschiedenis van het team met 69 WorldSBK overwinningen, van Jerez 1990 (race 2) (Raymond Roche) tot Estoril 1993 (race 2) (Carl Fogarty).

 

Handige links Motul Argentinian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

 

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App