Op zaterdagmiddag heeft Sandro Cortese de WorldSSP pole position behaald op het TT Circuit Assen. De Duitser wist in Superpole 2 de snelste rondetijd te noteren voor Lucas Mahias en Raffaele de Rosa. De Nederlanders die ook in actie kwamen waren Rob Hartog (11), Wayne Tessels (18), Jaimie van Sikkelerus (24) en Vasco van der Valk (26). 

Onder perfecte weersomstandigheden werd op zaterdagmiddag de kwalificatie van de World Supersport verreden. Op het zonnige TT Circuit Assen gingen de coureurs op 600cc machines de strijd aan voor de pole position.

Superpole 1
Anthony West ging niet van start doordat de Australiër niet fit werd verklaard als gevolg van een zware crash op vrijdag waarbij het gas van zijn Kawasaki ZX-6R bleef hangen. De 36-jarige coureur liep hierbij een breuk in z’n pols en een hersenschudding op.

In deze eerste Superpole sessie was het Sheridan Morais, de vervanger van Kenan Sofuoglu, die met een 1’38.763 de snelste tijd noteerde voor Kyle Smith waardoor het tweetal verder kon naar Superpole 2 om te strijden voor pole position. Achter het duo was het Badovini die met een derde tijd in SP1 de dertiende startplaats zeker stelde voor Gradinger, Soomer, Hill, Cresson, Wayne Tessels, Lahti en Irwin. Jaimie van Sikkelerus reed de veertiende tijd waarmee hij zondagochtend vanaf de 24e plaats mag starten, Vasco van der Valk stelde met een zestiende tijd de 26e startplaats vast. Voor de Benro Racing coureur verliep de dag alles behalve naar wens. Nadat de coureur uit Amersfoort tijdens de derde vrije training te kampen kreeg met versnellingsbak problemen bleken deze niet opgelost te kunnen worden voor de kwalificatie. Van der Valk moest hierdoor gebruik maken van een minder sterk standaard Yamaha blok. Zaterdagavond zullen de Benro Racing monteurs de versnellingsbak gaan wisselen zodat Van der Valk zondag tijdens de wedstrijd weer kan beschikken over competitief materiaal.

Superpole 2
Na het eerste aantal ronden was het Sandro Cortese die de voorlopige pole in handen had voor Yamaha merkgenoten Jules Cluzel en Lucas Mahias. Rob Hartog had een keurige zevende plaats in handen voordat alle coureurs binnenkwamen voor een verse achterband.

In deze laatste run werd alles op alles gezet voor de pole position. Cortese wist zijn tijd te verbeteren en daarmee zijn tweede pole position op rij te behalen. Achter de Duitser waren het Mahias en De Rosa die sterk naar voren kwamen en daarmee met de tweede en derde tijd de race op zondag vanaf de eerste startrij mogen beginnen. Verder waren het Cluzel, Stapleford, Krummenacher, Caricasulo, Tuuli, Morais en Smith in de top tien. Rob Hartog noteerde de elfde tijd en is daarmee de snelste in het European Supersport kampioenschap.

De WorldSSP race zal zondagochtend om 11:30 uur van start gaan.

 

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Toegangsprijzen & informatie TT Circuit Assen
Openbaar vervoer WK Superbikes
Weersverwachting Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag