De WorldSSP300 kwalificatie werd op zaterdagmiddag verreden en het was de Spanjaard Mika Perez die er ondanks een crash in de laatste ronde met de pole vandoor ging, voor Koen Meuffels en Ana Carrasco. De overige Nederlanders waren Van Straalen (4), Schotman (5), Deroue (7), Kahn (14), Vos (23), Koopman (25), Overbeeke (29) en Merkelbach (39).

SP1
Om 12.30 uur gingen de lichten op groen voor SP1 van de WorldSSP300. Minder warm dan op vrijdag, maar nog steeds onder goede temperaturen gingen dertig rijders de baan op om aan hun missie om bij een plekje bij de eerste twee te bemachtigen om door te gaan naar SP2. De vijf Nederlanders die al aan de bak moesten waren Walid Khan, Dennis Koopman, Ryan Vos, Joep Overbeeke en Milan Merckelbagh.

Na een crash van Filippo Rovelli werd de rode vlag getoond vanwege baanomstandigheden. Toen het veld weer naar buiten mocht was het met nog 3 minuten te gaan waren het Borja Sanchez en Luca Grünwald die in de ‘safe zone’ stonden.

Uiteindelijk waren het Sanchez en Grünwald die door mochten naar SP2. Voor de Nederlanders werden tijdens deze sessie hun startplaatsen bepaald met Walid Kahn op P14, Vos 23e Koopman 25e, Overbeeke op P29 en Merckelbach op P39.

SP2
Met de Nederlanders Scott Deroue, Koen Meuffels, Robert Schotman en Glenn van Straalen ging rond de klok van 12 uur SP2 van start. Na de eerste snelle ronde was het Koen Meuffels met de snelste tijd.

Met nog vijf minuten op de klok waren Mika Perez en Ana Carrasco met een snellere tijd te vinden op P1 en P2, voor iedereen aan ging zetten voor de laatste paar minuten. In de laatste ronde werden er snelle sectortijden gereden onder de snelste tijd, voor Perez  ging het echter mis op de Stekkenwal. De rijder bleef even liggen maar kon uiteindelijk toch opstaan.

Zijn eerder gezette tijd bleek echter genoeg en ging hij er toch met de pole vandoor. Achter hem waren het Meuffels en Ana Carrasco die de eerste rij zullen vormen voor de race. Van Straalen en Schotman zijn de andere Nederlanders in de top vijf, voor Dorren Loureiro, Deroue, Borja Sanchez, Grünwald en Galang Hendra Pratama.

 

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Toegangsprijzen & informatie TT Circuit Assen
Openbaar vervoer WK Superbikes
Weersverwachting Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag