In het Japanse Motegi gaan zondagochtend om 06:20 uur (NL-tijd) de lichten op groen voor de zestiende Moto2 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Moto2 wedstrijd op de Twin Ring Motegi.

Winnaar van de Thaise Moto2 wedstrijd, Luca Marini, die vorig jaar negende werd in Motegi, heeft zich voor de derde keer in de Moto2 klasse en voor het eerst sinds Valencia vorig jaar op de pole weten te kwalificeren. Dit is Marini’s tweede frontrow start van het seizoen tot nu toe. De eerste keer was in Duitsland, waar hij zich als tweede kwalificeerde en in de race als tiende de finish passeerde.


Slechts twee Moto2 rijders hebben in Motegi de race gewonnen vanaf pole position: Johann Zarco (2015) en Francesco Bagnaia (2018).


Augusto Fernandez heeft zich als tweede gekwalificeerd en keert daarmee terug naar zijn frontrow vorm. In de laatste vijf races heeft de Spanjaard maar één keer de eerste strartrij gemist: de laatste keer was in Thailand. Dit is ook de zesde frontrow start in zijn Grand Prix-carrière, allemaal in 2019.


Lorenzo Baldassarri, die vorig jaar op Motegi als tweede over de finish kwam, heeft zich als derde gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieprestatie is sinds hij derde was in Brno. Dit is pas zijn derde frontrow start van het seizoen. De vorige twee keren was in Qatar en Brno.


Kampioenschapsleider Alex Marquez, de meest succesvolle rijder op de huidige Moto2 grid in Motegi met drie Grand Prix-overwinningen, staat aan het hoofd van de tweede startrij, en dat is de zesde keer dit jaar dat hij zich niet binnen de top drie heeft weten te kwalificeren. Dit is Marquez’ slechtste kwalificatieresultaat sinds hij dit jaar in Oostenrijk vanaf de elfde plaats op de grid aan de race moest beginnen.


Na zich via Q1 geplaatst te hebben heeft Jorge Navarro zich als vijfde gekwalificeerd. Dit is Navarro’s beste kwalificatieresultaat sinds hij tweede was op Silverstone en de achtste keer dit seizoen heeft hij zich gekwalificeerd binnen de top zes.


Rookie Somkiat Chantra, die zich ook via Q1 plaatste, heeft zich als zesde gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij dit jaar de derde snelste was tijdens de kwalificatie in Oostenrijk. Dit is ook pas de tweede keer dat hij zich op één van de eerste twee startrijen heeft weten te kwalificeren.


Rookie Marco Bezzecchi, die vorig jaar in Japan zijn laatste Grand Prix overwinning in de Moto3 klasse behaalde, kwalificeerde zich als achtste. De Italiaan is daarmee de hoogstgeplaatste KTM-rijder. Het is Bezzecchi’s op één na beste kwalificatieresultaat in de klasse nadat hij in Brno vanaf de zesde plaats op de grid aan de race mocht beginnen.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App