In het Japanse Motegi gaan zondagochtend om 05:00 uur (NL-tijd) de lichten op groen voor de zestiende Moto3 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Moto3 wedstrijd op de Twin Ring Motegi.

Na dit weekend teruggekeerd te zijn na een blessure en zich via Q1 te hebben geplaats heeft Niccolo Antonelli zich voor de achtste keer op pole gekwalificeerd in de Moto3 klasse. De Italiaan komt daarmee op gelijke hoogte met Jack Miller (vierde plaats) op de lijst van coureur met de meeste pole positions in de Moto3 klasse. Antonelli behaalde de tweede van zijn in totaal vier Grand Prix overwinningen in het seizoen 2015 in Japan.


Dit is de tweede pole voor een Honda-rijder op de Twin Ring Motegi sinds de introductie van de Moto3 klasse in 2012. Hiroki Ono was in 2016 de eerste, hoewel hij na afloop van de kwalificatie een penalty kreeg en vanaf de vierde plaats van start ging.


Alonso Lopez, die onlangs in Thailand voor de eerste keer in zijn Grand Prix carrière op het podium eindigde en net als Antonelli zich ook via Q1 plaatste, heeft zich op de tweede plaats weten te kwalificeren. Dit is zijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe in de klasse en tevens zijn eerste Moto3 frontrow start.


Tatsuki Suzuki heeft zich als derde gekwalificeerd, wat de vierde keer dit jaar is dat hij zich binnen de top drie heeft weten te kwalificeren. Bovendien is dit de eerste frontrow start voor een Japanse renner in de lichtste klasse in Motegi sinds de tweede startplaats van Tomoyoshi Koyama in 2007.


Na zich ook via Q1 te hebben geplaatst, heeft Makar Yurchenko de vierde startplaats voor zich opgeëist. Hij is daarmee de best gekwalificeerde KTM-coureur en het is tevens zijn beste kwalificatie resultaat tot nu toe in de klasse.


Rookie Sergio Garcia heeft zich als vijfde gekwalificeerd, dit is zijn beste kwalificatieresultaat en tevens de eerste keer dat hij vanaf één van de eerste startrijen aan een race mag beginnen.


Leider in de tussenstand van het kampioenschap Lorenzo Dalla Porta, die vorig jaar in Japan op de tweede plaats eindigde, heeft zich als zesde gekwalificeerd. Dit is de zevende keer dit jaar is dat hij zich op één van de eerste twee startrijen heeft gekwalificeerd, maar de eerste keer sinds Silverstone.


Tweede in het kampioenschap, Aron Canet heeft zich op de achtste plaats gekwalificeerd als de derde KTM-rijder, wat de achtste keer dit jaar is dat hij er niet in geslaagd is om zich te kwalificeren op één van de eerste twee startrijen.


Derde in de tussenstand van het kampioenschap Tony Arbolino, die vorig jaar op de zesde plaats eindigde tijdens de Japanse Grand Prix, heeft zich slechts als 27e gekwalificeerd. Dit is zijn slechtste kwalificatieresultaat sinds hij 29e was in Valencia in 2017. De Italiaan had tijdens het voorgaande Grand Prix weekend in Buriram te kampen met een armblessure.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App