In het Japanse Motegi gaan zondagochtend om 08:00 uur (NL-tijd) de lichten op groen voor de zestiende MotoGP race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de MotoGP wedstrijd op de Twin Ring Motegi.

Marc Marquez heeft zich voor het eerst in Motegi op pole gekwalificeerd in de MotoGP klasse, wat betekent dat hij zich nu minstens één keer op elke baan van de huidige MotoGP kalender (in totaal op 20 verschillende circuits) op pole position heeft gekwalificeerd. Mick Doohan heeft het record in handen met een MotoGP pole op 24 verschillende circuits, gevolgd door Valentino Rossi (21), Marquez (20) en Casey Stoner/Kevin Schwantz (18).


Dit is de 62e pole voor Marc Marquez op zijn 124e start in de koningsklasse, wat betekent dat hij precies in de helft van de wedstrijden die hij heeft gereden zich op pole heeft gekwalificeerd. Bovendien is dit Marc Marquez’ 90e pole in de 202 keer dat hij aan de start stond in zijn Grand Prix-carrière (44,5%).


Franco Morbidelli heeft zich als tweede gekwalificeerd, wat gelijk staat aan zijn beste kwalificatieresultaat in de MotoGP klasse in Jerez eerder dit jaar. Bovendien is dit Morbidelli’s derde frontrow start in de koningsklasse en de derde keer dat hij zijn teamgenoot Quartararo heeft overtroffen in een kwalificatie.


Fabio Quartararo voltooit de eerste startrij. Sinds zijn eerste start vanaf de eerste startrij, eerder dit jaar in Jerez toen hij op pole stond, heeft de Fransman slechts drie keer de eerste startrij gemist: Le Mans, Brno en Silverstone.


Als Fabio Quartararo de race in Japan wint (20 jaar en 183 dagen oud), is hij de op één na jongste coureur die een Grand Prix-race in de koningsklasse wint achter Marc Marquez, die 20 jaar en 63 dagen oud was toen hij in 2013 de GP van Amerika won.


Fabio Quartararo moet zondag na de race meer dan 75 punten voorsprong hebben op Joan Mir om de Rookie of the Year titel te winnen. Hij staat momenteel 85 voor en Mir is zijn enige nog overgebleven rivaal.


Maverick Viñales, die in Motegi eenmaal op het podium eindigde in de MotoGP klasse met een derde plaats in 2016 met Suzuki, heeft zich als vierde gekwalificeerd. Dit is de dertiende keer dit jaar is dat hij vanaf één van de eerste twee rijen van start mag gaan.


Met Franco Morbidelli, Fabio Quartararo en Maverick Viñales is dit de vierde keer dit jaar dat er drie Yamaha-rijders in de top vier staan in de kwalificatie. De vorige keren was in Catalunya, San Marino en Thailand. De laatste podiumfinishes voor Yamaha-rijders op Motegi was in 2015 toen Valentino Rossi tweede werd en Jorge Lorenzo die als derde de finish passeerde.


Cal Crutchlow, die vorig jaar op Motegi als tweede eindigde, kwalificeerde zich na zich via Q1 geplaatste te hebben als vijfde, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij eerder dit jaar als derde op de grid stond in Amerika. Dat is zijn enige frontrow start van het seizoen tot nu toe.


Jack Miller, die tijdens zijn twee bezoeken als MotoGP aan Japan nog geen punt heeft gescoord, heeft zich als zesde gekwalificeerd en is daarmee de best geklasseerde Ducati coureur. Het is zijn tweede opeenvolgende zesde startplaats en het is dit jaar tevens de elfde keer dat hij zich op één van de eerste twee startrijen heeft gekwalificeerd.


Andrea Dovizioso, die in het verleden al drie keer op Motegi op de pole heeft gestaan, heeft zich als zevende gekwalificeerd. Slechts twee keer heeft hij een slechter kwalificatieresultaat weten te behalen in Motegi, te weten in 2017 met een negende plaats en de dertiende plaats in zijn eerste jaar (2008) in MotoGP. Dit is de achtste keer dit jaar dat Dovizioso er niet in geslaagd is om zich op één van de eerste twee startrijen te kwalificeren.


Danilo Petrucci, die in 2017 op een natte baan derde werd in Motegi, heeft zich gekwalificeerd op de achtste plaats. Dit is de tiende keer dit seizoen dat hij zich op één van de eerste drie startrijen heeft gekwalificeerd. Het is tevens zijn op één na beste kwalificatie resultaat op Motegi.


Valentino Rossi, die vorig jaar op de vierde plaats als de eerste Yamaha-coureur over de finish kwam in Motegi, heeft zich als tiende gekwalificeerd. Dit is pas de derde keer tijdens zijn 20 bezoeken aan het circuit als MotoGP coureur dat hij er niet in geslaagd is zich te kwalificeren op één van de eerste drie startrijen.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App