De organisatie van de Dutch TT kan terugkijken op een geslaagd evenement. Dit lieten TT Circuit directeur Peter Oosterbaan en TT-voorzitter Arjan Bos zondagavond na afloop van het grootste eendaagse sportevenement van Nederland weten, zij beoordeelden de 89e editie van de Dutch TT zelfs met een 9 als rapportcijfer.

De Dutch TT is op zich al een traditie, maar traditioneel is ook het gesprek met een selecte groep mediavertegenwoordiger op zondagavond na afloop van het evenement met TT Circuit directeur Peter Oosterbaan en TT-voorzitter Arjan Bos.

Zat het tweetal een jaar geleden nog redelijk in hun maag met met name de aan-en afvoer problematiek, anders was dat dit keer.

Maar liefst 167.500 bezoekers bezochten de 2019 editie van de Motul TT Assen, dit zijn er 500 meer dan een jaar geleden. De bezoekers werden zondag getrakteerd op drie spannende maar tevens meeslepende hoofdraces en een mooie en tevens ook spannende Red Bull MotoGP Rookies Cup race in het bijprogramma. Vooral tijdens de Moto3 en Moto2 races was de spanning om te snijden en ook coureur uit de koningsklasse zorgden de eerste 20 ronden voor een spektakelstuk.

Arjan Bos: “Alleen het uitvallen van Valentino Rossi in de vijfde ronde van de MotoGP wedstrijd was een klein smetje. We hebben in Assen heel veel Rossi-fans op de taluds en tribunes. Als je hem dan kort na de start onderuit zien glijden, denk je toch potdikkie, wat jammer voor al die mensen dat hij er al zo vroeg af ligt.”

Peter Oosterbaan was niettemin blij met Maverick Viñales als winnaar van de MotoGP race.

Peter Oosterbaan: “Het is toch leuk als de winnaar zo af en toe eens uit onverwachte hoek komt. Dat hebben we in Assen eerder gezien met bijvoorbeeld Jack Miller en Ben Spies. Het is opnieuw gebleken dat het vloeiende TT Circuit Assen bepaalde motormerken beter ligt en ze bij ons blijkbaar kansrijk zijn.”

Aan- en afvoer
Over de verkeersafwikkeling, de laatste jaren toch best wel een zorgenkindje, waren Bos en Oosterbaan eveneens tevreden. Ondanks dat niemand de illusie heeft dat de ruim 100.000 bezoekers op zondag zonder stil te staan de parkeerplaatsen bij het circuit op- en af kunnen rijden bleek het dit jaar nieuw opgezette verkeersplan zijn vruchten af te hebben geworpen. Ondanks dat de aanvoer via de N33 nog een aandachtspuntje blijft waren zondagochtend om 11:30 uur alle toeschouwer binnen en ook zondagmiddag na afloop verliep de afvoer zonder noemenswaardige problemen en dus veel vlotter dan tijdens de voorgaande editie.

Hitteplan
Leken de weersvoorspellingen een week voor aanvang van het evenement de organisatie nog zorgen te baren, in de praktijk viel het achteraf allemaal nog erg mee. De temperaturen haalden niet de voorspelde 38 graden, en al was het zaterdag zeker erg warm, de vrijdag en zondag was het allemaal goed te doen. Het TT Circuit Assen had echter uit voorzorg wel een aantal maatregelen getroffen en een hitteplan achter de hand. Zo waren er rondom het circuit diverse waterposten (containers) geplaatst met daarin gratis verkrijgbaar en gecertificeerd water. Daarnaast waren de horecapunten voorzien met 80.000 extra flesjes gekoeld water. Ook de medewerkers en vrijwilligers op de posten langs het circuit waren allemaal voorzien van extra water. Dit alles uit voorzorg, maar achteraf bleek het allemaal mee te vallen met de hitte en waren er geen noemenswaardige problemen te bespeuren.

Delegatie Zandvoort op bezoek
Het was de afgelopen maanden een veelbesproken item, de tweestrijd tussen Zandvoort en Assen over de komst van de F1 naar Nederland. Ondanks dat het TT Circuit Assen zichzelf er nooit mee bemoeide en dit in handen was van een aparte stichting, een stichting die als organisatie op zou treden en het TT Circuit Assen zou gaan huren als het zover zou komen – en Zandvoort onlangs de organisatie toegewezen heeft gekregen is er geen sprake van ‘hard feelings’ tussen beide partijen. Sterker nog, het afgelopen weekend waren er verschillende delegaties uit Zandvoort in Assen te gast om het reilen en zeilen bij een evenement van dergelijke omvang onder de loep te nemen in voorbereiding op de komst van de Formule 1. Volgens Bos geen enkel probleem en geeft men Zandvoort graag een kijkje in de keuken en doet men daar niet ingewikkeld ove, sterker nog, indien nodig zal men zelfs alle medewerking verlenen indien dat gevraagd wordt. Oosterbaan voegde er vervolgens nog aan toe dan met in Assen waarschijnlijk toch wel iets goeds doet, want o.a. het beveiligingsbedrijf en de uitbater van de horeca waarmee het TT Circuit Assen naar alle tevredenheid samenwerkt zijn ook door Zandvoort ingehuurd voor het F1 evenement.

Rapportcijfer
167.500 bezoekers verdeeld over drie dagen, prachtig weer, spannende races en een aan-en afvoer die beter verliep dan tijdens de voorgaande editie zorgen ervoor dat Bos en Oosterbaan de 2019 editie van de Dutch TT een 9 als rapportcijfer geven. Er moet volgens de beide heren altijd ruimte zijn en blijven voor verbeteringen, een 10 is hierdoor te hoog gegrepen maar dat het een geslaagd TT weekend was zullen veel motorsportfans met beide heren eens zijn.

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App