Nakagami remt Morbidelli uit (foto credit: Tiny Kolsters)

De Japanner Takaaki Nakagami heeft in een voortijdig gestopte Moto2 race op het TT Circuit zijn eerste Grand Prix overwinning gepakt. De Idemitsu Honda Asia rijder hield Johann Zarco en Franco Morbidelli achter zich.

De race ging van start in perfecte omstandigheden op een droog circuit waarbij Tom Lüthi vanaf pole gelijk kopstart pakte. Nakagami kende een iets mindere start maar werkte zich al snel op naar de leiders in de wedstrijd. Het duurde niet lang voordat de Japanner de kop overnam en rondenlang een groep van zes coureurs aanvoerde.

Met nog vijftien ronden op de teller sloeg Nakagami een gat met de concurrentie die hij in de resterende ronden steeds verder wist uit te breidden. Met nog drie ronden te gaan begon het licht te regenen en voor het ingaan van de laatste ronde besloot de racedirectie de wedstrijd te staken omdat het te nat en te gevaarlijk begon te worden. Zo werd Nakagami uitgeroepen tot winnaar van de race. Daarmee is hij de eerste Japanner die een Grand Prix wint sinds Yuki Takahashi in Catalunya 2010. Het was voor Nakagami dan ook zijn eerste GP overwinning uit zijn carrière.

Johann Zarco moest genoegen nemen met de tweede plaats, ondanks  dat hij in de slotfase het gat met Nakagami aanzienlijk wist te dichtten. De Fransman kende een moeilijke beginfase waarin hij in een harde strijd was verwikkeld met Lüthi, Morbidelli, Sam Lowes en Lorenzo Baldassarri. Nadat hij zich daaruit had ontworsteld was het gat al te groot om te dichten.

Franco Morbidelli reed enkele ronden aan de leiding, maar kon dit tempo niet vast houden. De Italiaan zakte vervolgens terug tot de vijfde plaats, waarna hij zich recupereerde. Nadat hij Lowes had afgeschud, en Tom Lüthi in de Ruskenhoek onderuit ging, kon hij onbedreigd naar zijn eerste podiumplaats toe rijden.

Voor Sam Lowes zat er ook naar enkele problemen in de beginfase niet meer in dan een vierde plaats. Na een hard gevecht met Baldassarri had hij genoeg over in de slotfase om alsnog een groot aantal punten mee naar huis te nemen. Achter hem en Baldassarri finishte Alex Rins, die in het spel voor de overwinning nooit voorkwam, maar toch de schade beperkt hield op een circuit waar hij al het hele weekend niet sterk voor de dag kwam. Xavier Simeon eindigde de wedstrijd als elfde.

Tussenstand kampioenschap:
In het kampioenschap staan Johann Zarco en Alex Rins nu met gelijke puntenstand bovenaan. Beide coureurs staan op 126 punten. Sam Lowes volgt op vijf punten achterstand op de derde plaats. Tom Lüthi staat na zijn crash vierde en Takaaki Nakagami staat op de vijfde plaats. Xavier Simeon staat op de veertiende plaats in de titelstrijd.