Wil Hartog uit Abbekerk pakte op 25 juni 1977 een historische overwinning tijdens de Dutch TT van Assen. Komende zondag is dat precies veertig jaar geleden en de organisatie van het TT Circuit Assen en MotoGP hebben om dit feit te vieren een speciale ereronde georganiseerd.

Op een nat TT Circuit Assen kwam Wil Hartog na een bijzondere wedstrijd als winnaar over de meet. De Nederlander hield Barry Sheene achter zich, uitgerekend de man die hem aan een speciaal drankje had geholpen om zijn tegenwerkende darmen te kalmeren.

Tijdens de 87e editie van de TT Assen worden de motoren van Hartog en Sheene herenigd tijdens een speciale ereronde om het veertigjarige jubileum van de unieke overwinning te vieren. Hartog zal daarbij rijden op zijn Suzuki RG500 uit 1977, die jaren bewaard is gebleven in het museum van de Noord-Hollandse coureur.

Barry Sheene overleed in 2003 op 52 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, maar zoon Freddie Sheene zal zondag naast Hartog de baan op gaan met de Suzuki RG500 XR14 waarmee Sheene in 1977 de 500cc wereldtitel wist te behalen. Het is voor het eerst sinds die dag dat beide motoren weer samen in de baan zullen zijn.

Daarnaast zal ook de Suzuki van Sheene uit 1976 te bewonderen zijn. Deze motor is onlangs in Engeland volledig gerestaureerd door voormalig Grand Prix monteurs Nigel Everett en Martyn Ogborne. Ook de machine van Pat Hennen, die in de TT van ’77 derde werd, zal op de startgrid verschijnen.

Het eerbetoon aan de overwinning van Wil Hartog zal zondagmiddag om twaalf uur plaats vinden, voorafgaand aan de start van de MotoGP race.

 

Handige links Motul TT Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag sfeer

Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag
Fotoverslag zondag