Op het TT Circuit Assen gaan zondagmiddag om 14:00 uur de lichten op groen voor de achtste Moto3 race van het seizoen. Hieronder lees je een aantal statistieken en leuke wetenswaardigheden voorafgaand aan de Nederlandse MotoGP wedstrijd.

Fabio Quartararo heeft zich voor de derde keer in zijn debuutseizoen in de koningsklasse op pole gekwalificeerd. De vorige twee keren waren in Jerez en Catalunya. In Assen reed Quartararo tevens een nieuw ronderecord.


Fabio Quartararo, 20 jaar en 70 dagen oud, neemt het record van de jongste coureur ooit die een back-to-back pole positions wist te behalen in de koningsklasse over van Marc Marquez. De Repsol Honda coureur die in 2013 op 20-jarige leeftijd twee opeenvolgende poles in Silverstone en Misano wist te behalen, was destijds 20 jaar en 210 dagen.


Bovendien is Fabio Quartararo samen met Christian Sarron de tweede Franse coureur die opeenvolgende poles in de koningsklasse wist te behalen. Sarron stond in 1988 vijf keer achter elkaar op pole.


Als Fabio Quartararo de wedstrijd wint in Assen (20 jaar en 71 dagen oud), is hij de op een na jongste coureur die een Grand Prix-race in de koningsklasse wint. Marc Marquez was 20 jaar en 63 dagen oud toen hij in 2013 de GP van Amerika won.


Sinds 2011 is de winnaar van de MotoGP race van de Dutch TT afwisselend een Yamaha en een Honda coureur. Vorig jaar won Marc Marquez de race op een Honda.


Maverick Viñales heeft zich als tweede gekwalificeerd, wat zijn beste kwalificatieresultaat is sinds hij eerder dit jaar in Argentinië de op een na snelste was tijdens de kwalificatie. Dit is Viñales’s zijn derde frontrow start van 2019 tot nu toe.


Na zijn passage door Q1, Alex Rins voltooit de eerste rij van de startgrid. Dit is zijn beste kwalificatieresultaat sinds hij tweede was in Valencia vorig jaar. Dit is de tweede start vanaf  de eerste rij voor Rins in wat zijn 39e start is in de koningsklasse.


De tweede startrij wordt aangevoerd door kampioenschapsleider Marc Marquez, de eerste keer dat hij zich niet op de eerste rij heeft kunnen kwalificeren sinds Valencia vorig jaar.


Joan Mir heeft zich als tweede Suzuki-coureur gekwalificeerd op de vijfde plaats, zijn beste kwalificatieresultaat in zijn eerste seizoen als MotoGP coureur.


Cal Crutchlow heeft zich op de zesde plaats gekwalificeerd als tweede Honda coureur. Dit is de vijfde keer dit jaar dat hij zich in de top zes heeft gekwalificeerd.


Danilo Petrucci voert met zevende tijd de derde startrij aan en is daarmee de best geklasseerde Ducati coureur. Dit is de vijfde keer dit jaar dat hij zich op de derde rij heeft weten te kwalificeren. Jack Miller is de tweede Ducati coureur  maar hij start vanaf de 10e plaats.


Andrea Dovizioso heeft zich als elfde gekwalificeerd, wat na Austin de tweede keer is in 2019 dat hij er niet in geslaagd is zich te kwalificeren binnen de top 10.


Pol Espargaró, die dit jaar voor de zesde keer in Q2 in actie kwam, heeft zich voor de tweede achtereenvolgende keer gekwalificeerd als de hoogstgeplaatste KTM coureur.


Valentino Rossi start vanaf de 14e plaats, wat zijn slechtste kwalificatieresultaat in Assen is sinds hij 18e was tijdens de Dutch TT in 2006. Destijds raakte hij geblesseerd tijdens de trainingen.

 

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App