Valentino Rossi heeft zondagmiddag in Assen de bizar verlopen MotoGP wedstrijd van de Motul TT Assen gewonnen. De Italiaan versloeg in een door lichte regen gehinderde wedstrijd Danilo Petrucci en Marc Marquez. Maverick Vinales haalde de finish niet.

Bij de start nam Zarco vanaf pole direct het heft in handen en met Marc Marquez, Valentino Rossi en Danilo Petrucci in zijn kielzog reden ze al snel los van een grote achtervolgende groep. Jonas Folger maakte een slechte start mee, en ging vervolgens ook nog in de fout bij Stekkenwal waardoor hij terug viel naar plaats 21.

Na enkele ronden met Zarco aan de leiding begon Rossi aan zijn opmars. De Yamaha-coureur passeerde eerst Marquez en twee ronden later Zarco. In de Noordlus ging hij vervolgens wat wijd, waardoor de Fransman weer binnendoor kwam. Rossi gooide de deur echter dicht, en Zarco raakte daarbij de achterkant van de M1 voor hem. Hierdoor viel hij terug naar de vierde plaats.

Rossi begon daarna een gat te slaan op de concurrentie terwijl Petrucci de tweede plaats had over genomen. Maverick Vinales had zich na een moeilijke start opgewerkt naar een vijfde plaats, maar bij het uitkomen van de GT gleed de achterkant van zijn Yamaha M1 weg en Vinales ging onderuit. Dit betekende voor de Spanjaard het einde van de wedstrijd.

Met Rossi nog altijd aan de leiding begon het zachtjes aan te regenen en dat veranderde het verloop van de race compleet. Uit de achtervolgende groep kwam Andrea Dovzioso met rap tempo aansluiten bij de leiders in de wedstrijd en de Italiaan vocht zich gelijk naar voren. Als op eieren reden de koplopers door het achterste gedeelte van het circuit met vijf man op een meter.

Zarco koos al snel voor een motorwissel naar de regenbanden, maar dit bleek de verkeerde keuze. Ook Jorge Lorenzo en Alex Rins wisselden naar regenbanden, maar de regen zette niet door en slicks bleef de juiste keuze.

Dovizioso vocht zich al snel naar de tweede plaats, maar Petrucci counterde zijn merkgenoot bij leke mogelijkheid die hij kreeg. Uiteindelijk maakte Dovizioso een fout in de Haarbocht waardoor hij, maar ook Marquez de aansluiting met Rossi en Petrucci verloor.

De twee italianen sloegen en gaat en zouden uiteindelijk uitmaken wie de race zou gaan winnen. Petrucci voerde de druk hoog op, maar doordat achterblijver Rins niet genoeg aan de kant ging verloor de Ducati-coureur net de aansluiting bij Rossi. Die hield vervolgens overal de deur dicht en ondanks dat Petrucci in de GT nog helemaal naar het achterwiel van Rossi remde, kwam hij 0.063 seconden tekort voor winst. Rossi haalde hierdoor zijn 115 overwinning in de Grand Prix.

In de achtervolgende groep sloot Cal Crutchlow nog aan na een aantal snelle ronden in de moeilijke omstandigheden. De Brit vocht zich langs Dovizioso en Marquez en leek op weg naar een onverwachte podiumpositie. In de laatste doorkomst van de GT vocht Marquez zich echter op brutale manier terug. Met drie man breed kwamen Marquez, Crutchlow en Dovizioso uiteindelijk uit de GT, waarbij de Spanjaard nipt de derde podiumplaats wist te pakken.

Op enige achterstand wist de winnaar van de TT van vorig jaar, Jack Miller, de zesde plaats voor zich op te eisen. Karel Abraham haalde de zevende plaats en hield daarbij Loris Baz en Andrea Iannone nipt achter zich.

Zarco kwam na zijn pitstop niet verder dan de veertiende plaats en Lorenzo scoorde met een vijftiende positie de laatste punt. Scott Redding kwam na een sterke wedstrijd niet aan de meet na een crash in de laatste ronde.

In het kampioenschap is alles op zijn kop gezet. Andrea Dovizioso heeft de leiding in de stand over genomen. De Ducati-coureur staat vier punten voor de uitgevallen Maverick Vinales. Valentino Rossi schuift weer op naar de derde plaats op slechts zeven punten achterstand en Marc Marquez staat met elf punten verschil op de vierde plaats.

 

Handige links Motul TT Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag sfeer

Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag
Fotoverslag zondag