Na een afwezigheid van ruim veertig jaar keert MV Agusta terug in het MotoGP wereldkampioenschap. Het legendarische motormerk heeft middels een officieel persbericht bekend gemaakt dat men in 2019 zal debuteren in de Moto2 klasse en samen gaat werken met Forward Racing.

De geschiedenis van het motorracen is nauw verbonden met de geschiedenis van MV Agusta, de meest succesvolle Europese motorfietsfabrikant aller tijden, met 75 wereldtitels (38 rijderstitels en 37 als fabrikant) in de jaren 1952 tot 1974.

MV Agusta team was er vanaf de allereerste race bij in de serie die nu het MotoGP-wereldkampioenschap genoemd wordt. Carlo Ubbiali scoorde in deze eerste wedstrijd de vierde plaats, en won vervolgens de volgende race tijden de Dutch TT op het TT Circuit Assen in Nederland. Namen als John Surtees, Ubbiali, Mike Hailwood, Phil Read en Giacomo Agostini zorgden vervolgens voor vele grote successen op een MV Agusta-motorfiets.

Tweeënveertig jaar later keert MV Agusta weer terug aan de top met haar intrede als motormerk in de Moto2 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap. MV Agusta besloot een beroep te doen op het Forward Racing Team, een team dat in 2009 werd opgericht en sinds de oprichting van de klasse in 2010 actief is in de Moto2 categorie. Vanaf 2019 zal Forward Racing dan ook gebruik gaan maken van door MV Agusta ontwikkelde chassis voorzien van de nieuwe verplichte Triumph krachtbron.

Het eerste prototype van de MV Agusta Moto2 fiets is nagenoeg klaar en de allereerste test staat gepland ergens in juli van dit jaar. Wie komend seizoen de twee MV Agusta motoren zullen gaan bemannen in de kleuren van Forward Racing werd in het persbericht niet bekend gemaakt.

“MV Agusta is het meest succesvolle merk in de geschiedenis van het motorracen,” aldus Giovanni Castiglioni – directeur van MV Agusta. “De terugkeer van MV Agusta naar de Grand Prix racerij is een grote eer voor mij. Het Moto2 wereldkampioenschap is zeer competitief en om er succesvol te zijn zullen we het beste van onze technologie en ervaringen in het ontwikkelen van race-motorfietsen uit de kast moeten halen.”