Nadat enkele weken terug in Assen sneeuw zorgde voor een afgelasting van een deel van het World Superbike programma zorgde zondagmiddag in Imola hevige regenval opnieuw voor tegenslag; de tweede WorldSBK race en ook de WorldSSP300 race werden definitief afgelast.

Het was al sinds vrijdag in Imola het gesprek van de dag; de slechte weersvoorspellingen voor zondag. In eerste instantie leek het zondagochtend nog mee te vallen. Regen in de vroege ochtenduren zorgden tijdens de warm-up sessies nog wel voor moeilijke omstandigheden, maar de zware regenval bleef vooralsnog uit.

De dit seizoen nieuwe Superpole race kon dan ook gewoon op een volledig droge baan verreden worden. Ook de World Supersport coureurs konden om 12:15 uur op een volledig droog Autodromo Enzo e Dino Ferrari aan hun zeventien ronden tellende race beginnen. Gedurende de race begon het echter af en toe licht te spetteren maar tot aan de finish was er geen vuiltje aan de lucht wat betreft het weer.

Echter even na afloop van deze race sloeg het weer om en arriveerde de voorspelde regen. Na een flinke regenbui werd de start dan ook uitgesteld en werd het al snel duidelijk dat de hevige regenbui voor de nodige plassen had gezorgd. Terwijl de regen minder werd probeerde men met man en macht de meest cruciale plaatsen op de baan (met name in bepaalde chicanes bleek er veel water te staan).

Om 14:50 uur – de race zou aanvankelijk om 14:00 uur van start gaan – besloot de wedstrijdleiding het te gaan proberen. Om 14:55 uur ging de pitlane open en vertrokken de coureurs voor hun sighting lap (de coureurs kregen de gelegenheid om drie ronden te rijden alvorens zich op te stellen op de grid). Eenmaal op de grid werd het al snel duidelijk dat het onder deze omstandigheden te gevaarlijk was om een race te rijden.

imola-overleg

WorldSBK coureurs overleggen over de situatie | foto© Randy van Maasdijk

De wedstrijdleiding besloot de start opnieuw uit te stellen en nogmaals de situatie te aanschouwen. Op dat moment was het voor velen al duidelijk dat dit tegen beter weten in was…….om 15:23 uur kwam de wedstrijdleiding dan ook met de officiële mededeling dat het onverantwoord was en dat zowel de tweede World Superbike als ook de WorldSSP 300 race definitief afgelast werden.

Opnieuw een flinke tegenslag voor het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap, maar ook deze situatie kan en moet gezien worden als overmacht waarbij de veiligheid van de coureurs te allen tijde voorop dient te staan.

Audio
Gedurende het oponthoud spraken we kort voor het definitieve besluit van de wedstrijdleiding kort met Pata Yamaha WorldSBK Team coureur Michael van der Mark. Hij vertelde ons waarom het niet mogelijk en verantwoord was om in Imola van start te gaan onder deze moeilijke omstandigheden.

Beluister de reactie via onderstaande audiolink:

 

Handige links Pirelli Italian Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App