Jorge Navarro heeft zaterdagmiddag voor de tweede keer op rij pole position behaald in de Moto2 klasse op Le Mans. De Spanjaard was ondanks een valpartij het snelst in de tweede kwalificatiesessie voor de eveneens gecrashte Tom Lüthi en landgenoot Alex Márquez. Nederlander Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als zeventiende.

De laatste kwalificatie die zaterdag op het programma stond was die voor de Moto2 klasse. Op het regenachtige Le Mans Bugatti Circuit in Frankrijk waren de omstandigheden nog altijd wisselvallig, echter zette de regen voorafgaand deze kwalificatie iets door waardoor de coureurs met regenbanden de baan op moesten. Ook de relatief lage temperatuur van zo’n 12°C maakte het niet echt makkelijker.

Q1
De coureurs die na vrijdag buiten de top veertien geklasseerd stonden moesten aan de bak in de eerste kwalificatiesessie om daar te proberen een rondetijd bij de eerst vier te rijden en zodoende door te stromen naar Qualifying 2.

Dat de omstandigheden verraderlijk waren ondervond Fabio di Giannantonio meteen, slechts enkele meters na het uitkomen van de pit lane. Bij de rechterbocht van de Dunlop chicane verloor zijn voorband alle grip en gleed hij onderuit. De Italiaan had veel moeite met het aan de praat krijgen van zijn Triumph motorblok en verloor daarmee veel tijd.

Even later ging ook Sam Lowes in de fout, hij verloor de voorkant van zijn Kalex bij het insturen voor de Dunlop chicane waardoor ook zijn kwalificatiesessie volledig in het water viel. Daarna werd Somkiat Chantra de volgende crasher, hij ging onderuit bij het ingaan van bocht 6 (La Chapelle). Alle coureurs bleven ongedeerd.

Tom Lüthi wist op het juiste moment toe te slaan en met een 1’49.102 de snelste rondetijd te rijden voor de teruggekeerde Jake Dixon, Lukas Tulovic en Jorge Navarro. Deze vier coureurs mochten door naar Q2 om daar mee te doen in de strijd voor pole position. Luca Marini viel net buiten de boot en eindigde als vijfde waardoor hij zondagmiddag vanaf de negentiende positie zal starten. Daarachter eindigden Fabio di Giannantonio, Steven Odendaal, Iker Lecuona, Somkiat Chantra en Stefano Manzi in de top tien.

Q2
De achttien snelste Moto2 coureurs mochten vervolgens uitvechten wie er met pole position vandoor ging in de tweede vijftien minuten durende kwalificatiesessie. Jorge Navarro, die al vijftien minuten rijtijd had gehad in Q1 nam al gauw de eerste positie in handen voor de eveneens uit Q1 gekomen Tom Lüthi. Daarachter kenden Alex Márquez, Jake Dixon (Q1), Augusto Fernández en Andrea Locatelli ook een goed begin van de sessie.

Voor Marcel Schrötter verliep de sessie niet zoals hij gehoopt had aangezien hij halverwege ten val kwam bij het aanremmen voor de Dunlop chicane. De Duitser probeerde in deze val zijn voet te beschermen aangezien hij nog een aantal gebroken tenen heeft.

Lüthi, die zijn rondetijd nog eens aan wist te scherpen en daarmee zijn kansen op pole postion vergrootte, werd met vijf minuten te gaan de volgende crasher bij het insturen voor de Dunlop chicane. De Zwitser kon zijn machine niet meer aan te praat krijgen waardoor zijn sessie vroegtijdig ten einde kwam.

De volgende valpartijen kwamen op nam van Mattia Pasini en Jorge Navarro. De Italiaan ging met iets teveel snelheid bocht 8 (Garage Vert) in en verloor de voorkant van zijn machine. De Spanjaard, die in de ronde daarvoor de snelste rondetijd had gereden, reed daar kort achter en kon hem ontwijken. Echter ging hij vervolgens te hard op het gas en kwam hij bij het uitkomen van diezelfde bocht met een high-sider ten val. Beide coureurs bleven ongedeerd maar ook hun sessie was ten einde gekomen.

De 1’49.055 van Navarro werd uiteindelijk niet meer geëvenaard waardoor de Spanjaard voor de tweede keer op rij pole position wist te behalen. Ook Lüthi kwam goed weg en eindigde ondanks zijn crash op de tweede positie met Márquez daarachter op de derde plaats. Daarachter kwalificeerden Mattia Pasini, Xavi Vierge, Andrea Locatelli, Lorenzo Baldassarri, Brad Binder, Lukas Tulovic en Marcel Schrötter zich in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder noteerde de zeventiende rondetijd.

De Moto2 race over 25 ronden gaat zondagmiddag om 12:20 uur van start.

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App