Jorge Navarro was zaterdag tijdens de tweede kwalificatiesessie voor de Moto2 klasse op een zeer wisselvallig Phillip Island het snelst en behaalde daarmee pole position voor Brad Binder en Luca Marini. NTS RW Racing coureur Jesko Raffin kwalificeerde zich als achtste, teamgenoot Bo Bendsneyder kwam naar de twintigste tijd.

De kwalificatie voor de Moto2 klasse op het Phillip Island Grand Prix Circuit ging zaterdag om 13:30 uur lokale tijd, 04:30 uur Nederlandse tijd van start. Na de chaotische kwalificatie voor de Moto3 klasse zorgden de weersomstandigheden ook in deze kwalificatie voor de nodige ophef.

Qualifying 1
Doordat er aan het einde van de Moto3 kwalificatie weer regen was gevallen vanwege het zeer wisselvallige klimaat was het in de beginfase nog nat op het Australische circuit. Echter droogde dit wederom zeer snel op met behulp van de fel schijnende zon en de stevige wind waardoor het in zeer korte tijd weer droog was.

Een zeer opmerkelijk en indrukwekkend moment was er voor Dominique Aegerter. De Zwitser ging hard op het gas bij het uitkomen van bocht 6 (Siberia) waardoor hij van zijn MV Agusta werd geworpen. Echter op zeer atletische en haast ongelooflijke wijze kreeg Aegerter het voor elkaar om te blijven zitten en niet ten val te komen.

Uiteindelijk reed Sam Lowes met een 1’34.357 de snelste rondetijd voor thuisrijder Remy Gardner, Xavi Vierge en Luca Marini waardoor deze vier coureurs verder mochten naar Qualifying 2. Voor Lowes maakte dit eigenlijk weinig uit want na zijn incident op vrijdagmiddag met Jesko Raffin moet de Brit vanaf de laatste plaats starten. Lorenzo Baldassarri kwam naar de vijfde tijd wat hem een negentiende startplaats oplevert met Nederlander Bo Bendsneyder daarachter met de zesde tijd in deze eerste kwalificatiesessie.

Eerste (audio) reactie Bo Bendsneyder:

In de slotfase van de sessie zorgde regen voor een vroeg einde maar dit zorgde ervoor dat Lukas Tulovic rechtdoor ging in de zeer snelle bocht 1 (Doohan Corner) en uiteindelijk van zijn machine moest springen om de muur niet te raken. De Duitser bleef ongedeerd.

Qualifying 2
Vervolgens was het aan de achttien snelste Moto2 coureurs om uit te maken wie er zondag vanaf pole position mag starten. Dankzij de extreem wisselvallige weersomstandigheden scheen de zon alweer en was het asfalt binnen een mum van tijd weer droog.

In de eerste ronde uit de pits leek het wel op een Moto3 sessie aangezien een groot aantal coureurs, waaronder Brad Binder, Tetsuta Nagashima en Marco Bezzecchi zeer langzaam reden en niet voorop wilden rijden. Het duurde niet lang tot de coureurs weer op tempo reden maar de kans is aanwezig dat hier penalty’s voor worden uitgedeeld.

Het was Jorge Navarro die zijn aanval op het juiste moment had getimed en met een 1’33.565 de snelste tijd op de klokken zette. Nadat de Spanjaard dit gedaan had openden de hemelsluizen weer en regende het hard waardoor de kansen voor de rest van de Moto2 coureurs volledig waren verkeken. Brad Binder kwalificeerde zich als tweede met Luca Marini, winnaar van de laatste Moto2 races daarachter op de derde plaats. Fabio di Giannantonio eindigde als vierde voor Jorge Martin en Sam Lowes; de Brit moet dus zondag vanaf de laatste plaats starten. NTS RW Racing GP coureur Jesko Raffin reed een keurige achtste tijd voor Marco Bezzecchi en Iker Lecuona in de top tien.

De Moto2 race op het Phillip Island Grand Prix Circuit gaat zondag om 03:20 uur Nederlandse tijd (wintertijd!) van start.

 

Handige links Pramac Generac Australian Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App