Er was veel Nederlands succes tijdens de eerste ronde van het IDM op de Lausitzring. Komend weekend rijdt het internationale Duitse kampioenschap in Oschersleben tijdens de German Speedweek. Racesport.nl blikt vooruit op de races in de IDM Superbike, IDM Supersport 600 en IDM Supersport 300 klasse.

De tweede ronde van het IDM kampioenschap wordt verreden tijdens de German Speedweek, een evenement waar ook de 8 uur World Endurance wedstrijd onderdeel van is. Het tijdschema voor de IDM-klassen ziet er dan komende week ook anders uit dan gebruikelijk. De trainingen beginnen donderdag en de meeste races worden zaterdagmiddag verreden. Alleen de tweede IDM Supersport 600 wedstrijd staat voor zondagochtend op het programma, voorafgaand aan de start van de World Endurance race. De IDM Zijspannen rijden niet in Oschersleben.

IDM Superbike
Regerend kampioen Ilya Mikhalchik begon het seizoen 2019 met een overwinning in de eerste race op de Laustizring. Ook in de tweede race was de coureur uit Oekraïne op weg naar de overwinning, totdat zijn BMW technische problemen kreeg. Julian Puffe, teamgenoot van Mikhalchik binnen het Alpha Racing Van Zon BMW Team, profiteerde en won de race, waardoor de Duitser tevens de leiding pakte in het kampioenschap. De ervaren Erwan Nigon deed het met zijn Weber Motos Kawasaki ook goed met een derde en tweede plaats.

De Nederlandse verrassing was Ricardo Brink. De coureur van SWPN eindigde keurig als vierde in de eerste manche en maakte optimaal gebruik van het nieuwe startreglement in de tweede race. De top-drie uit de eerste race moeten namelijk dit seizoen vanaf de derde startrij vertrekken, vergelijk als voorheen in de World Superbike het geval was. Brink mocht met zijn vierde plaats vanaf pole vertrekken en reed in het eerste deel van de race aan de leiding. Uiteindelijk finishte Brink als derde, waardoor hij zijn eerste podium scoorde in de IDM Superbike. Brink vertrekt naar Oschersleben als de nummer drie in de tussenstand. Ook Pepijn Bijsterbosch (P8/P6) en Bobby Bos (P9/P8) zijn hun seizoen met een goede puntenscore begonnen.

Op voorhand is Mikhalchik de favoriet voor de races die zaterdagmiddag worden verreden. Mikhalchik won vorig jaar ook beide wedstrijden tijdens de German Speedweek in Oschersleben. Naast Puffe en Nigon krijgt Mikhalchik mogelijk ook concurrentie van Marc Moser. De MGM Yamaha-coureur raakte geblesseerd aan zijn hand bij een crash in de eerste race op de Lausitzring. Moser viel over zijn eigen oliespoor, nadat zijn motorblok stuk ging bij het insturen van de eerste bocht. Moser verwacht er komend weekend weer bij te zien. Jan Buhn raakt voor de start van het seizoen geblesseerd aan zijn hand bij een test op Oschersleben. De Duitser zal na de races op de Lausitzring ook het komende evenement aan zich voorbij moeten laten gaan.

IDM Supersport 600
Op de Lausitzring was er in beide races een overwinning met een Nederlandse tint. Na de kwalificaties leek niemand Max Enderlein te kunnen stoppen, maar dat ging anders. Sander Kroeze en Tom Toparis bleken goed partij te kunnen bieden in de wedstrijden. Kroeze wist zijn eerste race in de IDM Supersport 600 klasse te winnen en in de tweede manche ging de winst naar de Australiër Toparis, die uitkomt voor het Nederlandse Benro Racing. Kroeze crashte in de tweede race en Toparis staat nu met 41 punten bovenaan in het kampioenschap. Enderlein scoorde tweemaal een tweede plaats en staat ook tweede in de tussenstand.

Voor de overige Nederlandse Supersport 600 rijders verliep het minder goed in Oschersleben. Wayne Tessels had op voorhand op meer gehoopt dan zijn dubbele negende plaats. Milan Merckelbagh, de teamgenoot van Toparis bij Benro Racing, begon zeer goed aan de eerste race en lag in zesde positie toen hij met een highsider ten val kwam. Merckelbagh raakte geblesseerd, waardoor hij de tweede race niet kon rijden. Merckelbagh keert dit weekend weer terug op de motor. Vasco van der Valk was nog niet in de vorm die we van hem kennen. Van der Valk komt uit voor Pearle Gebben Racing, een team dat nieuw is in deze competitie. Van der Valk werd veertiende in de eerste race en crashte in de eerste bocht van race twee. Zijn teamgenoot Kevin Mijwaart ging helemaal niet van start in de wedstrijden.

Mijwaart bleek tijdens de trainingen teveel pijn te hebben aan zijn elleboog en hand na een verkeersincident ieder die week en dat bleek ook niet onterecht, want bij een bezoek aan het ziekenhuis bleek er een breuk te zitten in zijn elleboog en wortelbeentje. Mijwaart is niet van de partij in Oschersleben. Guus Boes wist gedurende de trainingen op de Lausitzring veel progressie te boeken, maar door slechte starts moest hij zich tweemaal naar voren zien te werken. Boes beide keren elfde, waarbij in de tweede race ‘geluk’ had. Boes kwam ten val, maar zijn motor bleef op de baan liggen waardoor de rode vlag kwam. Omdat de uitslag werd opgemaakt aan de hand van een eerdere doorkomst, werd Boes wel in de uitslag opgenomen.

IDM Supersport 300
De IDM Supersport 300 klasse werd op de Laustizring gedomineerd door de Nederlanders. Na de eerste race was er zelfs een volledig oranje podium. Gastrijder Koen Meuffels won beide races, maar scoort geen punten voor het kampioenschap. Meuffels is op Oschersleben niet van de partij, omdat hij rijdt in de World Supersport 300 klasse op Jerez. Rick Dunnik pakte achter Meuffels het volle puntentotaal door tweemaal tweede te worden. Colin Velthuizen maakte ook deel uit van de kopgroep en werd in de eerste race derde. Regerend kampioen Toni Erhard begon het seizoen minder goed, want in de eerste race viel hij uit met technische problemen. In de tweede race herstelde Erhard zich met een derde plaats. Ook waren er top-tien klasseringen voor Ruben Bijman, Melvin van der Voort en Roy Voermans. De Nederlanders zijn dus erg sterk begonnen en deze lijn willen ze graag doorzetten in Oschersleben. Ook de Yamaha R3 Cup rijders zijn van de partij in Oschersleben, waardoor we nog meer Nederlanders aan de start zullen gaan zien.

 

Handige links IDM Oschersleben 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App