Uitstekende prestaties voor de Nederlanders tijdens de eerste dag van het IDM in Assen. Sander Kroeze (SSP600) en Rick Dunnik (SSP300) staan op de voorlopige pole position in hun klasse. Ricardo Brink was derde na de vrije trainingen in de IDM Superbike en Milan Merckelbagh was het rapste in de IDM Superstock 600 categorie.

Het was bewolkt en fris tijdens de eerste IDM trainingsdag in Assen, maar het was op een aantal spetters na droog. Tijdens de eerste sessies in de ochtend waren er nog wat natte plekken op de baan. Daarna konden de IDM coureurs nuttige trainingsmeters maken in voorbereiding op de wedstrijden van zaterdagmiddag en zondag. Aan het einde van de dag waren er weer wat druppels tijdens de kwalificatie van de IDM Zijspannen. De Nederlanders presteerden uitstekend in de diverse klassen!

IDM Superbike
De IDM Superbike coureurs kwamen vandaag twee keer in de baan voor een vrije training. Ricardo Brink was vandaag de snelste Nederlander in de IDM Superbike categorie. De coureur van SWPN zette in beide vrije trainingen een derde tijd. Pepijn Bijsterbosch sloot de dag af in vijfde positie. Gastrijder Danny van der Sluis kende ook een goede openingsdag. Na een vijfde tijd in FP1 was de coureur van Start Racing achtste na de tweede sessie. Bobby Bos kende een verre van probleemloze tweede sessie en maakte van alles mee onderweg. De Suzuki-coureur zette wel goede sectortijden neer, maar kon deze niet aan elkaar knopen tot één snelle rondetijd. Bos eindigde als veertiende in de gecombineerde uitslag.

Ilya Mikhalchik voert de tijdlijst aan na vrijdagtrainingen in Assen. Bastien Mackels keert dit weekend met Wilbers BMW terug in de Superbike klasse, maar er was weinig van te merken dat de Belg dit jaar nog niet eerder aan een IDM-evenement deelnam. Mackels was de snelste na de eerste vrije training en kwam in de tweede sessie 0.015 seconde tekort op de tijd van Mikhalchik. Julian Puffe is de tegenstander van Mikhalchik in de strijd om de titel. De Duitser kende een ongelukkige dag, want in de eerste sessie ging hij hard onderuit bij het uitkomen van de Haarbocht. Puffe zelf had last van zijn heup, maar zijn BMW was dusdanig beschadigd dat hij in de tweede training niet in actie kon komen.

IDM Supersport 600
Het was een drukke dag in Assen voor de Supersport 600 rijders, want naast twee vrije trainingen stond er ook de eerste kwalificatie op het programma. In de eerste vrije sessie was de baan nog aan het opdrogen. Tijdens de tweede training was het droog en zette Max Enderlein de snelste tijd op de klokken. Enderlein kan dit weekend in Assen zijn titel prolongeren. Sander Kroeze was de beste Nederlander met een derde tijd. Joep Overbeeke kwam sterk voor de dag, want hij klokte een achtste tijd overall waarmee hij het snelste was in de IDM Superstock 600 categorie. Wayne Tessels (P6), gastrijder Jeroen Hilster (P7) en Vasco van der Valk (P10) stonden na de vrije trainingen ook bij de eerste tien.

De eerste kwalificatie was een belangrijke sessie, zeker omdat er voor de tweede kwalificatie van zaterdag regen wordt verwacht. Kroeze wist een scherpe tijd op de klokken te brengen. Met een 1’42.089 staat de 17-jarige coureur op de voorlopige pole position. Enderlein was uiteindelijk twee tienden langzamer dan Kroeze. Marc Buchner noteerde een derde tijd voor de gebroeders Rubin. Hilster eindigde zijn goede eerste dag met een zesde tijd voor Tessels. De nummer twee in het kampioenschap Martin Vugrinec was achtste voor Van der Valk en Marco Metz maakte de top-tien compleet. Milan Merckelbagh was met een twaalfde tijd het snelste van de IDM Superstock 600 rijders. Overbeeke zette een tweede tijd in deze categorie.

IDM Supersport 300
Ook deze klasse kwam vrijdag drie keer in de baan. Na de twee vrije trainingen was Walid Khan het snelste voor Toni Erhard, Rick Dunnik, Angelo Licciardi en Colin Velthuizen. Kort voor de kwalificatie begon het wat te spetteren, maar de regen zette niet door. De rijders kon daarom op een droge baan hun sessie afwerken. Dunnik was in deze sessie de enige rijder die een tijd in de 1’52 op de klokken wist te brengen. De complete top-drie bestond uit Nederlanders, want Khan en de verrassende Melvin van der Voort noteerden een tweede en derde tijd. Velthuizen (P7) en Ruben Bijman (P8) waren de andere Nederlanders bij de eerste tien. Thom Molenaar was het snelste van de Yamaha R3 Cup coureurs, net voor Niek van den Broek.

IDM Zijspannen
Nadat de vrije training van de IDM Zijspannen vroegtijdig werd afgebroken vanwege een oliespoor, werd aan het einde van dag de eerste kwalificatie verreden. Tim Reeves met Mark Wilkes (600cc) klokten de snelste tijd en hebben de voorlopige pole position in handen. Bennie Streuer en Kevin Rousseau waren de snelste Nederlandse combinatie met een vierde tijd achter de spannen van Markus Schlosser met Marcel Fries en Josef Sattler met Uwe Neubert. John Smits en Gunter Verbrugge waren met een vijfde tijd het snelste van de 1000cc combinaties.

Handige links IDM Assen 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App