Zonta van den Goorbergh begint zaterdag in Jerez als negentiende aan zijn allereerste Red Bull MotoGP Rookies Cup race. De Nederlander, die gedurende de vrije training flinke progressie wist te boeken, werd in de kwalificatie de dupe van een onbezonnen actie van een collega coureur. De pole in Jerez ging naar de Japanner Yuki Kunii voor de Belg Barry Baltus en de Spanjaard Carlos Tatay.

Voor de vijfentwintig Red Bull MotoGP Rookies Cup coureurs begon vrijdag in Jerez het 2019 seizoen. Tijdens de eerste dag stonden er twee vrije trainingen en de kwalificatie op het programma.

Vrije trainingen
In de eerste vrije training was het Barry Baltus die het snelst was. De jonge Belg noteerde een snelste rondetijd van 1’50.562 en was daarmee het snelst voor de twee Spanjaarden Pedro Acosta en Carlos Tatay.

De pas dertienjarige Zonta van de Goorbergh – dit seizoen de enige Nederlandse deelnemer – noteerde in zijn allereerste sessie de zeventiende rondetijd.

Tijdens de tweede vrije training was het de Japanner Yuki Kunii die na afloop de lijst aanvoerde voor Acosta en Baltus terwijl Van den Goorbergh deze sessie afsloot met de veertiende rondetijd achter zijn naam. Aangezien nagenoeg alle coureurs hun snelste rondetijd lieten noteren in deze tweede sessie was dit tevens de volgorde op de samengestelde lijst na twee vrije trainingen.

Kwalificatie
Even voor 18:00 uur gingen de lichten op groen voor de kwalificatie, een kwalificatie waar de startplaatsen bepaald werden voor de twee dit weekend te verrijden races. De kwalificatie ging echter niet zonder slag of stoot. Net als tijdens de tweede vrije training kreeg Baltus te maken met een technisch probleem waardoor er kostbare tijd verloren ging voor de Belg. Naast deze technische tegenslag waren er vervolgens crashes voor o.a. Adrian Huertas en werd Van den Goorbergh de dupe van een redelijk onbezonnen actie van de Spanjaard Acosta. De snelle Spanjaard reed vol achterop Van den Goorberh op nagenoeg het snelste deel van het circuit. Beiden kwamen hierbij ten val waardoor hun kwalificatie er al na vier volledig gereden ronden opzat. Een geluk bij een ongeluk was dat beiden er zonder noemenswaardige kleerscheuren van afkwamen.

Met een snelste rondetijd van 1’49.385 ging de pole naar Kunii voor Baltus – die zich wonderbaarlijk herstelde na zijn technische problemen – en Tatay. Acosta – in de tweede vrije training nog tweede – moest door zijn crash genoegen nemen met de twaalfde rondetijd terwijl Van den Goorbergh door deze tegenslag zijn progressie gedurende de dag moest bekopen met de negentiende startplaats voor de twee dit weekend te verrijden races.

 

Handige links Red Gran Premio Red Bull de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App