Dorna en de FIM hebben het nieuwe weekendprogramma van het 2019 MOTUL FIM Superbike World Championship officieel gemaakt. De belangrijkste wijzigingen; drie races in een weekend voor de World Superbike klasse, andere opzet Superpole kwalificaties en een A en B groep voor de WorldSSP 300 klasse.

Het nieuws was al enige tijd bekend maar Dorna en de FIM hebben de wijzigingen nu tijdens een op 30 november in Madrid gehouden vergadering het definitieve weekendformaat officieel bekrachtigd en bevestigd.

Op vrijdag zullen er voor de WorldSBK klasse, in tegenstelling tot afgelopen seizoen, geen drie maar twee vrije trainingen op het programma staan, hetzelfde geldt voor de WorldSSP klasse terwijl de WorldSSP 300 opgedeeld zal worden in een A en een B-groep die ook elk twee vrije trainingen zullen rijden. De samengestelde tijden van de vrijdag trainingen zullen geen invloed hebben op de kwalificatieposities.

Op zaterdag zullen de veranderingen groter zijn. Zo zal de Tissot Superpole nu één enkele kwalificatiesessie zijn, een format dat geldt voor alle klassen. Het resultaat van de WorldSBK Tissot Superpole bepaald de startopstelling van de eerste op zaterdag te verrijden race en de nieuwe op zondagochtend te verrijden Sprintrace, een race die op het programma zal staan als Tissot Superpole Race. Voor de WorldSSP 300 coureurs die zich niet rechtstreeks voor de race weten te kwalificeren – de snelste 30 coureurs kwalificeren zich rechtstreeks – zal er zaterdag een ‘Last Chance’ race worden verreden. De zes beste finishers van deze race zullen vervolgens de laatste zes plaatsen op de grid van zondag in mogen gaan nemen.

Lees ookNieuwe opzet in 2019 voor FIM Supersport 300 wereldkampioenschap
Lees ook: Vanaf komend seizoen 3 WorldSBK races per weekend

Op zondag zullen er vier races verreden worden waaronder twee WorldSBK wedstrijden. De eerste WorldSBK race van de dag zal een geheel nieuw Sprint Race zijn, een race die het gehele seizoen 10 ronden zal tellen. Tijdens deze wedstrijd zullen de eerste 9 coureurs WK punten krijgen en is de puntenverdeling als volgt: 12/9/7/6/5/4/3/2/1.

Tijdens de twee overige WorldSBK races zal het puntensysteem onveranderd bliijven ten opzichte van de voorgaande jaren. De eerste vijftien coureurs krijgen WK punten en de verdeling is als volgt: 25/20/16/13/11/10/9/8/7/6/5/4/3/2/1.

De tweede WorldSBK wedstrijd op zondag zal volgens de bekende formule verreden worden. De eerste negen plaatsen op de startgrid zal bepaald worden naar aanleiding van de uitslag van de eerder op de dag verreden Tissot Superpole Race (Sprintrace). Vanaf de 10e startplaats worden de posities ingenomen zoals deze behaald zijn in Tissot Superpole kwalificatie.

Zowel de WorldSSP als ook de WorldSSP 300 categorie rijden op zondag één wedstrijd waarbij de WorldSSP 300 tijdens elk weekend als afsluitende wedstrijd van de dag en het weekend op het programma zal staan.


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App